Vandalismul cultural şi apusul libertăţii în apus (Petre M. Iancu, DW)

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2020, 19:35 Revista Presei | Opinii/Analize


statuie Edward Colston
Foto: Captura YouTube
E vandalism cultural? I se potriveşte noţiunea lui Turgheniev, de nihilism? Cum e de cotat distrugerea de statui de personaje istorice cu biografii, azi, "câh"? E de acceptat în numele progresului? Şi ce risc implică?, se întreabă Petre M. Iancu, într-un editorial publicat de ediția în limba română a Deutsche Welle.

Când talibanii au aruncat în aer giganticele statui budiste la Bamyan s-a auzit un prelung vaiet. Pe drept oripilată, lumea civilizată s-a unit intr-un răsunător protest universal. Talibanii credeau că fac „bine“, în raport cu propria credinţă, rău ultragiată de orice semne de presupusă idolatrie. Când protejaţii lor, teroriştii al Quaida, au demolat cu deturnate avioane pline de pasageri turnurile gemene de la New York, comiţând şi alte crime, soldate cu mii de morti, superputerea şi-a schimbat din temelii politica internă şi externă.

Prelungi tăceri politic corecte însoţesc azi, în mediile care ar trebui să protesteze, evacuatul din cetate al unor cărţi sau filme clasice, precum "Pe aripile vântului". Dărâmatul public de monumente şi distrusul de opere de artă, de lăcaşuri religioase și vestigii de cultură, de repere ale memoriei şi ale istoriei nu sunt fărădelegi noi. Şi n-au fost mereu opera unor islamişti. Spre a-şi eterniza numele, scăpându-l de condamnarea la veşnică uitare, Erostrat s-ar fi fixat, potrivit legendei, în memoria culturii universale, printr-un act de un catastrofal iconoclasm. În anul 356 înaintea erei noastre, egolatrul ins ar fi incendiat și distrus templul zeiţei Artemis, imolându-se, potrivit unei legende, împreună cu una din cele şapte minuni ale lumii.

Vandalii contemporani

Azi, nimicitul de cultură, de artă, de istorie şi de memorie nu mai are loc undeva departe, la adăpost de fotografi şi la distanţă de postmodernitatea "iluminată". În numele progresului şi al combaterii unor revoltătoare tare, maladii, ideologii și teorii ca antisemitismul, sau rasismul, se revendică în talk-showuri, se reclamă în curţi de justiţie, se cere în docte intervenţii la radio şi tv şi se propune în sofisticate articole de presă. Ori se execută, pur și simplu, în vest, în văzul lumii, sub ochii cameramanilor amatori și profesionişti, fiind opera unor gloate compuse nu în ultimul rând din "millennials" și "postmillennials", tineri abulici, sau, după caz, furioşi, de regulă născuţi, crescuţi şi educați, teoretic, în civilizaţia iudeo-creştină. În state de drept. Şi în democraţie.

Oare ce-i mână la astfel de fapte? Cât de justificate sunt ele? Cât de greu să fie oare să li se înlocuiască "fructele mâniei" cu poame ale înţelegerii faptului că e net mai greu, mai dureros şi mai bine să lupţi, să construieşti şi să creezi, decât să vandalizezi.

Mobilul agresiunilor

Ne repugnă azi, din adâncul sufletului, negoţul de sclavi. Urâm pe drept, dacă nu suntem pervertiţi moral, degradarea omului prefăcut in marfă, de către oameni care se degradează şi pe ei inşişi ori de câte ori îi tratează pe alţii ca şi cum n-ar aparţine umanităţii, ci regnului animal, sau ar fi, pur şi simplu, obiecte. Ne indignează pe bună dreptate disprețul sau ura generate de diferenţe de culoare ale pielii. Rasismul ne apare azi ca o enormitate intelectuală şi ca o abjecţie morală, ca o lezare a ceea ce e mai sfânt şi mai înălţător în om.

Pare deci de înţeles ca nu puţini să considere o provocare existenţa, în spaţiul public, a unor statui înfăţişându-i pe niste foşti negustori de sclavi. Aşa era, la Bristol, cea dedicată marelui filantrop Edward Colston, un prosper negustor care nu s-a rezumat să participe, acum aproape patru veacuri, la ceea ce azi, altfel decat în epocă, ne apare clar ca ticăloşia comerţului cu robi africani, ci a făcut şi enorm de mult bine urbei sale. În spitalele, școlile și azilurile căreia şi-a pompat substanțiale părţi din avere.

Faptele bune n-au salvat sculptura reprezentându-l. Lucrarea s-a văzut smulsă de pe soclu, târâtă spre apa râului Avon şi scufundată la doar o sută de kilometri de Stratford, oraşul natal al lui Shakespeare.

Cine sunt călăii statuii? Tineri protestatari revoltaţi de genunchiul alb ţinut aproape nouă minute de către un poliţist american pe grumazul negru al recent înmormântatului George Floyd, un urmaş al sclavilor traficaţi până în secolul XIX inclusiv de Colston. Şi scandalizați de biografia lui.

Nici statuia învingătorului nazismului n-a scăpat de obscenităţile unora din demonstranţii britanici. S-au găsit protestatari să urineze pe statuia londoneză a celui rămas ani la rând singurul lider apusean dotat cu temeritatea şi capacitatea de a-i ţine piept lui Hitler. Sinistrul erou suprem al naziştilor, iar azi al suprematiştilor albi, al rasiştilor și antisemiţilor radicali, s-a şocat văzându-şi gripată mândra Luftwaffe şi eficienta maşinărie de război care cucerise, anterior, Europa. Le-a venit de hac Royal Air Force a lui Winston Churchill, în Bătălia Angliei, prima victorie aliată înaintea înfrângerii definitive a liderului totalitar german.

Citește restul editorialului pe dw.com/ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5451 vizualizari

 • -18 (48 voturi)    
  Cine sunt ăștia? Sunt creațțile celor ca tine. (Miercuri, 10 iunie 2020, 19:52)

  Amerlocu [utilizator]

  Sunt progresiștii matale nene Iancule. În final vor veni să-ți ia gâtul și ție. Nimic nu e mai reconfortant decât povestea lui Zinoviev (vechi combatant progresist) care în schimbul promisiunii că familia sa va fi cruțată s-a declarat public vinovat de tot soiul de crime imaginare. În timp ce era târât spre pivnița unde a fost împușcat Stalin a avut grijă ca el să se întâlnească pe hol cu fiul său torturat și desfigurat.

  Exact asta vă paște și pe voi marii luptători progresiști: Umilirea și strivirea de către monstruozitățile pe care le-ați creat pentru „o lume mai bună”. Înainte de a te înghiți iadul etern o să guști și iadul pe pământ...
  • +22 (34 voturi)    
   Petre M. Iancu este conservator (Miercuri, 10 iunie 2020, 20:36)

   kandar [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ...
   • -15 (27 voturi)    
    Serios?! (Miercuri, 10 iunie 2020, 22:11)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui kandar

    După cu scrie nu pare. O fi „conservator” pentru ăia de la Antifa :) Pentru restul lumii suferă de o bolșevită pe stil nou în formă moderată.
   • -15 (23 voturi)    
    pi (Joi, 11 iunie 2020, 1:27)

    AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui kandar

    Petre Iancu e un evreu sionist din Romania. Se chinuie sa produca articole "pe intelesul poporului roman", in care strecoara tot felul de trimiteri la nazism, Iran si Israel. Un simplu activist, atata stie, atata face.
  • +17 (31 voturi)    
   Progresist (Miercuri, 10 iunie 2020, 20:49)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Ar fi corect atunci sa te numesc regresist?
  • -12 (42 voturi)    
   e o zicala simpla (Miercuri, 10 iunie 2020, 21:02)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Cine isi uita istoria e obligat sa o repete.
   Progresistii de azi nu numai ca nu cunosc istoria ultimilor 100 de ani dar sunt dispusi sa isi renege si istoria ultimilor 500 de ani.
   • +4 (8 voturi)    
    Ironia (Joi, 11 iunie 2020, 14:54)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Ironic e ca progresistii vor ca oamenii sa afle istoria reala si nu cea edulcorata de propaganda rasista sudista si sunt acuzati de negarea istoriei. Iar cei care lanseaza acuzatia asta sunt tocmai cei care neaga rasismul si apara o istorie revizionista a sclaviei in SUA.
    • -2 (4 voturi)    
     Istoria reala? (Joi, 11 iunie 2020, 18:31)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Nu inteleg cine neaga sclavia negrilor din US.
     Vorbiti de propaganda rasista sudista dupa mai mult de 100 de ani de la infrangerea sudului?
     Dupa ce negrii au dat un presedinte al US pentru doua mandate?
     Si totusi ne explicati ca istoria pe care o stim toti si nu o neaga nimeni nu e cea corecta si trebuie rescrisa?
     • +2 (4 voturi)    
      Rescrierea istoriei (Joi, 11 iunie 2020, 18:49)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Curentul conservator din SUA promoveaza insistent ideea ca razboiul civil american nu s-a datorat dorintei de a mentine sclavia, ci a fost unul de aparare a independentei statelor in fata puterii federale. Aceasta interpretare este falsa, este pur revizionism istoric.

      Realitatea alegerii unui presedinte de culoare nu intra in contradictie cu existenta rasismului in SUA. Gasim si in politica romaneasca paradoxuri similare, de exemplu poporul roman a suferit timp de 45 de ani sub regimul comunist si primul presedinte pe care l-a ales democratic a fost un fost comunist.
  • +1 (7 voturi)    
   Stalin fuse împușcat? (Joi, 11 iunie 2020, 8:46)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   în pivniță?...pivnița unde a fost împușcat
   Stalin tră demolată amu...dacă n-o fi plină
   cu vin și vinars...creațiile lu jeniu oranj...cum îi oranjutanu așe-s și amerlocii
  • +1 (1 vot)    
   gresesti aici (Joi, 11 iunie 2020, 18:27)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Petre M Iancu e una din putinele voci lucide din presa de limba romana.
 • +10 (46 voturi)    
  Logical fallacies (Miercuri, 10 iunie 2020, 20:34)

  kandar [utilizator]

  Falsa echivalenta: daramarea statuilor budiste=darmarea statuii lui Leopold (responsabil de milioane de morti si mutilari)
  Straw man: vandalizarea statuii lui Churchill=desconsiderarea luptei sale antinaziste.
  Atac la persoana: millenials=gloate de vandali

  Churchill:

  Churchill was of the view that British domination, in particular through the British Empire, was a result of social Darwinism. He had a hierarchical perspective of race, believing white people were most superior and black people the least. Churchill advocated against black or indigenous self-rule in Africa, Australia, the Americas and the Caribbean. He held mixed views of West Asian Muslims, calling Afghans and Iraqis "uncivilised tribes", but was highly supportive of Ibn Saud. Churchill saw East Asians as a civilised threat to Aryans

  During World War II, he prioritised the stockpiling of food for Europeans over feeding Indian subjects during the Bengal famine of 1943. Churchill held views on the British populace that were eugenic in perspective, and was a proponent of forced sterilisation to preserve "energetic and superior stocks".

  Historian John Charmley has argued that Churchill's racialised denigration of Mahatma Gandhi in the early 1930s contributed to fellow British Conservatives' dismissal of his early warnings about the rise of Adolf Hitler.
  • -8 (40 voturi)    
   Eu zic sa daramam tot (Miercuri, 10 iunie 2020, 21:20)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui kandar

   Piramidele din Egypt, coloseum din Roma ca toate sau facut cu sclavi.

   Oare fermele de capsunile si sparangelul care folosesc sclavii moderni cine le distruge?
   • +11 (17 voturi)    
    n-ai inteles nimic (Joi, 11 iunie 2020, 10:56)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    Piramidele din Egipt nu au fost facute cu sclavi. E o teorie abandonata. Si sunt morminte, lacasuri religioase pentru cultul mortilor.
    Coloseumul a fost o arena a sportului. Mai citeste despre statutul gradiatorilor in Roma antica. Da, a fost folosit si pentru masacre si lucruri oribile atunci cand imparatul era un oribil, dar intreg imperiul era folosit pentru masacre in astfel de timpuri.
    Ce este esential pentru ambele este ca nu sunt simboluri ale sclaviei ci ale altor lucruri care sunt inca valide.
    Ori statile generalilor si politicienilor sudisti sau ale traficantilor de sclavi nu fac decat sa glorifice politica si faptele ingrozitoare, inumane, ale acestor personaje.

    Daca ai avea dreptate si Casa Alba ar trebui daramata caci a fost construita cu sclavi, Dar nimeni nu cere asta.

    Cat despre capsuni si sparanghel, acolo o iei rau prin balarii, adica legume. Acei lucratori sunt platiti. Sunt liberi sa plece daca nu le convine salariul. Sclavii nu sunt platiti si sunt prizonieri. Nu sunt sigur ca vezi diferenta...
    • -2 (4 voturi)    
     Andromeda, sclavii sunt la trecut (Joi, 11 iunie 2020, 18:33)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

     angajatii din agricultura sunt la prezent.
     Deci propozitia "sclavii nu sunt platiti si sunt prizonieri" trebuie pusa la trecut.
   • +5 (9 voturi)    
    Capsunarii nu sunt sclavi (Joi, 11 iunie 2020, 14:57)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    Sunt cetateni liberi care se duc de bunavoie acolo si sunt platiti pentru munca lor. Piramidele nu au fost construite de sclavi si monumentele istorice nu sunt totuna cu statuile care glorifica personaje istorice cu mainile patate de sange.
  • -9 (33 voturi)    
   Și n-avea dreptate?! (Miercuri, 10 iunie 2020, 23:04)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui kandar

   Toate popoarele alea faine despre care Churchill afirma că sunt incapabile șă se autoguverneze, au devenit independente. Și uite-i ce fain își taie unii altora gâturile și ce frumos pustiesc tot ce le-a rămas de la puterile coloniale.
   • +10 (18 voturi)    
    ce le-a ramas de la puterile coloniale? (Joi, 11 iunie 2020, 11:05)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Hai sa vedem ce le-a ramas:
    -granite din pix, fara sa tina cont de realitati geografice, demografice, religioase sau culturale care intretin conflicte zeci si sute de ani dupa trasarea lor. Avem si noi asa ceva, ai auzit de Transnistria, de Bucovina?
    -resurse naturale exploatate salbatic si fara nici o grija pentru viitor
    -o clasa politica locala de colaboratori imbuibati alesi dintre cei mai nocivi indigeni (cum ar fi PSDul nostru, care se trage direct din colaboratorii cu ocupantul sovietic) care isi pastreaza si dupa independenta legaturile stranse cu exploatatorii coloniali
    -instituitii bazate pe politica colonizatorului, in care piatra de temelie este superioritatea vestului si a omului alb.
    -o populatie decimata de genocid (mai ales in Congo dupa Leopold) si boli, needucata, crunt de saraca
    -nici o infrastructura cu exceptia celei necesare exploatarii salbatice a resurselor naturale primare. La noi, in materie de infrastructura, mentii au construit in al doilea razboi mondial drumuri si cai ferate, sovieticii nimic nimic, doar davai ceas, davai uraniu, davai petrol si fabrici.

    Aduc exemple de la noi pentru ca poate intelegi si tu drama fostelor colonii si cat de gaunoasa e ideea ca le-ar fi fost mai bine sub puterea europeana.
   • +5 (7 voturi)    
    Fail (Joi, 11 iunie 2020, 15:01)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    In incercarea de a-l absolvi pe Churchill de acuzatia de rasism, nu faci decat sa dovedesti ca ii impartasesti aceasta viziune.

    P.S. Ca o ironie, cele mai mari tragedii din sec 20 au fost creatia popoarelor civilizate, recte cele 2 razboaie mondiale.
  • -3 (27 voturi)    
   Raspuns (Joi, 11 iunie 2020, 1:56)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui kandar

   De ce nu cauti " Arab slave trade" , au traficat de 2,5x mai multi sclavi africani decat occidentalii. 2 Piratii musulmani din meditetana in 10 secole au sclavizat 1-2 milioane de europeni. In spania multe localitati de coasta sunt asezate la cativa km de litoral. 3. Tatarii au sclavizat 3 milioane de slavi in 3 secole, aproximativ 10 000 an. Chiar cuvantul sclav, vine de la slav. In latina era servus. 4. Toate civilizatiile au avut sclavi, iar africanii sclavizati erau in principiu prinsi de alti africani si dusi la coasta spre a fi vanduti. 5 in civilizatia azteca sclavii chiar erau mancati , canibalism.
   • +1 (5 voturi)    
    Irelevant (Joi, 11 iunie 2020, 15:02)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    Nu poti scuza niste fapte abominabile prin faptul ca si altii le-au faptuit.
    • -1 (3 voturi)    
     Nimeni nu scuza sclavagismul (Joi, 11 iunie 2020, 18:39)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Numai ca voi faceti dintr-un sistem economico-social care s-a terminat in America acum 150 de ani o problema actuala in timp ce bagati sub pres sclavagia moderna care inca exista in Asia si Africa.
     • +2 (4 voturi)    
      Sclavia moderna (Joi, 11 iunie 2020, 19:14)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Nu ar exista fara un capitalism salbatic care sa o incurajeze. China e un bun exemplu, milioane de chinezi muncesc pe salarii mizerabile pentru ca occidentali capitalisti sa beneficieze de lucruri ieftine.

      Rasismul exista si dincolo de sclavie.
  • +8 (14 voturi)    
   mersi (Joi, 11 iunie 2020, 10:45)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui kandar

   Bravo kandar, buna analiza, informatii noi. Mai rar o postare asa de buna intr-o mare de troli.
 • +13 (37 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 10 iunie 2020, 20:59)

  arap [utilizator]

  Dl. Iancu s-a indignat la fel cand au fost demolate dupa Revolutie statuile cu Lenin, Stalin?
  • +4 (18 voturi)    
   sau.. (Joi, 11 iunie 2020, 1:09)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui arap

   .. nush ce sa zic.. ale lui Antonescu?
   • +4 (6 voturi)    
    Ce tremur, Ce Emotie la Odessa (Joi, 11 iunie 2020, 7:39)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Ai Avut Bunici Acolo !
  • -5 (27 voturi)    
   Tu il compari pe Stalin cu Churchill? (Joi, 11 iunie 2020, 1:54)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui arap

   Adica un dictator sangeros, creatorul unui un sistem care a omorat milioane de oameni, cu un om care, cu toate parerile sale gresite, a dovedit prin fapte (nu vorbe) ca era un sustinator fervent al democratiei, unitatii europene si l-a invins, precis, calculat si definitiv, pe Hitler? Serios?
   • +12 (18 voturi)    
    da, compar (Joi, 11 iunie 2020, 11:07)

    Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Orice personaje pot fi comparate.
    Si desi din comparatie Churchil iese mult mai bine, sa nu uitam ca cei doi, Churchill si Stalin, au agreat la Yalta impartirea Europei de est.
    Asa ca nu vad de ce pretinzi ca Churchill ar fi sustinut unitatea europeana.
   • +4 (8 voturi)    
    Nu l-am comparat (Joi, 11 iunie 2020, 15:16)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Dar daca Leopold care e vinovat de moartea a milioane de oameni are statuie, de ce nu si Stalin? Churchill are si multe pete in biografia sa, pe langa rasism se face vinovat si de multe crime

    https://www.bbc.com/news/magazine-29701767
  • -5 (27 voturi)    
   Înțeleaptă întrebare ați pus (Joi, 11 iunie 2020, 1:57)

   Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui arap

   Evident, Lenin și Stalin sunt perfect echivalenți moral cu Churchill, care a fost un dictator ce și-a obligat poporul să-i facă statuie...
   • +5 (9 voturi)    
    Nu sunt echivalenti (Joi, 11 iunie 2020, 15:17)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

    Dar un personaj ca Leopold si Stalin sunt.
    • -2 (4 voturi)    
     Leopold si Stalin au fost doi idioti (Joi, 11 iunie 2020, 18:51)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Dar diferentele sunt imense.
     Nenea Leopold era un idiot care din prostie si lacomie a provicat moartea a 8 -13 milioane africani. Cu 50 de ani inainte ca idiotul de Stalin sa masacreze peste 30 milioane de rusi si popoare "prietene"
     Ca sa punem in context istoric, aberatia Leopold s-a terminat odata cu moarte idiotului.
     In cazul idiotului Stalin acesta a reusit sa si exporte ideologia criminala in tot sud-estul Europei, in China, Vietnam, Corea, Cuba, etc.
     Deci in timp ce Leopold a fost in idiot (pe persoana fizica) Stalin a fost exponentul unei ideologii criminale care este inca promovata si considerata "aplicata prost" in multe medii.
     Problema voastra este ca atunci cand va lovi comunismul nu o sa stiti ce v-a lovit.
     • +1 (3 voturi)    
      Rasismul e tot o ideologie (Joi, 11 iunie 2020, 19:11)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      A produs victime la fel cum ideologia comunista a produs victime. Hitler e un bun exemplu.
 • +11 (33 voturi)    
  Fata intunecata a lui Churchill (Miercuri, 10 iunie 2020, 21:07)

  arap [utilizator]

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/02/03/the-dark-side-of-winston-churchills-legacy-no-one-should-forget/
  • -6 (34 voturi)    
   Se numește libertatea cuvântului și a opiniilor (Miercuri, 10 iunie 2020, 22:50)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui arap

   Liberatea cuvântului e ceva ce pentru mințile de oaie ale bolșevimii e de neînțeles.

   Noi oamenii normali avem preferințele și fobiile noastre. Unii indivizi pot fi agreabili alții nu.

   Cât despre indieni și arabii palestinieni, cunoști pe cineva care ar vrea să trăiască ca și ăia?! Nici măcar ei nu vor să trăiască așa și fug în lumea civilizată de cum li se ivește ocazia :)
   • +3 (7 voturi)    
    Nu (Joi, 11 iunie 2020, 15:18)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Libertatea cuvantului are limite si in mod clar nu se identifica cu rasismul.
 • -9 (29 voturi)    
  lol (Joi, 11 iunie 2020, 1:05)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Democratii,progresiştii,hastagistii,tineretul liber,ei sunt floarea! Ce aveti cu ei? Lasati-i sa se "ecsprime" ba haterilor :)
 • -3 (27 voturi)    
  Trist (Joi, 11 iunie 2020, 2:17)

  Appollodor [utilizator]

  Se pare că încărcătura emoțională a momentului este prea mare ca să mai fie loc de vreun comentariu rațional asupra gestului de vandalizare a statuilor.

  Totuși, nu pot să nu mă întreb, oare tinerii care dezonorează azi memoria acestor chipuri ale trecutului unde se văd pe sine în viitor? Cum se așteaptă ei că va fi tratată amintirea lor de generațiile ce vor veni după noi? Oare se află ei astăzi pe piscul cel mai înalt al dreptății? Ei nu au nicio cădere morală, nicio prejudecată pentru care să fie în viitor condamnabili?

  Trebuie să fie pentru mulți un sentiment eliberator, să simți cum ai puterea de a sfărâma orice efigie a trecutului, indiferent de meritul respectivei persoane, sau de lipsa relativă de merit personal ce te caracterizează pe tine. Acum tu ești deasupra tuturor, ai călcat pe treapta cea mai înaltă a dreptății.

  Am putea măcar să nu uităm că și aceste figuri din trecut se vedeau cândva pe sine acolo, drept cei mai buni oameni care au trăit vreodată. Așa erau văzuți de toți ceilalți, de aceea au și ajuns să aibă statui.

  Până la urmă, statuile pe care le înaltă spun ceva despre fiecare generație. Noi oare cui o să ridicăm statui?
  • -9 (21 voturi)    
   Cm cui? (Joi, 11 iunie 2020, 8:42)

   M188 [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   ... sa-i ridicam statul? Acelui marunt borfas, cu ceva antecedente de violenta si puscarie la activ, prins in timp ce incerca sa plaseze o bacnota falsa. Si care a avut ghinionul sa dea peste un politist la fel de tembel care l-a sufocat.

   Vad ca el este azi simbolul Tneretului Frumos si Liber din America.

   Ma bucur ca nu fac parte din generatia lor.
   • +3 (9 voturi)    
    Nu (Joi, 11 iunie 2020, 15:23)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui M188

    Floyd a devenit simbolul luptei impotriva rasismului nu pentru ca era recidivist sau borfas, ci pentru ca a fost o victima a unui sistem care perpetueaza rasismul.
    • -2 (4 voturi)    
     rasismul impotriva recidivistilor drogati (Joi, 11 iunie 2020, 18:53)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     trebuie retinuta fraza asta.
     • +2 (6 voturi)    
      Recidivistii drogati nu merita sa traiasca? (Joi, 11 iunie 2020, 19:08)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Bine de stiut care e filosofia rasistilor.
   • -1 (3 voturi)    
    nici macar nu l-a sufocat (Joi, 11 iunie 2020, 18:52)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui M188

    Tovarasul Erou Floyd avea fentanyl in sange cat pentru un cartier.
    • +3 (3 voturi)    
     Pixelul albastru (Joi, 11 iunie 2020, 19:09)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Ce vedeti nu este real, va spunem noi cum sa interpretati realitatea.
  • +4 (8 voturi)    
   Da, trist (Joi, 11 iunie 2020, 15:22)

   arap [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Trist ca unii criminali au statui si sunt venerati ca personaje respectabile. Nu este distrusa orice efigie a trecutului, ci doar cele vinovate de fapte reprobabile, iar judecarea lor se face tocmai tinand cont de ceea ce au facut in trecut.

   Da, statuile spun eva despre generatiile care le-au ridicat, semn ca lumea se schimba si isi da seama de greselile trecutului.
   • -2 (4 voturi)    
    Fiecare cu tristețea lui (Joi, 11 iunie 2020, 18:12)

    Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui arap

    Mă faceți să râd! Uimitor cum, înarmat cu o tastatură și conexiune la internet, oricine se poate acum erija în judecător sever al lumii și al timpului, respectiv condamna personaje monumentale ale istoriei, cum a fost W. Churchill, la statutul de "criminal", în logica inebranlabilă a resentimentului și falsei superiorități.

    M-ar bucura ca macar câțiva din noii apostoli ai progresului să se ridice măcar până la sfertul înălțimii istorice a celor pe a le căror statui le dărâmă cu impunitate și fanatism.
    • +3 (5 voturi)    
     Istoria si propriile fapte il condamna (Joi, 11 iunie 2020, 19:05)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

     During World War II, Churchill declared himself in favor of “terror bombing.” He wrote that he wanted “absolutely devastating, exterminating attacks by very heavy bombers.” Horrors such as the firebombing of Dresden were the result.

     In the fight for Irish independence, Churchill, in his capacity as secretary of state for war and air, was one of the few British officials in favor of bombing Irish protesters, suggesting in 1920 that airplanes should use “machine-gun fire or bombs” to scatter them.

     “I am strongly in favour of using poisoned gas against the uncivilised tribes; it would spread a lively terror.” He ordered large-scale bombing of Mesopotamia, with an entire village wiped out in 45 minutes.

     In Afghanistan, Churchill declared that the Pashtuns “needed to recognise the superiority of [the British] race” and that “all who resist will be killed without quarter.” He wrote: “We proceeded systematically, village by village, and we destroyed the houses, filled up the wells, blew down the towers, cut down the great shady trees, burned the crops and broke the reservoirs in punitive devastation. … Every tribesman caught was speared or cut down at once.”

     In Kenya, Churchill either directed or was complicit in policies involving the forced relocation of local people from the fertile highlands to make way for white colonial settlers and the forcing of more than 150,000 people into concentration camps. Rape, castration, lit cigarettes on tender spots, and electric shocks were all used by the British authorities to torture Kenyans under Churchill’s rule.

     Thanks to Churchill, some 4 million Bengalis starved to death in a 1943 famine. Churchill ordered the diversion of food from starving Indian civilians to well-supplied British soldiers and even to top up European stockpiles in Greece and elsewhere. When reminded of the suffering of his Indian victims, his response was that the famine was their own fault, he said, for “breeding like rabbits.”
   • -1 (5 voturi)    
    Tinere sunt sigur ca ai auzit de cutia Pandorei (Joi, 11 iunie 2020, 19:00)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

    Cand incepem sa judecam dupa standardele de azi ce anume era respectabil sau/si criminal acum 200 sau 500 de ani deschidem capacul cutiei cu maimute.
    Nimeni nu va/ne garanteaza ca peste 10/20 de ani standardele se vor schimba si statuile virtuale pe care le ridicati acum nu vor cadea cu zgomot.
    De altfel, la viteza cu care evolueaza lucrurile macelul inter-discriminati a inceput deja.
    • +1 (5 voturi)    
     Asta inseamna ca Stalin nu a fost un criminal? (Joi, 11 iunie 2020, 19:06)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Nu cumva il judeci dupa standardele de azi?
 • +8 (22 voturi)    
  Fals si ipocrizie! (Joi, 11 iunie 2020, 8:42)

  Alui [utilizator]

  Nu sunt distruse orice statui, de valori artistice inestimabile ci statuile unor negustori de sclavi sau sustinatori ai sclaviei. Aparatorii statuilor de fapt nu realizeaza ca oroare a fost sclavia cu adevarat. E aceasi chestie cu traficul de persoane rapite, prostitutia fortata. Merita asemenea traficanti statui, oricate fapte caritabile ar face? Cat despre Churchill, amintiti-va doar ca a tradat jumatate din Europa, cedand-o sovieticilor. S-a “luptat” cu un dictator, Hitler, dar a colaborat bine-merci cu altul, la fel de rau, Stalin! Apropo, daca mai traia, Stalin i-ar fi lichidat pe evrei la fel ca Hitler. Incepuse procesele cu medicii evrei. Merita Stalin si Hitler statui?
  • -5 (19 voturi)    
   Trecutul e trecut... (Joi, 11 iunie 2020, 10:45)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Il stergem pe tot? De ce avem statui si nume de hoteluri cu Imparatul Traian cand acesta a insclavit Dacia si i-a furat tot aurul transportandu-l al Roma? Dar Alexandru Macedon, cel mai amre dictator al timpurilor acelea? Dar Vlad Tepes? Dar Stefan ...care "omora fara jiudetzu"?
   Stergem toata istoria si o rescriem politic corect...Scufita Rosia nu e mancata de lup, iezii nu sunt mancati si lupul nu e prabusit in foc de pe scaunul de ceara. Harap Alb nu e alb si Spanul trebuie sa aiba par. Omul cu parul rosu nu e rau ci e bun. Povestea porcului e misigina, cum sa se duca o frumoasa femeie dupa un porc moshmoditor?
   Hai, totul rescis, sa ardem bibliotecile trecutului si sa ne scrie marxistii tot ce trebuie sa stim si sa invatam. La lupta, tovarasi!!!
   • +4 (8 voturi)    
    Nu (Joi, 11 iunie 2020, 15:25)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Nimeni nu arde biblioteci, nimeni nu sterge trecutul. Doar se inlatura unele simboluri sinistre din spatiile publice.
    • -2 (2 voturi)    
     N-ati recunoaste un simbol sinistru (Joi, 11 iunie 2020, 19:14)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Nici daca ar fi in fata voastra.
     Sa il numiti pe Churcill simbol sinistru e ceva.
     Fiti sigur ca milioanele de turisti care trc prin fata statuii lui Churchill se gandesc la el ca la "rasistul" n la liderul care a condus Anglia in WW2.
     Cum v-am mai spus, daca incepeti sa cautati schelete in dulap si sa dezgropati mortii totul devine relativ.
     Ganditi-va la Europa, care vreme de 1000 de ani s-a batut cu mare voiosie in interior, clanuri cu clanuri, triburi cu triburi, principate cu principate, regate cu regate, imperii contra imperii.
     Ce-ar fi ca maine sa dam jos statuia lui Matyas Corvin de la Cluj fiindca nesimtitul l-a tinut prizonier 2-5 ani pe Vlad Tepes?Si fiindca sub el romanii din Transilvania aveau un statu de iobagi , nu foarte departe de negrii din US? Conform revizionismului istoric pe care il practicati aceasta ar fi o fapta normala si decenta. Dar ar fi si inteleapta?
     • +1 (3 voturi)    
      Churchill (Joi, 11 iunie 2020, 20:09)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      During World War II, Churchill declared himself in favor of “terror bombing.” He wrote that he wanted “absolutely devastating, exterminating attacks by very heavy bombers.” Horrors such as the firebombing of Dresden were the result.

      In the fight for Irish independence, Churchill, in his capacity as secretary of state for war and air, was one of the few British officials in favor of bombing Irish protesters, suggesting in 1920 that airplanes should use “machine-gun fire or bombs” to scatter them.

      “I am strongly in favour of using poisoned gas against the uncivilised tribes; it would spread a lively terror.” He ordered large-scale bombing of Mesopotamia, with an entire village wiped out in 45 minutes.

      In Afghanistan, Churchill declared that the Pashtuns “needed to recognise the superiority of [the British] race” and that “all who resist will be killed without quarter.” He wrote: “We proceeded systematically, village by village, and we destroyed the houses, filled up the wells, blew down the towers, cut down the great shady trees, burned the crops and broke the reservoirs in punitive devastation. … Every tribesman caught was speared or cut down at once.”

      In Kenya, Churchill either directed or was complicit in policies involving the forced relocation of local people from the fertile highlands to make way for white colonial settlers and the forcing of more than 150,000 people into concentration camps. Rape, castration, lit cigarettes on tender spots, and electric shocks were all used by the British authorities to torture Kenyans under Churchill’s rule.

      Thanks to Churchill, some 4 million Bengalis starved to death in a 1943 famine. Churchill ordered the diversion of food from starving Indian civilians to well-supplied British soldiers and even to top up European stockpiles in Greece and elsewhere. When reminded of the suffering of his Indian victims, his response was that the famine was their own fault, he said, for “breeding like rabbits.”
 • +7 (21 voturi)    
  rusine pentru Romania (Joi, 11 iunie 2020, 10:43)

  Ademordna [utilizator]

  Acest autor, din pacate roman, reia dezinformarea rasistilor americani din sud care asa se opun demolarii statuilor si altor simboluri ale sudului. Cica ar fi o stergere a istoriei.
  In realitate, personajele ale caror statui se darama raman bine mersi in cartile de istorie si in memoria colectiva. Ce se elimina este cultul lor, adularea lor, propaganda cauzei lor profund inumane (sclavia, rasismul).
  Oare din nihilism cultural am daramat noi statuile lui Stalin si Lenin (ca sa nu mai vorbim de Causescu) in 1989? Daca asa crede autorul sincer (desi e probabil un prostituat intelectual) atunci sa emigreze in Transnistria unde Stalin e inca bine mersi pe soclu si in politica de stat.
  • -5 (15 voturi)    
   pentru Romania ? (Joi, 11 iunie 2020, 12:00)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   de ce s-ar rusina o tara intreaga ? pentru ca cineva a publicat un articol cu care tu nu esti de acord. Esti cel putin alienat mintal.
  • -3 (13 voturi)    
   Chiar nu realizezi? (Joi, 11 iunie 2020, 12:23)

   sistemulparasimpatic [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   Chiar nu realizezi saracia intelectuala pe care o oglindesti pe aici? Du-te si cauta actualii sclavi in Africa. Chiar si acum, cand citesti aceste randuri, sunt peste 1 milion. Daca ti-ar pasa intr-adevar de drepturi si libertati asa ai face.
  • -2 (2 voturi)    
   rasistii americani din sud?? (Joi, 11 iunie 2020, 19:17)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   Unde, cand, care?
   Vorbiti de cult, adulare, etc? Sunteti sigur/sigura ca nu e o vorba de o proiectie a gandurilor proprii?
   Comparatia cu statuile lui Lenin si Stalin este de toata jena si dovedeste o ignoranta pura si o relativizare extrema a istoriei.
   • +2 (2 voturi)    
    Rasistii din sud (Joi, 11 iunie 2020, 20:10)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Cei care vin la mitingurile lui Trump cu steagul Confederatiei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by