Flacaul e cam tomnatec, are faima proasta ca a tocat dota fostei neveste-stat si si-a lasat copiii din flori pe drumurile Europei, ca e hotoman, mincinos, zgarcit cu strainii si santajist cu propriile-i neamuri, dar mai ales ca triseaza la numaratul oualor. In plus, acum a saracit in procente si umbla zvonul ca in casa ii canta o gaina batrana mostenita de pe vremea comunismului in fata careia toti cocoseii partidului fac ciocul mic. In schimb, are o mostenire genetica buna.

Fata nu mai e demult fecioara, dupa optsprezece ani de umblat pe sosele de centura ale politicii ar fi si cam greu, dar se tine inca bine la putere. E dintr-o familie veche liberala, dar anturajul prost si-a spus cuvantul si in ultimul timp a inceput sa se descalte de caracter pe sub masa si sa scuipe seminte in capul oricui se indoieste de farmecele ei. E clar, daca nu se marita repede, are toate sansele sa se inscrie in clubul fetelor batrane, de unde nici macar banii celui de-al 462-lea miliardar Forbes n-o vor salva.

A trecut vremea tatonarilor, a negocierilor prin codoase si a schimburilor de cadouri prin legi si ordonante, caci, indiferent de cat de multe au despartit in trecut cele doua clanuri, PSD si PNL sunt unite acum de ceva mai puternic. Liantul se cheama Basescu, acest tauras comunal al politicii romanesti, care ar putea insamanta cu procente PD-L si arunca cele doua familii intr-o stearpa opozitie de patru ani. Pericolul e iminent, alegerile vin si in fata lui singura solutie e o logodna scurta, un contract prenuptial beton si mai apoi o casatorie bazata pe marele interes comun: puterea cu orice pret.

Acesta este motivul pentru care reprezentantii de frunte ai PSD si PNL s-au reunit vineri seara la o negociere de taina. De-o parte Iliescu, Nastase si Hrebenciuc, de cealalta Tariceanu, Orban si Melescanu. Scena ar fi trebuit filmata pentru a putea fi transmisa in direct electoratului fitos, care asa ar putea intelege ca maretul proiect politic antibasescian nu are motive sa se impiedice in moralitati desuete de genul: urmasul urmasilor Bratienilor isi logodeste partidul cu feciorii batranului bolsevic Iliescu. Desigur, daca la masa discutiilor s-ar fi asezat si fosta parte reformista a PSD, adica Geoana, poate ca nasurile fine ale electoratului liberal s-ar fi strambat mai putin, obisnuite fiind deja cu mirosul, dar numitul nu a fost invitat din motive deja stiute. Prima conditie a socrului mare a fost ca viitoarea mireasa sa locuiasca in casa PSD, lucru normal tinand cont de zestrea de doar 10-13% cu care va veni in Parlament si Guvern. A doua, sa se sprijine bugetar si electoral in campanii, adica sa treaca sub tacere faptul ca baricada care i-a despartit atatia ani s-a transformat intr-un podium al premiantilor la concursul "cel mai mare compromis postdecembrist" si sa atace in schimb dictatura basesciana.

Proiectul e nobil si are miza. E singura cale de a impiedica planurile diabolice ale lui Traian Basescu si instrumentului sau politic PD-L. Acestea sunt atat de ingrozitoare incat nu se poate vorbi despre ele decat la modul general si la televizor: "putinizare, partid prezidential, procurori, izolare, haos". Detaliile inca nu se cunosc, e drept, dar probabil ca sunt atat de sumbre incat justifica orice.

In situatia in care negociatorii cad la intelegere, ar fi interesant de stiut inca din timpul logodnei cum vad ei in mod concret noaptea nuntii si viitorul de aur al casatoriei. Aici detaliile ar fi cu adevarat interesante si ar putea face de pe acum obiectul unui curs de afaceri politice murdare. Coautori: Nastase, Iliescu, Tariceanu si asociatii.

Integral in Romania libera.