Acest an electoral ne ofera un spectacol trist al iresponsabilitatii politice. Guvernul de dreapta si opozitia atat de stanga (PSD) cat si de dreapta (PDL) se intrec in a oferi pomeni electorale. Se pun pariuri daca inflatia va atinge 10% in 2008, dupa ce paream ca scapaseram de spectrul acestui flagel care a saracit populatia in anii 90.

Parlamentarii par ca nu au alta treaba decat sa inventeze alte si alte pomeni. Acum au oferit fiecarui elev cate un memory stick. Suna futurist, dar e doar imbecil intr-o tara cu un sistem educational la pamant. Este jignitor ca politicienii ne trateaza pe toti drept pomanagii. Ei uita ei ca daca au de unde sa dea acum este doar pentru ca s-a dezvoltat in ultimii ani o clasa mijlocie si antreprenoriala, care produce si care plateste impozite.

Daca ne plangem de aglomeratia pe soselele spre munte la sfarsit de saptamana este pentru ca multi romani isi permit vacantele de week-end. Daca tot mai multi romani isi fac vacantele in strainatate nu este pentru ca le-a scazut patriotismul, ci pentru ca acum isi permit. Tranzitia a avut o multime de pierzatori, dar a avut si multi castigatori. Romania marilor orase si a job-urilor bune este acum vizibila si in plina dezvoltare.

Dar politica pare a fi facuta doar pentru cei care asteapta pomeni de la stat. O guvernare care a avut curajul sa introduca cota unica se bazeaza acum pe voturile pensionarilor. Reforma fiscala ar fi trebuit continuata, dar e pusa in pericol pentru ca politicienii romani par ca nu stiu decat sa redistribuie. Cota unica ramane un succes major: au scazut taxele si au crescut in acelasi timp veniturile bugetare.

Am sustinut ideea inainte ca politicienii sa o preia si calculele noastre de atunci au fost corecte. Cota unica nu avantajeaza bogatii cum spune Ion Iliescu (bogatii nu isi dau salarii), ci clasa de mijloc. Au scazut impozitele, oamenii au ramas cu mai multi bani. Cum de au crescut si veniturile bugetare? Simplu: scaderea taxelor a adus in zona oficiala multe salarii mari dar platite in plic pina atunci.

A fost o situatie din care a castigat toata lumea: clasa mijlocie a avut salariu mai mare si platit in mod oficial (de unde si explozia creditului de consum), cei saraci au beneficiat din cresterea veniturilor bugetare. Dar pentru ca aceste venituri sa existe trebuie ca prioritatea sa ramina dezvoltarea economica, debirocratizarea si investitiile. Veniturile in plus nu trebuie indreptate doar in redistribuire sociala, ci si in dezvoltare, infrastructura si continuarea relaxarii fiscale (in zona taxelor platite de firme mai ales).

Dar parca toate acestea nu mai conteaza. Singura miza a politicii pare a fi: cum facem praf banii in plus cu care ne-am trezit la buget. Am antamat deja cresterea bugetara pe cativa ani de acum inainte, fara macar sa fim siguri ca aceasta crestere va continua. Iti trebuie curaj si idei ca sa misti economia. Ca sa arunci in stanga si in dreapta cu banii munciti de altii iti trebuie doar multa nesimtire.

Desi pe hartie dreapta domina politica romineasca, politicile au ajuns sa fie doar de stanga. Si nici macar o stanga reformata a la Tony Blair sau Bill Clinton, ci o stanga populista, care trateaza cetatenii ca pe niste pomanagii. Tariceanu ultimilor doi ani este mai aproape de Ion Iliescu in actiunile sale decat de Blair, ca sa nu mai vorbim de politicienii de dreapta veritabili. In America, republicanii vorbesc despre politicienii de la Washington ca fiind ”spend crowd” (gloata cheltuitorilor).

Dar acolo li se opune organizatii care lupta pentru taxe reduse si politicieni de mare succes candideaza pe platforme pentru reducerea cheltuielor publice. Noi avem o concurenta doar intre cei care vor sa cheltuie foarte mult si cei care vor sa cheltuie enorm. In aceste conditii, cine mai reprezinta clasa de mijloc?

Ce se va intampla cu cota unica dupa alegerile din acest an? Se respecta programul de scadere a contributiilor sociale? Cati bani vom plati la stat dupa 2008? Cati ani vom plati pomenile electorale din 2008? Cum reechilibram bugetul de pensii fara sa facem praf bugetul de stat? Mai adoptam euro in 2014? Acestea nu par a fi teme de interes. Sunt tehnicalitati. Politica noastra este despre ce pomeni mai dam la popor.