Traditii si obiceiuri securiste in PD-L
Faptul ca Murgeanu, care a avut un angajament cu Securitatea, inregistreaza, pe sest, conversatii private cu cei care o contesta pe Elena Basescu, creeaza impresia ca, desi sunt relativ putini, fostii securisti si turnatori au o influenta remarcabila in PD-L.
Bun, este clar ca Bogdan Boza, obscurul contracandidat al Elenei Basescu la functia de secretar general al organizatiei de tineret, nu voia decat scandal. De la bun inceput, singurul sau program politic a fost sa toace familia Basescu. Boza era doar varful de lance al unui nucleu care contescta influenta presedintelui Romaniei asupra fostei sale formatiuni politice. Daca cei din PD-L aveau o minima intelegere pentru modul in care functioneaza presa, il lasau in pace, fiindca nu aveau cum sa controleze scandalul mediatic. Dar decizia lui Murgeanu de a-l inregistra pe Boza si de a recunoaste, ulterior, acest gest marsav a compromis partidul. Elena Basescu, vinovat fara vina, s-a ales cu imaginea facuta tandari.
Am unele motive sa cred ca aceste practici securiste sunt obisnuite in PD-L. Prin 2003, cand lucram la „Adevarul“, ma ocupam de PD. In naivitatea mea nemarginita, credeam ca am stabilit o relatie relativ amicala cu liderii democrati si aveam unele conversatii private. In cateva randuri, am marturisit ca sunt iritat de faptul ca ziarul la care lucrez pare prea tolerant cu Mitrea sau Dan Ioan Popescu, in timp ce Basescu avea parte, constant, de critici dure. Unul dintre apropiatii lui Basescu - caruia ii sunt recunoscator si acum - m-a sunat acasa si m-a avertizat, pe tonul cel mai serios, ca urmeaza sa fiu atras intr-o conversatie despre situatia de la „Adevarul“ si inregistrat. Mai departe, urma ca inregistrarea sa ajunga la redactorul-sef, Cristian Tudor Popescu, care, sperau ei, urma sa ma concedieze. Nici acum nu-mi dau seama de ce un personaj relativ insignifiant ca mine reusise sa-i irite atat de tare pe democrati.
Gestul lui Murgeanu nu este o simpla poveste a unui politician care si-a pierdut cumpatul si a actionat prosteste. El face parte dintr-un puzzle, care contureaza, din ce in ce mai clar, imaginea unui partid aflat tot mai departe de idealurile pe care le propovaduieste.
Afacerile dubioase girate de consilierii PD-L din Snagov arata ca Boc si echipa lui nu au facut decat sa descentralizeze coruptia si sa o mute de la Bucuresti in provincie, departe de ochii presei. In materie de securisti si de corupti, liderii PD-L au acelasi comportament patern ca PSD, in anii 2001-2004.
Sunt constient ca scandalul declansat de viceprimarul Capitalei nu va provoca un cutremur in electoratul PD-L. Dar o buna parte dintre cei care-l voteaza acum pe Basescu provin din sustinatorii fostei Conventii Democrate, sunt oameni care au stat in Piata Universitatii si isi inchipuie ca principiile morale trebuie sa fie aplicate si in politica. Ei nu vor migra, acum, catre PSD sau PNL. Dar, atunci cand vor fi alegeri, multi dintre cei pe care PD-L se bazeaza isi vor lua familiile, se vor sui in masina si vor petrece un minunat weekend departe de orice sectie de votare.
Evenimentul Zilei

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro