Multe se pot spune despre candidatura independenta a lui Sorin Oprescu. Ca e suparat pe partid, ca are dreptate sau ca, dimpotriva, face greseala vietii lui politice. De fapt, Oprescu nu risca nimic si intrarea lui in cursa pentru Primaria Capitalei are doar o firava legatura cu rezultatul scrutinului de peste cateva saptamani. “Catindatul Oprescu” tineste o revansa mult mai mare decat simpla victorie in fata lui Diaconescu sau a lui Blaga.

Miza intrarii lui in campanie este castigarea puterii in PSD si inlaturarea lui Geoana. Iar acest lucru e la un pas sa se intample.

Avand in vedere simpatia de care se bucura in randul electoratului, e putin probabil ca Doctorul sa rateze intrarea in turul doi al alegerilor.

Cristian Diaconescu e un candidat cu sanse al PSD, dar n-are experienta confruntarilor directe, nu-l opreste lumea pe strada si nici n-a capatat rutina declaratiilor politice cu priza la mase.

Ar mai fi si altele de pus in balanta avantajelor pe care le are Sorin Oprescu in fata fostului sau coleg de partid. Cel mai important mi se pare acela ca, desi acum doua zile a demisionat din formatiunea politica in care a stat atata timp, Oprescu va fi perceput, pe parcursul campaniei electorale si, mai ales, in cabina de vot, ca fiind adevaratul candidat al PSD.

Nucleul dur al partidului il va vota, convins fiind ca, daca iese primar, Doctorul se va intoarce acolo unde ii este locul, adica alaturi de mentorul sau Ion Iliescu. Si nu oricum, ci incununat de laurii victoriei.

Insa victoria lui Sorin Oprescu nu se va consemna doar in cazul in care va ajunge primar general. E foarte posibil ca in turul doi sa piarda Primaria Capitalei in fata lui Vasile Blaga. Insa, din momentul in care se vor numara voturile lui prin comparatie cu ale lui Cristian Diaconescu, va incepe si numaratoarea paralela a zilelor pe care Mircea Geoana le mai are in fruntea PSD.

Sorin Oprescu e varful de lance al armatei pe care o conduc din umbra Ion Iliescu, Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Miron Mitrea pentru recucerirea puterii pierdute. Demonstratia e intarita de recentele conflicte Iliescu-Vanghelie sau Mitrea vs. Grupul de la Cluj.

Nu-i deloc lipsit de importanta faptul ca banii pentru campania lui Oprescu sunt in mare parte din conturile lui Costel Bobic, unul dintre oamenii apropiati pana la sudura de fostul premier Adrian Nastase, in ale carui glorioase vremuri a facut profitabile afaceri. Daca Oprescu intra in turul doi al alegerilor – si e greu de crezut ca nu va fi asa –, Geoana si Vanghelie vor fi nevoiti sa cedeze puterea.

Cine-si inchipuie ca PSD, si mai ales Ion Iliescu, ar mai accepta o conducere de partid a carei strategie s-a dovedit perdanta in cea mai importanta batalie electorala inainte de scrutinul general de la sfarsit de an? Asa ca Oprescu joaca, de fapt, o carte castigatoare pentru Ion Iliescu.

Sa ne imaginam reintoarcerea Doctorului in partid – ce ironie, pe modelul lansat de Vanghelie la alegerile din 2004! Va fi una glorioasa. Prin sediul din Kiseleff vor pluti cuvinte si expresii precum clarviziune, tarie de caracter, barbatie sau adevarat om politic.

Ion Iliescu va da tonul unei schimbari la varf ca in vremurile lui bune. Dar sa nu mergem prea departe. Deocamdata, printre pesedisti sunt la moda injuraturile la adresa lui Geoana si, prin ricoseu, ele il stropesc si pe Cristian Diaconescu, candidatul trimis – iarta-ma, Doamne! – ca mielul la taiere in fata bisturiului lui Oprescu.

Circula deja un banc pe seama intamplarilor din PSD: zice-se ca partidul are mari dureri de cap si ca dupa alegeri o sa-l duca Bunicuta la Doctor.

Cotidianul