Cum putem fonda Parlamentul

de Traian Ungureanu     Cotidianul
Vineri, 1 februarie 2008, 3:54 Revista Presei | Opinii/Analize

Traian Ungureanu
Foto: Cotidianul
Sa nu ne facem iluzii. Reforma fondului uman nu poate fi stirnita sau decretata. Multa vreme, alegerile vor trimite in Parlament oameni fara insusiri. Feluritele sisteme electorale nu vor da de urma functionarilor elvetieni si a oratorilor francezi, in masa nationala de candidati. Limitat si docil, acrobat ager al liniei de partid, omul comun postcomunist va cistiga toate alegerile. Ii asteptam zadarnic si ipocrit pe Delavrancea, pe Maiorescu si pe Carp, oamenii care au dat, acum un secol, inaltimea pierduta a Parlamentului. Atunci, Romania urca spre modernitate, acum, e trasa in jos de o majoritate politica analfabeta si flaminda. Nimicirea comunista a valorilor a fost prea indelungata si a ologit media caracterelor. Da, titlurile, CV-urile si capacitatea de a debita mecanic prozodie legala s-au intetit, dar acest gen de evolutie e geaman cu faimoasa noastra crestere economica: mult consum din import, nici o contributie dinauntru.

Si totusi, e cazul sa ne facem iluzii. Fara sa tintim utopii. Reforma parlamentara e posibila, in limite pamintene. Primul pilon: schimbarea sistemului de vot. Listele au dat tot ce puteau. Scuza dupa care raul trebuie mentinut, pentru ca nu cade singur, e inadmisibila. Acolo unde lista a incurajat anonimatul dubios, sistemul uninominal poate da nume. Parlamentarii vor pierde dreptul de a se pensiona prosper in spatele aparatului de partid si vor cistiga obligatia la initiativa. In al doilea rind, Parlamentul e prea stufos si trebuie redus cu o miscare de lentila care lasa privirea sa distinga. Un Parlament mai mic va fi mai usor de inteles. Opinia publica va fi amnistiata de exercitiul pervers al labirintului procedural. Din pacate, aceste schimbari nu ne vor scapa de Paunescu Adrian, noua vedeta razaseasca a televiziunilor si nelipsitul Mos Ion Roata Vulcanizata al ultimilor 40 de ani de tembelism politic. Alegatori prosti se vor gasi peste tot si mereu. Paunescu are locul asigurat, iar Geoana e un sef de partid tinar, energic, bun primitor de scrisori si dinozauri.

Cotidianul
173 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică