Tata iubitor, sot grijuliu, capul unei familii cu trei femei care trebuie aparate intr-o lume de macho fara scrupule si de tonomate puse pe pilot automat. Barbatul, omul, luptatorul Basescu si-a facut datoria la o ora de maxima audienta. Populatia masculina a simtit cum prin venele-i ingrosate de blazare circula o seva intaritoare. Femeile au suspinat multumite: "Asa da!" si si-au privit cu repros sotii, amantii si tatii: "Luati exemplu, natafletilor!". Cine nu vibreaza cand un barbat, fie el si presedinte, sare in apararea "fetitei, un copil cuminte", nimerit cu greseli cu tot in aceasta lume cruda a politicii? Nu degeaba Familia se afla pe locul trei in toate sondajele de opinie, dupa Biserica si Armata, si e, nu-i asa, celula de baza a societatii. Aceasta parte a mesajului de inceput de campanie s-a adresat maselor, carora dupa episodul Udrea i se infatiseaza, iata, familistul-razboinic Basescu.

Al doilea mesaj, cel cu analistii-tonomate, carora, ca in bancul cu masina de facut inghetata, le bagi pe o parte euro si scoti pe cealalta rahat, a fost pentru un electorat mai de nisa. Unul informat, amator de politica, de talk-show-uri si manat de o sfanta indignare impotriva Antenelor, unde seara de seara o echipa de javrute miauna cu vocea lui Felix. Sintagma "tonomat" e departe de a fi spontana si faptul ca Basescu a iesit din general oferind exemple concrete arata premeditarea si miza pe un anumit tip de reactie, menita sa-i aduca popularitate. Sunt victima sistemului corupt, dar nu ma las, lupt, atac si, mai ales, spun adevaruri gandite de voi toti cei care ma votati!

Nu s-a inselat, ziaristii vizati s-au intrecut in injurii, "gagicuta" de fiica-sa a fost trimisa la cratita, despre el s-a afirmat ca era beat, ca traverseaza o criza de imaginatie si disperare cauzata de andropauza si niscaiva procente lipsa. Reactiile de pe forumuri arata ca a calculat corect, iar atat mesajul tatalui ultragiat, cat si cel al jurnalistilor cumparati sa scuipe venin impotriva sa si-au atins tinta.

Capul familiei Basescu va fi insa incununat cu lauri doar pe moment. Pe termen lung exista niste riscuri majore in demersul "voi replica dur de fiecare data cand familia imi va fi terfelita". Unul ar fi ca, de regula, gura lui Basescu bate si mintea de familist, si pe cea de presedinte. Al doilea, ca e derizoriu sa tragi cu artileria grea in catei de presa rasa Ciutacu, care nu merita mai mult de un picior in coaste, al treilea, ca riscul de a-ti pune toata mass-media in cap in ajun de campanie trebuie calculat cu mare atentie. E o zona delicata in care generalizarile sunt contraproductive si pana la a cadea in doaga lui Nastase, care credea ca orice critica isi gaseste echivalentul intr-un cont, nu e decat un pas. Mai ales cand criticile sunt totusi alimentate de fapte. Cum ar fi aceea de a-ti uita capul de presedinte in avionul de Bruxelles doar de dragul unui tun de popularitate si al unei teme de campanie care se mentine proaspata doar la gheata. Luna iunie se anunta insa torida.

Integral in Romania libera.