Sorin Oprescu a devenit brusc o victima a sistemului care l-a sustinut, i-a acordat functii si l-a rasfatat. Fost director la spitale cu staif din Capitala, senator, profesor universitar si candidat perpetuu la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu declara fara drept la replica, dar si fara argumente: "Sistemul m-a scos din joc". Crescut intr-o familie legata direct de regimul ceausist, dupa cum rezulta din anchetele de investigatie publicate de-a lungul timpului, cu tatal "colonel in Directia a V-a" a Securitatii, iar mama - "ofiter DIE", Sorin Oprescu stie exact din cine este format "sistemul" si cum lucreaza acesta. Sustinut mereu de mentorul sau, Ion Iliescu, generosul doctor, iubit de pacienti si de multe ori favorizat de jurnalisti, s-a intins mai mult decat ii era plapuma. A vrut sa fie in acelasi timp senator, director de spital, doctor, lider de partid si doar legiferarea conflictului de interese l-a facut sa renunte la o parte din functii. In final si-a abandonat pacientii in favoarea politicii, incercand in acelasi timp, dupa moda autohtona a demnitarilor, sa-si consolideze prin frauda cariera universitara.

Marginalizarea lui Sorin Oprescu in cursa pentru Primaria Capitalei ii da ocazia senatorului-doctor sa se revolte impotriva colegilor si prietenilor sai politicieni. Multi s-au grabit sa spuna ca noul discurs antisistem folosit de Oprescu pentru reconstructia propriei imagini ar putea sa-l propulseze pe doctor in cursa pentru Cotroceni ca principal concurent al presedintelui Basescu. Sorin Oprescu se supraestimeaza, bazandu-se probabil tot pe oameni ai sistemului atunci cand isi proiecteaza cu optimism o noua cariera politica, un nou partid si mai ales noi suporteri. Sorin Oprescu nu-si da seama ca fara PSD nu poate face mai nimic, nu-si da seama ca parasind un partid mare si influent va ajunge ca Petre Roman, o butaforie la periferia peisajului politic romanesc.

Discursul doctorului Oprescu ramane dezlanat si necredibil cata vreme Biroul Electoral Municipal a descoperit ca aproape 5.000 dintre semnaturile stranse de el pentru intrarea ca independent in competitia pentru Primaria Bucurestiului sunt in neregula. Autovictimizarea sa ca parte din povestea electorala folositoare pentru induiosat electoratul nu are sanse prea mari sa intre nici macar in mitologia politica imediata. In schimb, prin preluarea mesajului dur impotriva clasei politice si a profitorilor sai, Sorin Oprescu poate doar sa se transforme intr-o pastisa. Perdant de profesie, nu a inteles inca principiul lui Peter - "intr-o ierarhie, fiecare are tendinta de a urca pana la nivelul sau de incompetenta" - sau nu si-a dat seama ca el insusi si-a atins acest nivel in diversele sale cariere.

Romania libera