Revenirea lui Adrian Nastase in echipa de conducere a PSD va fi cu siguranta amplu comentata de presa in zilele urmatoare. In interiorul partidului si intr-o oarecare masura si in exterior victoria fostului premier e vazuta in principal ca o revansa remarcabila a acestuia dupa ce colegii sai il marginalizasera eliminandu-l atat de la sefia Camerei Deputatilor cat si din functia de presedinte executiv al PSD. Ceea ce e doar partial adevarat chiar daca el a dat fara indoiala dovada de o tenacitate impresionanta in atingerea obiectivului sau. S-a pozitionat ferm drept un opozant al lui Mircea Geoana pe care l-a ironizat sau cateodata l-a atacat explicit atat cu prilejul aparitiile sale publice cat si pe blogul pe care l-a transformat intr-un util instrument de influenta prin care a transmis semnale adresate in primul rand activului PSD.

Insa daca ar fi sa tragem concluziile principale dupa recent incheiatul Consiliul National al partidului ar fi probabil altceva mai important de consemnat decat victoria, altfel consistenta, a lui Adrian Nastase in dauna lui Dan Mircea Popescu: faptul ca zilele lui Mircea Geoana la conducerea PSD se apropie repede de final si mai ales demonstratia de forta a lui Ion Iliescu care a dovedit ca ramane principalul centru de influenta in interiorul formatiunii politice. Din acest punct de vedere succesul lui Adrian Nastase de vineri inseamna in primul rand esecul lui Mircea Geoana combinat cu o demonstratie de forta a lui Ion Iliescu. Iar scorul categoric cu care a pierdut candidatul sprijinit de actualul presedinte indica faptul ca sansele acestuia de recastigare a controlului sant ca si nule. O infrangere la limita i-ar mai fi oferit poate actualului presedinte un anumit spatiu de manevra. Asa, adversarii sai se vor coagula plini de incredere in jurul tandemului Ion Iliescu – Adrian Nastase in timp ce in mod previzibil randurile adeptilor sai se vor subtia in ritm accelerat.

Vinerea trecuta am asistat la o schimbare la fata a PSD. De fapt s-a revenit in buna masura la echipa aflata la comanda pana in 2004, pentru ca iata Miron Mitrea revine in prim plan preluand managementul campaniei electorale a social – democratilor si se asteapta si o reactivare a lui Octav Cozmanca, chiar daca nu einca clar pe ce pozitie. Deja se vorbeste despre inghetarea procesului de reformare a partidului. Dar asta e deja prea mult spus. Sigur ca an ultimii trei ani fata publica a partidului a aratat mult mai bine ca in trecut. Cu oameni precum Cristian Diaconescu, Liviu Dragnea sau Titus Corlatean, cu Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas din grupul de Cluj, PSD a lasat o alta impresie la contactul cu opinia publica. Insa in realitate la nivelul structurilor reforma nu a ajuns niciodata prea departe. De altfel asteptarile au fost din start exagerate. Mircea Geoana a ajuns in varful partidului in urma unor compromisuri de culise. El nu are insa nici un fel de influenta reala asupra structurilor interne si nu are nici forta electorala in extrior. Altfel spus nu dispune de nici un atu real.

Integral in Ziarul de Iasi.