CARTIANU: "Obisnuiti din frageda pruncie cu privilegii nerusinate, unii politicieni sunt speriati ca vor fi adusi in normalitate".

Carevasazica, nu e placut sa platesti o chirie conforma cu pretul pietei! Doare al naibii de tare. Au aflat-o, iata, si niscaiva politicieni. Au aflat ca nu e bine deloc sa traiesti in Romania reala, cu durerile si spaimele ei, cu costurile ei infernale. Ani intregi au fost invatati cu o tara a lor, la care noi, muritorii de rand, nu am avut acces. O tara in care nu exista obligatii si durere, ci numai beneficii si bunastare.

3.153 de euro - acesta este pretul corect, stabilit de RAAPPS, pe care trebuie sa-l plateasca Mircea Geoana, lunar, pentru superba sa vila de protocol din buricul Capitalei. Pana acum, a platit ceva mai putin de 200 de euro. Cat timp s-a aflat intr-o demnitate care-i conferea dreptul la locuinta de serviciu, mai treaca-mearga. Dar, de aproape patru ani, domnul Geoana nu mai are acest drept. In tot acest timp, sederea sa si a familiei sale in vila de pe strada Cucu Starostescu nr. 3 a fost un abuz. Si un excelent carlig de santaj agatat de ultra-minoritarul guvern Tariceanu II: ma dati afara din casa, va ard la motiunea de cenzura! E de presupus insa ca santajul a functionat si in sens invers, dinspre Palatul Victoria spre PSD: votati impotriva guvernului, zburati din vilele RAAPPS! Nu incape niciun dubiu ca santajul a avut rezultate remarcabile pana acum: guvernul Tariceanu II s-a mentinut la putere cu ajutorul PSD, iar Mircea Geoana si ceilalti granguri social-democrati au fost „uitati“ prin viloaie necuvenite.

Dar cine credeti ca vorbeste despre funie in casa spanzuratului? Insusi Mircea Geoana, neprihanitul! Anuntat ca de acum inainte va plati o chirie lunara de peste 3.000 de euro, acesta a spus ca masura „face parte din arsenalul de santaj si intimidare al guvernului PNL“. Santaj sa fie, dar sa stim si noi!

Reactia lui Geoana pare una sincera: asa crede el, ca i se cuvine sa stea cu 180 de euro intr-o vila de aproape 20 de ori mai scumpa. Cum adica, s-a terminat cu privilegiile? Pai, in ce tara traim?! Similar s-a urzicat si Ion Iliescu cand a fost anuntat ca ar fi cazul sa achite chirie pentru curte, intrucat e proprietar doar pe casa. Dar mai sunt si altii tupilati in papusoi: Miki „Spaga“, Georgiu Gingaras, Petre Roman (ma rog, momentan e plecat de-acasa)...

Situatia seamana socant cu cea de pe vremea comunismului. Atunci, nomenclatura avea lefuri dolofane, dar astea nu insemnau nimic pe langa celelalte privilegii. Vila in cartierul Primaverii, cu chirie zero sau pe aproape (in cele mai multe cazuri, cladiri confiscate abuziv de la „clasele exploatatoare“ din perioada interbelica). Aprobari speciale de masina, televizor color, butelie. Pasaport si deplasari in strainatate. Magazine si case de comenzi cu circuit inchis. Acces la casele de vacanta, de odihna sau de vanatoare ale partidului.

Bani frumosi mai castigau si altii, dar privilegiile erau rezervate nomenclaturii. De altfel, nici Ceausescu nu avea o leafa nemaipomenita: ceva peste 10.000 de lei pe luna. Incomparabil mai putin decat au mii de romani in prezent. Asta nu-l impiedica pe „Geniul din Carpati“ sa fie mai puternic decat toti miliardarii de azi. Mosia lui era, de fapt, toata Romania, pentru ca facea ce voia cu ea.

Cu o asa traditie, sunt de inteles crampele resimtite de noua nomenclatura, crescuta printre nadragii tovarasilor de odinioara.

Evenimentul Zilei