Ceea ce veti citi in continuare este o simpla ipoteza. Nu exista informatii despre subiectul pe care-l tratez si ceea ce voi spune in acest articol trebuie considerat ca fiind un scenariu, o fictiune.

Vorbeam intr-un articol anterior despre trendul descendent pe care s-au inscris actiunile ERSTE si, gandindu-ma la viitor, mi-a inflorit o ipoteza interesanta in ceea ce priveste viitorul BCR.

Pornind de la realitatea concreta, stim ca Romania are o perspectiva sumbra din punctul de vedere a agentiilor de rating. Daca actuala turbulenta mondiala se va transforma in recesiune, Romania va avea probleme economice serioase(sa nu uitam ca stam foarte prost pe fundamental). Automat, la fel de sifonati vor iesi toti cei care au o expunere mare pe tara noastra fie ca e vorba de retail, banci, imobiliare etc.

Aceasta ma face sa cred ca, dincolo de listarea ERSTE la BVB, se mai afla si altceva, adica o strategie a ERSTE de a-si linisti cumva actionarii. Nu cred ca mai surprinde pe nimeni daca afirm ca digerarea BCR de catre austrieci este o sarcina destul de grea si ca BCR, asa cum arata acum, nu seamana nicidecum cu ceea ce reprezinta traditia ERSTE, adica banca de retail. S-a vorbit mult despre o "indigestie" pe care ar putea-o avea ERSTE in urma "ingurgitarii" BCR. Avand in vedere toate acestea, cred ca cel mai simplu pentru austrieci ar fi splitarea BCR in mai multe bucati: pe de o parte retail-ul(de care este interesat ERSTE), iar pe de alta parte activitatile care nu s-ar mula pe strategia lor adica Divizia Corporate si alte activitati despre care nu vom discuta deocamdata. Dupa splitare, Divizia Corporate ar putea fi scoasa la vanzare, urmand ca ERSTE sa ramana cu retail-ul, adica activitatea de care era interesata, si cu un profit frumusel de aproximativ jumatate din cat a costat BCR. Asta ar fi o gura de oxigen pentru actionari si ar avea ca efect o crestere a cotatiilor ERSTE. Nu m-ar mira daca numele cumparatorului pentru Divizia Corporate ar fi Millennium, o banca cel putin avida de cota de piata. Si cred ca este Millennium pentru ca mi se pare foarte suspecta pozitia de asteptare pe care au adoptat-o portughezii in ultima perioada(initial anuntasera ca vor acoperi toata tara, in conditiile in care acum nu au reprezentare decat in sase judete).

Integral pe trenduri.blogspot.com