Sambata, la Suceava, ministrul Varujan Vosganian a anuntat ca urmatoarea etapa de majorare a pensiilor, prevazuta pentru 1 ianuarie 2009, s-ar putea devansa pentru noiembrie sau decembrie 2008. Asa ca, la scrutinul pentru viitorul legislativ, se va proceda exact ca si la alegerile pentru Parlamentul European: cu cateva zile inainte de vot, pensionarii vor primi mai multi bani, plus o scrisorica in care li se va explica de ce trebuie sa fie recunoscatori guvernului Tariceanu.

Ar fi o greseala sa credem ca bugetul pur si simplu nu va permite o astfel de masura. Va fi foarte simplu pentru executiv sa renunte la o parte din investitiile in infrastructura, sa taie bani de la armata si sa reduca programele de reabilitare a scolilor, iar din economiile obtinute sa alimenteze bugetul destinat pensiilor. Deja au fost abandonate, de facto, lucrarile la autostrazile din Romania. Pe Bucuresti-Ploiesti, autostrada este blocata intr-o padure care a fost declarata monument al naturii, iar autoritatile nu par a se grabi sa rezolve aceasta problema. Pentru autostrada Transilvania nu mai sunt, de peste o luna, bani. Daca executivul nu-si da osteneala sa accelereze macar lucrarile la autostrazi - un subiect la care opinia publica este extrem de sensibila - nu putem decat sa ne inchipuim ce se intampla cu celelalte investitii in infrastructura.

Ar fi interesant, acum, sa vedem ce a mai ramas din ultima etapa de majorare a pensiilor. Nu este vorba doar de cifrele relativ acceptabile ale inflatiei, ci de faptul ca preturile la alimente aproape ca s-au dublat, iar costul utilitatilor se majoreaza continuu. Putin probabil ca pensionarii sa fi resimtit o substantiala crestere a nivelului de trai. S-a confirmat astfel avertismentul fostului secretar de stat Sebastian Vladescu, singurul demnitar care a indraznit sa conteste in public deciziile propriului guvern.

Dincolo de povestea cu pensiile, Romania a ratat primii doi ani de dupa integrarea in Uniunea Europeana. Reformele politice si economice au fost oprite, iar bugetul statului s-a transformat in bugetul de campanie al PNL, PSD si UDMR. Procesul de descentralizare a ramas in acelasi stadiu ca pe vremea lui Adrian Nastase. Politistul de la circulatie care dirijeaza traficul in centrul Dorohoiului este direct subordonat ministrului Cristian David, in loc sa se afle sub comanda primarului, asa cum se intampla in majoritatea statelor civilizate. In scoli se predau aproape aceleasi materii ca inainte de 1989, pentru ca guvernului ii este teama sa se certe cu puternicele sindicate din invatamant.

Sunt convins ca liberalii realizeaza ca pomenile electorale nu ii vor ajuta sa castige alegerile si sa nominalizeze viitorul premier, asa ca ii asteapta cel putin patru ani de opozitie. Dar, aplicand o veche strategie, validata de insusi Stefan cel Mare, inainte de a se retrage in munti, oamenii lui Tariceanu lasa in urma lor pamantul parjolit si fantanile otravite.

Evenimentul Zilei