MIRCEA MARIAN: „Vanghelie si Geoana s-au decis, ieri, sa fie ei cioclii care vor conduce PSD pe ultimul drum".

Dupa ce vor pierde dezastruos la Bucuresti, social-democratii au toate sansele sa rateze si alegerile parlamentare. Iar pentru un partid de baroni obisnuiti sa se hraneasca din resursele bugetului, patru ani de opozitie vor insemna inceputul sfarsitului. Primarii, parlamentarii si sponsorii PSD vor dezerta pe capete catre cei care vor controla banii publici. In 2012, Ion Iliescu va avea 82 de ani.

In fapt, ceea ce se intampla acum este efectul revenirii lui Adrian Nastase, sustinut de Ion Iliescu, in conducerea PSD. Geoana a inceput sa se teama pentru fotoliul sau, si-a cautat aliati si l-a atras pe Vanghelie de partea sa, oferindu-i candidatura la Bucuresti. Sondajele arata insa ca acest pretendent nu are sanse sa ajunga nici macar in turul doi al alegerilor, fiind mai prost cotat chiar decat liderul PNL Ludovic Orban. Interesant este ca ceea ce ii uneste pe Geoana si pe Vanghelie este faptul ca ambii au mai reusit contraperformanta de a pierde din primul tur. Iar dupa ce PSD va iesi din competitia pentru Capitala, urmarile sunt previzibile: rezultate mai proaste in turul doi al alegerilor locale si, pana la scrutinul pentru parlament, un permanent conflict de gherila in interiorul partidului.

Pur ipotetic, ne putem intreba ce alte optiuni ar fi avut Geoana. Alegerile pentru Parlamentul European au aratat ca Bucurestiul ramane fieful lui Traian Basescu. Totusi, PSD putea specula mult mai bine antipatia pe care a reusit sa o acumuleze actualul primar general, Adriean Videanu, si comunicarea dezastruoasa pe care acesta a avut-o cu locuitorii orasului. Social-democratii puteau sa faca un efort si sa nu aduca in fata alegatorilor din cel mai mare centru universitar un individ agramat si semidoct. Faptul ca Vanghelie le-a dat de pomana profesorilor din sectorul 5 nu constituie un supliment intelectual la diploma de bacalaureat. Sorin Oprescu avea sansa, cel putin, de a ajunge in turul doi. Daca acesta va candida ca independent si va mai smulge ceva voturi de la electoratul social-democrat, esecul tandemului Geoana-Vanghelie va fi garantat.

Nu avem de ce sa plangem pentru soarta trista a PSD. Populismul a fost dintotdeauna singura si adevarata ideologie a acestui partid. In prezent, slava Domnului, putem spune ca absolut toate formatiunile politice au imbratisat o astfel de doctrina, asa ca un partid populist mai putin nu se va simti. Diferenta este facuta de liderii-locomotiva: Iliescu, Basescu, Vadim Tudor sau Gigi Becali. Fara Ion Iliescu, PSD este compus din politicieni banali si mediocri, pe care greu ii distingi de masa aforma din PDL, care se ascunde in spatele lui Traian Basescu. Ceea ce se intampla acum cu PSD, in perioada lentei, dar inevitabilei despartiri de Iliescu, prefigureaza viitorul PDL.

Pana la urma, nici un partid nu este vesnic. Daca tot a ratat postul de premier, Mircea Geoana mai are o sansa de a intra in istorie: cantand prohodul PSD.

Evenimentul Zilei