Frica bine orchestrata (de Cristian Pirvulescu)
Resimtita de colectivitati numeroase, aceasta panica indusa cu buna stiinta poate degenera. si daca frica poate fi inteleasa in anumite dozaje, exista un grad de la care si frica, si politica bazata pe acest sentiment devin patologie.
O astfel de situatie pare sa fie determinata si de declararea independentei provinciei Kosovo. Mai vechea frica de Occident, acest univers straniu, indepartat, ba chiar rauvoitor, a fost asociata cu frica de celalalt, in cazul acesta maghiarul. Demonii trecutului au fost reinviati spre fericirea radicalilor din toate taberele. Putin conteaza ca Romania nu e Serbia, iar intre Kosovo si Tinutul Secuiesc sunt diferente fundamentale. Frica e mult prea profitabila pentru a nu fi inoculata.
Nascuta la incrucisarea dintre nevoia psihologica de ordine si realitatea conflictului politic, frica traduce sentimentul de insecuritate pe care colectivitatile il resimt permanent in raport cu o lume in continua schimbare.
De aceea statul, ca forma institutionalizata de organizare a comunitatii, este chemat sa intervina pentru a asigura stabilitatea si previzibilitatea fenomenelor. Iar Statul-Leviathan se trezeste din amortire si profita de starea de panica pentru a se intari. si astfel, confruntarea dintre adeptii libertatii individuale si aparatorii securitatii colective reinvie.
Incet, dar sigur, profitand de context si de agitatiile panicarde, "statul" impune propriile sale motivatii, care sunt, in fapt, interesele detinatorilor temporari ai puterii. Profitand de fricile colective, unii politicieni se prezinta drept "adevaratii" salvatori ai natiunii. Pescuitori in ape tulburi, acestia provoaca panica doar pentru a profita si a-si intari pozitia. Nu altfel se intampla si cu deja celebra autonomie a Tinutului Secuiesc.
Desi Romania a experimentat un model de politica consociativa unic in Europa, iar minoritatea maghiara a fost cooptata la luarea deciziilor, atat la nivel legislativ, cat si executiv, pericolul separatismului si integrismului maghiar este reluat ciclic pentru a intretine psihoza colectiva. De aceea, prea putin conteaza ca tensiunile interetnice au fost atenuate; "celalalt" trebuie suspectat pentru ca este "altfel".
Dar, fricile colective sunt favorizate prin strategii bine orchestrate de manipulare a unei opinii publice din ce in ce mai ostile unei clase politice in deriva. Frica de cei guvernati, de forta lor, de capacitatea lor de a se opune unei organizari politice clientelare, pare a fi resortul ultim al promovarii politicilor fricii. Iar experienta iugoslava ne demonstreaza cat de departe se poate ajunge.
Romania Libera

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid