CARTIANU: "Guvernul Tariceanu a recurs la doua smecherii: a inclus relatiile cu Uniunea Europeana la capitolul "treburi interne" si s-a inarmat cu o hotarare de guvern pentru a evita Curtea Constitutionala".

Credeam ca guvernul Tariceanu e atat de ocupat cu diverse sperturi si golanii politice - gen ordonantele antijustitie ale lui Chiuariu, amanarea diverselor alegeri sau promovarea „tunarului“ Radu Stroe ca sef peste ostirea romana -, incat nu mai are timp si pentru a se transforma intr-un al doilea legislativ. Unul mai obscen chiar si decat parlamentul.

Asta e: ne-am mai inselat o data. Trupa de la Palatul Victoria, cu Tariceanu in frunte, dovedeste ca are resurse nebanuite in a pune la cale cotcarii politice. Ultima dintre ele este tentativa de eliminare a presedintelui Romaniei, prin hotarare de guvern, din politica europeana a tarii noastre. Sigur ca lucratura are o tinta clara: Traian Basescu. Daca la Cotroceni s-ar afla combinagiul Ion Iliescu sau filfizonul Emil Constantinescu, probabil ca aceasta hotarare de guvern n-ar fi existat. N-ar fi nevoie de ea. Insa Basescu trebuie scos din joc. Eliminat. Lichidat. Trebuie impaiat acolo, la Cotroceni, si scos doar din cand in cand, ca sa faca ha-ha-ha si sa pupe moaste. Asa se vad lucrurile dinspre guvernul petro-liberal.

Din colbul tarii, insa, se vad un pic altfel. Indiferent ca se numeste Iliescu, Constantinescu, Basescu sau Protopopescu, presedintele tarii este cel mai reprezentativ politician roman. Mandatul sau e semnat, prin vot, de milioane de romani, ceea ce unui parlamentar sau unui ministru nu i se intampla. De altfel, Constitutia - asa subreda cum e ea - prevede atributii exprese ale sefului statului in politica externa.

Dar cum la driblat Constitutia suntem experti, guvernul Tariceanu a recurs la doua smecherii: a inclus relatiile cu Uniunea Europeana la capitolul „treburi interne“ (doar am intrat in UE, nu?) si a recurs la arma hotararii de guvern pentru a evita contestarea deciziei la Curtea Constitutionala.

Intrebare: daca relatia Bucuresti-Bruxelles e de domeniul „internelor“, de ce mai merge acolo Adrian Cioroianu? Sa-l urcam in avion pe David de la Interne, care intre o sedinta cu politistii si una cu jandarmii romani sa-si faca timp si pentru un rendez-vous cu mai-marii Europei! Vom crea astfel, in premiera mondiala, Ministerul de Interne-Externe.

Daca hotararea de guvern va deveni operationala, presedintele Romaniei va fi singurul lider national, dintre cei prezenti la sedintele Consiliului European, care nu va cunoaste pozitia tarii sale la dezbaterile continentale. Desi sef al statului, el va trebui sa ciuleasca urechile spre vecinul din stanga si spre cel din dreapta sa - seful guvernului si ministrul de externe - pentru a afla ce intentii au acestia. Asa cum, recent, a trebuit sa vina Sarkozy de la Paris sa-l informeze pe Basescu despre faptul ca Romania - prin guvernul sau - s-a angajat sa trimita 120 de militari in Ciad!

Si totusi, putem sta linistiti: in Departamentul pentru Afaceri Europene, subordonat premierului Tariceanu si condus de un oarecare Ciocanea (tovaras de brizbizuri cu Vosganian), nu au ce cauta reprezentanti ai presedintiei, dar sunt bine-veniti emisarii „structurilor asociative ale comunitatilor locale“. Desteapta decizie: politica Romaniei, in relatia cu Europa, s-o faca numitul Ciocanea si primarul din Adjud, caci pentru seful statului e o palarie prea mare!

Evenimentul Zilei