Mult trebuie sa fi suspinat simpatizantii PSD pina sa-i vada iarasi pe Adrian Nastase si pe Miron Mitrea asezati la masa liderilor din partid!

Cind s-a intimplat insa, suspinul nu s-a dat dus si-n sufletul inlacrimat al stingii a inmugurit dorul dupa zilele bune in care PSD se mindrea si cu fruntasii Rodica Stanoiu sau DIP, plecati in bajenie dupa prigoana nemiloasa a grupului reformist de la Cluj, fie-i tarina usoara!

Cum in PSD nimic nu se pierde, totul se transforma, a venit vremea ca partidul lui Ion Iliescu, condus de Mircea Geoana si dirijat de Marian Vanghelie, sa strige adunarea sub Antene pentru o alianta ca in vremurile bune in care PSD era PDSR, PC era PUR si nici unul nu parea asa de rupt in spate.

Asadar e doar o chestiune de zile pina cind va fi oficializata legatura formala dintre studiourile de televiziune ale lui Dan Voiculescu botezate Partid Conservator si Partidul Social Democrat.

Ce inseamna asta? In plan politic, nimic. Ca partid, PC e o constructie fantomatica nascuta din ambitiile nemarginite ale lui Dan Voiculescu. Daca citesti statutul conservatorilor, ramii, cel mult, cu o migrena. Partidul e un embrion aparut din incrucisarea ideilor comuniste cu liberalismul si arata la ecograf ca un pui de securist caruia i s-a dat voie sa se joace de-a comertul exterior in curtea de la ICE Dunarea.

In plan financiar, refacerea lantului de iubire PSD-PC e la fel de neprofitabila. Voiculescu e zgircit. N-a bagat el bani prea multi in propriul partid, e greu de crezut ca-si va deschide larg conturile pentru a alimenta financiar buzunarele unei coalitii politice, fie ea si cu prieteni buni si vechi precum Adrian Nastase.

Din combinatia cu PC, partidul lui Mircea Geoana cistiga doar spatiu de emisie. Ceea ce, intr-o perioada in care Romania traieste sub zodia televiziunii si a talk-show-ului politic manelizat, nu e putin lucru. Unde mai pui ca e si un pic de telenovela in asta: Victor Ciutacu se regaseste dupa ani si ani cu Ovidiu Musetescu, maestrul Cristoiu il poate rasplati cu vorbe bune pe binefacatorul Nastase (omul care l-a ajutat sa nu-si piarda casa, pe vremea in care cel mai mare gazetar roman in viata pierdea procese de calomnie si deschidea subscriptii publice pentru a-si salva situatia locativa!), DIP-Mitrea si AN pot poza din nou impreuna... E frumos si emotionant, ca o reuniune de familie.

Aplauze, va rog!

Pentru amatorii de pariuri, acum e momentul in care se pot lansa prinsori de genul ghici cit va mai dura pina cind vor izbucni certurile dintre Voiculescu si PSD pe seama numarului de circumscriptii electorale sau cite zile dupa incheierea alegerilor va rezista PC fara sa-si doreasca sa redevina, macar un pic, „solutie imorala”?

Conservatorii joaca un rol secundar in piesa. Tristetea cea mare vine de la PSD. Partidul care tocmai i-a ingropat viitorul politic lui Cristian Diaconescu se intoarce cu voiosie la vremurile din 2004, casapind orice perspectiva. Anuntata alianta cu PC inainte de locale seamana cu o sinucidere colectiva, filmata dupa un scenariu absurd, in care intregul PSD se arunca in cap de pe bloc incercind sa prinda o telecomanda.

PSD si PC se afla in fata celei de-a treia cereri in casatorie dupa juramintele facute in 2000 si 2004. Poate nu reusesc sa-i intreaca pe campionii absoluti Prighi si Bahmu, dar au avantajul net al unor divorturi in care stim sigur la cine ramine televizorul.

Cotidianul