Este aproape indiferent cine va castiga primaria, pentru ca edilul-sef va fi tot un politruc aflat doar in cautarea unei trambuline care sa-l duca, mai devreme sau mai tarziu, la Cotroceni sau la Palatul Victoria. Din experienta stim ce inseamna asta: tot efortul pus pe claxon, bani sifonati din bugetul public pentru viitoarele campanii electorale si indiferenta la orice problema a bucurestenilor, in masura in care presa nu se autosesizeaza si nu face scandal.

Situatia maidanezilor este exemplara. Cat a existat o presiune publica, s-au gasit solutii. Imediat ce locuitorii Capitalei s-au mai linistit, a disparut si interesul autoritatilor, iar turmele de caini vagabonzi au reocupat centrul Bucurestiului. Zilnic, 70 de oameni sunt muscati si trebuie sa fie vaccinati, pretul unui vaccin fiind de aproximativ 40 de euro.

Mai sunt doua luni si cateva zile pana la alegeri si noi nu avem pe cine sa intrebam: cum veti rezolva aceasta problema? Mi se pare incredibil ca principalele partide - PSD si PDL - sa fie blocate intr-un joc strict politicianist si sa nu fie capabile sa-si anunte electoratul care este oferta lor pentru Primaria Capitalei. Nu avem nici cea mai mica idee cine ar putea fi primarii de sector. Macar formal, fiindca stim care este calculul partidelor: poti sa propui sa candideze si o capra raioasa, la Bucuresti tot politic se voteaza. Pro sau contra lui Basescu.

Dar, dintr-un minim respect pentru locuitorii orasului, ar fi trebuit ca, pana acum, sa ni se prezinte niste pretendenti, care sa recite macar obisnuitele fabulatii despre maretele lor planuri de viitor. Sa ne spuna ce vor face cu traficul infernal. Sa ne promita ca vor planta multi pomi si vor curati parcurile. Sa declare ca vor opri slutirea acestui oras si nu vor accepta construirea unor noi blocuriturn in mijlocul unor cartiere de case. Sa ofere metrou pentru toate cartierele. Nu ca s-ar alege ceva din astfel de juraminte, a doua zi dupa ce s-a terminat numaratoarea voturilor.

Dar oamenii acestia nici macar nu se mai deranjeaza sa ne mangaie cu obisnuitele minciuni electorale. PSD este blocat fiindca sunt prea multi pretendenti. La PDL nu vrea nimeni sa ajunga primar. Pana la data de 21 aprilie, ultima zi cand se depun candidaturile, circul acesta va continua cu siguranta. Dupa definitivarea listelor, in intervalul ramas pana la alegeri, va fi imposibil de organizat o dezbatere serioasa, in care sa ne formam o idee despre intentiile de viitor.

Alegerile locale din 2008 au fost deja pierdute - de catre electoratul din Bucuresti. Numele celui care va deveni primar va conta, practic, doar pentru partide. Clientela politica va fi cea care se va bucura de accesul la resursele imense ale Capitalei.

Urmeaza inca patru ani in care orasul acesta european se va ineca in propria mizerie.

Evenimentul Zilei