Westernul pensiilor marite e doar la primele scene, in care "baietii cei buni", curajosi si angajati in slujba comunitatii napastuite de banda vanzatorilor de iluzii in primetime-ul de dupa sedintele de Guvern, au descoperit inselatoria. E clar, cateva puncte de pensie au disparut in mod oficial din ladoiul cu zestrea electorala.

Sindicatele, Asociatiile Pensionarilor Pagubiti de Guvern SA si tot felul de indivizi treziti peste noapte din euforia plocoanelor nerambursabile au pus deja afise cu "wanted" si au organizat o potera. Doar-doar le-or gasi pitite pe la Guvern, printre sticlele de ulei de pe rafturi, in facturile de intretinere sau prin fascinanta si eterna zona gri a economiei. Cautarea e insa zadarnica, pentru ca respectivele puncte nici n-au existat vreodata altfel decat pe ciornele smecherilor din Kiseleff, care stiau prea bine in capul cui se vor sparge oalele. Ca businessmeni ca Tariceanu, Vosganian si Pacuraru au crezut ca pacaleala de la europarlamentare va intra in prelungiri, asta nu mai e treaba PSD, care si-a facut calcule pe termen ceva mai lung, constient fiind ca inflatia si deficitul comercial tin cu ei.

Cautatorii pensiilor disparute stiu prea bine ca nu poti gasi inexistentul, nici macar filozofilor nu le-a reusit pe de-a-ntregul, dar potera da bine la televiziuni, iar Dumitru Costin, domnul de la BNS-ul cu sapte fosti parlamentari social-democrati, era chiar patruns de rol. Un joc de scena pe masura fac si guvernantii care, in plin avant liberal, scotocesc dupa punctele pierdute prin baza de impozitare. De-abia aici treaba e cu adevarat complicata, caci masele bune de impozitat si taxat se prind mai repede decat pensionarii si reactioneaza in viteza. Nu degeaba li se zice populatie activa. Ca sa nu mai discutam ca au la indemana tot felul de mijloace tehnice de presiune: televiziuni, net-uri si injuraturi de mama in mai multe limbi de circulatie. Asa se face ca, in doar cateva ore de la anuntul privind birurile pe telefoanele mobile, masinile de serviciu si cadourile aduse copiilor de Mos Craciun la sediul firmelor, carismaticul domn Pacuraru a fost nevoit sa retracteze. Ii tremura vocea bietului ministru, care si asa e hartuit de bestiile de la DNA pentru licitatiile lui fiu-sau si telefoanele lui Morega, cand isi cerea scuze ca totusi putina intelegere, va rog, vor fi impozitati doar banii pentru cosciug si tortul de nunta. S-a gandit, probabil, ca in situatii din astea, la limita, omul e mai generos si nu se uita la cateva sutici de i le ia statul din buzunar. Dar a gresit din nou, si inca grav, pentru ca de data asta s-a dezmeticit insusi premierul, care i-a comandat sa retraga ordinul cu totul, ba chiar i-a cerut si hartia doveditoare.

Problema insa ramane. Punctele de pensie raman disparute si altele le vor urma pe drumul intortocheat al cheltuielilor electorale si al preturilor sarite de pe fix. Marele aspirator al maririi pensiilor a intrat in functiune si nici o mana, oricat de dibace, nu va reusi sa-l decableze. Intrebarea zilei - "De unde luati banii?" - nu are raspuns si nici nu va avea in actualul mandat. Obiectiv vorbind, socoteala ar trebui sa dea si presedintele Basescu, si parlamentarii. Primul - pentru ca a cerut sursele de finantare si, probabil, le-a gasit convingatoare, din moment ce a semnat legea, iar legiuitorii - pentru ca au votat-o tot pe baza aceleiasi argumentatii primite de la Guvern. Important este insa ca marea pacaleala sa nu prinda cheag pana la alegeri. De aceea se dau zilnic in stamba la televizor guvernantii si prietenii lor din mafia afacerilor sa convinga electoratul ca talonul latit de pensie va fi subventionat de un Dumnezeu slab la aritmetica si nu din suprataxarea curat-murdar liberala.

Romania libera