MIRCEA MARIAN: "In scurta mea viata, putine au fost momentele in care am simtit atat de multa emotie ca atunci cand, de Ziua Indragostitilor, i-am vazut impreuna, in direct la Antena 3, pe Dinu Patriciu si Dan Voiculescu."

In scurta mea viata, putine au fost momentele in care am simtit atat de multa emotie ca atunci cand, de Ziua Indragostitilor, i-am vazut impreuna, in direct la Antena 3, pe Dinu Patriciu si Dan Voiculescu. Umar langa umar, intr-o deplina unitate de idei. Televizorul radia bucuria regasirii acestor mari spirite. Cand Patriciu anunta ca nu va mai sponsoriza „politicieni isterici“, Voiculescu il completa si declama ca oamenii politici trebuie sa fie „onesti si cinstiti“. Cerea Voiculescu audienta saptamanala la Palatul Cotroceni, in numele „marilor contributori la bugetul de stat“, venea si Patriciu si teoretiza faptul ca si „corporatiile sunt cetateni“. Cand vorbea unul dintre ei, celalalt il invaluia intr-o privire plina de tandrete si ii zambea incurajator. Cum ar fi spus Tom Jones: „Love is in the air“.

Multi dintre cei care au urmarit duetul Voiculescu-Patriciu - inclusiv eu - se asteptau ca numele lui Traian Basescu sa figureze in toate partiturile. Greseala. Subiectul a fost expediat in cateva fraze. „Vreau sa stie ca nu l-am uitat“, a fost mesajul transmis de Dan Voiculescu catre seful statului, in timp ce Patriciu mustacea aprobator. Nici el nu il uitase. In rest, mesaje oarecum previzibile: lupta anticoruptie a devenit o „isterie colectiva“ (Patriciu), inflatia va ajunge la 11% (Voiculescu), iar piata imobiliara va trece printr-o criza severa (Patriciu).

Ce i-a facut pe doi dintre cei mai suspecti oameni de afaceri ai Romaniei contemporane sa apara impreuna, la televizor, de Sfantul Valentin? Unul se lupta din greu cu Parchetul, iar celalalt tocmai si-a castigat dreptul de a fi numit, de oricine, turnator al Securitatii, intrucat nu mai este nevoie de o decizie a CNSAS. Bun, experienta OTV-ului ne arata ca publicului ii plac figurile controversate, iar audienta este garantata atunci cand in studio amesteci un fost securist cu un afacerist dubios. Dar parca nu m-as gandi ca doar dorinta de a creste numarul telespectatorilor Antenei 3 i-a adus impreuna pe Voiculescu si Patriciu. Ceea ce cred eu este ca cei doi au vrut sa dea un mesaj: Basescu, ne-am unit pentru ca ne vrem tara inapoi. Vrem un mediu de afaceri pe care sa-l controlam politic, fara ca nimeni sa ne deranjeze. Vrem afaceri cu statul, fara ca DNA sa ne mai sune la usa. Cam cum ar arata Romania visurilor lor s-a putut deduce atunci cand fostul lider conservator, cu aprobarea tacita a afaceristului liberal, a facut apologia guvernarii Nastase.

Sunt convins ca nu doar Voiculescu si Patriciu plang dupa idilica perioada dintre 2001 si 2004. Semne ale restauratiei care cuprinde usor, usor, Romania sunt si in emascularea CNSAS, in revenirea, la varful politicii, a unor politicieni precum Miron Mitrea sau in tentativele repetate ale parlamentarilor de a-i baga la inchisoare pe ziaristi. Pana la urma vor reusi, iar Romania va deveni acel loc ideal pe care-l viseaza cei doi oameni de afaceri. „Linistea este prospera“, a fost refrenul pe care l-au interpretat, joi seara, Patriciu&Voiculescu, „featuring“ Ion Iliescu.

Evenimentul Zilei