Ultimul tren al anticipatelor ar putea porni din gara daca mecanicul de locomotiva, PNL, decide ca trebuie parcurs un asemenea traseu.

„Mingea este acum la liberali“, a spus Hrebenciuc dupa Consiliul National al PSD, lasind sa se inteleaga ca acest lucru a fost totusi discutat intre cele doua formatiuni. Mai mult, Ion Iliescu a dezvaluit ca in PNL parerile sint impartite intre cei care sustin si cei care nu vor anticipate. Declaratiile ulterioare venite dinspre liberali au confirmat acest lucru.

Elementul nou al acestui joc prelungit de-a anticipatele il reprezinta pozitia oficiala a PSD, care pentru prima oara in trei ani doreste un scrutin devansat. Pentru pesedisti, avantajul este destul de clar, daca se ajunge acolo. Ei au mai multi primari decit oricine si de aceea, indirect, pot influenta si rezultatele unui dublu scrutin. Liberalii, in schimb, se tem de alegeri simultane pentru ca stau slab cu alesii locali in teritoriu si, in plus, dau cioara din mina pentru vrabia de pe gard.

Totusi, ei cocheteaza cu ideea asta si pentru ca mizind pe intelegerea cu PSD ar putea avea un scor mult mai bun. Pesedistii au spus clar, tot prin vocea lui Iliescu, faptul ca pentru ei PNL nu reprezinta principalul adversar, pentru ca nu au acelasi electorat. Batalia o vor duce cu democratii, care au inca un nucleu comun de votanti cu PSD. Si liberalii au acelasi dusman: PD-L.

Toti actorii politici se tem de pozitia presedintelui Basescu. Culmea este ca nici macar PD-L nu se simte prea confortabil cind vine vorba de posibile scenarii. Traian Basescu are toate pirghiile jocului in momentul asta. Sa presupunem ca Tariceanu pleaca. Sint mai multe variante ulterioare. Prima ar fi ca presedintele sa numeasca un alt candidat de prim-ministru fie din partea PSD, fie din cea a PNL.

Cele doua partide vor fi puse in dificila situatie de a vota impotriva candidatului propriu. A doua varianta ar fi ca Basescu sa numeasca un candidat de la PD-L. Acesta poate sa pice, ceea ce ar aduce prejudicii de imagine partidului sau de suflet, sau sa treaca, ceea ce ar insemna ca PD-L trebuie sa preia guvernarea exact in ultimele luni de mandat, cind e mai greu. Din nou, partidul ar avea probleme de imagine.

A treia varianta ar fi ca Basescu sa accepte anticipatele si sa intre in jocul numirilor de forma. Ar fi bine pentru PD-L, prost pentru partidele care ar fi facut jocul anticipatelor, pentru ca, in varianta cea mai rea pentru ele, democratii vor cistiga guvernarea.

Oricum o dai tot nu e bine pentru toata lumea, asa ca cel mai probabil se va ramine in situatia actuala. Pina la urma s-au obisnuit asa de aproape patru ani.

Cotidianul