Cine nu are baroni va trebui sa-i cumpere! Dupa decizia Curtii vor fi cea mai cautata marfa si preturile vor atinge cifre astronomice. Ar putea fi scosi la licitatie, listati la bursa, cumparati la bucata sau en-gros de la alte partide. Orice solutie va fi buna, pentru ca, realist vorbind, nu va fi usor de gasit doua randuri de baroni, unii pentru primarii si altii pentru sefia consiliilor judetene. Mai ales ca trebuie sa ramana cativa de prasila si pentru parlamentarele asa-zis uninominale.

In cazul consiliilor situatia va fi pe cat de inedita pe atat de complicata, pentru ca baronul cu pricina trebuie sa aiba o calitate aproape imposibil de gasit: sa nu devina scroafa-n copac si sa se comporte ca atare. Asta inseamna sa ramana credincios partidului si sa nu-l trateze ca pe fata-n casa adunata de pe drumuri, buna doar sa-i lege sireturile de la pantofi, in timp ce primeste in audienta clientela politica si de afaceri a intregului judet. Riscul e imens, pentru ca la cata putere vor avea presedintii de consilii e greu de crezut ca odata cocotati in varful copacului nu vor grohai agresiv la sefimea de centru si nu vor avea pretentia sa faca si sa desfaca politica interna a partidului, cel putin. Pe de alta parte, motive ar avea: o legitimitate la care putini parlamentari pot aspira, o functie obtinuta fara coterii politice pe principiul castigatorul ia totul, plus banii europeni si locali care le vor trece prin pix. La usa lor se vor incolona cu "saru’ mana, conasule" toate afacerile mici sau mari, iar partidul, daca nu-i cuminte si nu le face pe plac, va primi resturile supte pana si de maduva.

Partidelor mici –PRM, PC si PNL – li s-au spulberat mai toate sperantele de a pune mana pe vreun consiliu judetean, care vor fi impartite frateste intre PSD si PD-L. Acesta este motivul pentru care Andon si Vadim miorlaiau ragusiti si furiosi, amenintand cu apocalipsa democratiei dupa aflarea deciziei Curtii, iar liberalul Voicu tragea de par niste calcule din care ar fi trebuit sa reiasa ca n-ar mai fi timp sa se aplice uninominalul pana la 1 iunie. Jalea-i mare, doliul negru! Adio negocieri, adio intelegeri, un tur si soarta consiliului e adjudecata. Culmea e ca metoda cea mai radicala a uninominalului, cea cu un singur tur de scrutin, in care doar alegatorii au cuvantul, li se aplica baronilor locali. Altfel spus, in loc sa se reformeze clasa politica, triem baronii.

Un alt aspect inedit al alegerilor pentru consiliile judetene este ca se duce pe apa sambetei marele plan, maretul proiect politic pe termen scurt si mediu de aparare a granitelor judetene impotriva dictaturii basesciene: izolarea PD-L. In lipsa intelegerilor si trocurilor politicianiste, partidul prezidential nu are cum sa fie izolat decat, eventual, de alegatori. La capitolul acesta PNL, PSD, PC si PRM au ramas cu buzele umflate si cu ochii in decizia Curtii spre studiu aprofundat.

Dar soarta nu-i asa cruda cum pare la prima vedere, sperantele liberalo-pesediste se indreapta in mars fortat spre alegerile pentru primari. Surazand angelic, liderii celor doua partide si-au pus programul la avizier: in turul doi de scrutin ne vom sustine reciproc candidatii. Cei mai fericiti si nerabdatori de a vedea alianta PNL-PSD oficializata sunt insa taranistii lui Milut. Afaceristul a anuntat ca pune presul tesut din resturile PNTCD la picioarele lui Sorin Oprescu in turul doi. si uite asa, Iliescu l-a invins definitiv pe Coposu.

Un lucru e clar, oricat ar refuza liberalii avansurile cuplului Iliescu-Nastase, oricat se vor ascunde dupa plopii din Kiseleff ca nici vorba de aliante preelectorale, turul doi de scrutin al localelor va fi momentul in care isi vor pune cununiile pe cap in vazul lumii. Va fi acea ocazie unica in care darurile de nunta se vor face cu strigare si electoratul va putea contabiliza cine a dat mai mult. Dupa acest moment al adevarului aritmetic, nu le va mai sta nimic in cale sa-si puna semnaturile in registrul starii civile si sa se mute in casa de piatra seaca a guvernarii. La poarta va atarna insa un felinar rosu.

Integral in Romania libera.