Vile sau apartamente imense in zona Primaverii, case de vacanta in Austria, masini de lux, arme de vanatoare fabulos de scumpe, averi declarate de milioane de euro: cam acesta era profilul audientei in fata careia Ion Iliescu a facut apel, vineri, la renasterea valorilor stangii.

Ma intreb cat de greu i-a fost lui Iliescu sa aleaga intre un lider al PSD care se plimba cu un automobil fabricat in Germania si altul care prefera o masina fabricata de imperialistii americani.

Nu cred ca, in adancul sufletului sau, fostul nomenklaturist PCR isi inchipuie ca bogatasi - stiu ca termenul pare desprins din presa anilor ’50, dar mi se pare relevant - precum Nastase, Mitrea sau Vanghelie mai au vreo ingrijorare pentru soarta celor multi si amarati. Si, intr-un fel, banuiesc ca, oricat ar fi de nostalgic Ion Iliescu, nu este atat de naiv incat sa-si inchipuie ca mai poate cuceri electoratul sarac si frustrat din Romania vorbind despre egalitarism si protectie sociala, dar afisandu-se, in campanie, alaturi de imbogatitii tranzitiei, clienti de zi cu zi ai DNA.

Fenomenul nu este unic, aici, in Romania. Termenul de „stanga de caviar“ a fost brevetat de un jurnalist francez. Ipocrizia socialistilor de salon a fost descrisa si prin sintagme precum „Chardonnay socialist“, „gauchiste vin rouge“ sau „radical-chic“. Ion Iliescu, fara indoiala, nu face parte din niciuna dintre aceste categorii si isi da seama cu cel fel de oameni s-a intovarasit.

Dar credinta in idealuri are limitele ei, iar batranul comunist este, in primul rand, obsedat de putere. In prezent, el se lupta pentru a prelua conducerea PSD si, ulterior, pentru revenirea la guvernare a partidului sau de suflet. Nastase este doar un instrument pentru inlaturarea lui Geoana - cel care, in aprilie 2005, i-a suflat lui Ion Iliescu presedintia PSD.

Nu stiu cate zile mai are actuala conducere a social-democratilor, dar batalia interna pe care au provocat-o Iliescu si Nastase ar putea duce la groapa propria lor formatiune politica. Cel mai vulnerabil personaj din conducerea PSD si, in acelasi timp, candidatul ideal la presedintia Romaniei (din perspectiva lui Basescu, bineinteles!), este Adrian Nastase.

Numeroase studii sociologice arata ca populatia il percepe pe fostul premier ca fiind cel mai corupt politician din Romania, la mare distanta de restul suspectilor obisnuiti. In urmatoarele luni, DNA va face tot posibilul sa confirme aceasta impresie. In plus, oricat de scurta ar fi memoria colectiva, ar fi greu sa se uite imaginile socante ale averii stranse de fostul premier, pe care acesta a facut greseala sa o expuna, sub presiunea perchezitiei Parchetului.

Cam bleaga, deci, stanga de caviar cu care Ion Iliescu vrea sa loveasca din nou. In anii ’90, fostul nomenklaturist se putea baza pe pumnul de fier al minerilor si al metalurgistilor de la IMGB. Palmita pufoasa, cu pernite, a lui Adrian Nastase il poate plesni pe Geoana, dar nu va avea niciodata forta electorala a infierbantatelor tesatoare de la APACA.

Evenimentul Zilei