Citeam recent intr-o revista britanica un articol despre confruntarea dintre statul comunist chinez si noile tehnologii, cu ocazia olimpiadei din acest an. Ideea era ca, atunci cand China a castigat dreptul de a organiza olimpiada, internetul era slab dezvoltat, blogul nu se inventase iar telefoanele mobile erau cat caramizile.

Acum, guvernul comunist va trebui sa organizeze olimpiada sub tirul critic al protestelor mondiale. Se pun la cale modalitati neobisnuite de protest si guvernul comunist nu stie cati dintre milioanele de vizitatori si-au dat intilnire pe Facebook pentru un protest spontan in piata Tiananmen. Scandalul legat de Tibet pune doar paie pe foc. Erau, oricum, destui oameni dispusi sa faca zile fripte noului ego chinezesc - un amestec de nationalism, autoritarism si grandoare neo-imperiala, incurajata puternic de presa oficiala. In acest context, lideri europeni importanti iau in considerare boicotul olimpiadei. Este o discutie necesara. Europa arata ca poate fi lider moral al lumii nu doar in antiamericanism si alte cauze dubioase. Ce face armata chineza in Tibet e innacceptabil in lumea de azi si asta e limpede pentru orice om cu o minima busola morala (aici nu il includ pe Adrian Severin, care analizeaza totul pe logica lui Ceausescu: neamestecul in “treburili” interne, represiunea e doar o interventie legitima a politiei etc.). Daca s-ar decide boicotarea olimpiadei, guvernul chinez ar scapa prea usor.

Presa oficiala ar vinde varianta ca occidentalii aroganti vor sa umileasca maretul popor chinez. Olimpiada s-ar desfasura oricum in lipsa unora. Boicotarea directa nu ar avea mare efect. Mi-as dori insa sa vad guvernul chinez transpirand. Sa se streseze ca fiecare vizitator ar putea fi un protestatar. Sa se streseze ca orice lider care va participa la deschiderea jocurilor va merge apoi in vizita la Dalai Lama. Sa se teama de fiecare atlet care se poate imbraca in steagul tibetan. Oricum fac ce vor in Tibet. Macar sa transpire. Sa se simta observati. Vreau sa-i vad pe politistii chinezi expulzand oameni liberi. Vreau sa vad guvernele occidentale aparandu-si cetatenii arestati pentru ca au protestat. Vreau sa-i vad pe comunisti cum rateaza un prilej de propaganda si vreau sa vad olimpiada devenita sarbatoare a libertatii acolo unde libertatea nu inseamna mare lucru. Lasati-i macar sa transpire!

Integral in Business Standard.