MIRCEA MARIAN: "Nimic nu putea ilustra mai bine drama ieftina care ii dezbina pe social-democratii lui Geoana si Iliescu."

Ce vor servi masele populare, venite in Parcul Izvor pentru a sarbatori, alaturi de PSD, ziua de 1 Mai? Mici, oferiti de primarul pitorescului cartier Ferentari, sau hot-dog si hamburgeri, dupa modelul studiat in America de fostul ambasador la Washington?

Rezultatul il stim deja: a castigat tabara micilor. Vizibil incomodat, poate chiar usor scarbit de contactul cu sacosarzii aflati intr-o perpetua cautare a unei mancari gratuite, fostul diplomat Cristian Diaconescu a refuzat cu obstinatie sa guste din pomana lui Vanghelie. In fond, Diaconescu, sustinut in PSD de tabara mancatorilor de hamburgeri, simte ca, pas cu pas, pierde in fata devoratorilor „micului romanesc“ (apud Vanghel’e) care, mai pe fata, mai pe ascuns, il sprijina pe Sorin Oprescu. Oameni foarte apropiati de Ion Iliescu, precum Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, au recunoscut public ca lucreaza pentru tabara adversa. Andrei Alexandru, care este membru al PSD, n-ar fi facut niciodata acest pas fara acceptul sefului sau direct, Nicolae Vacaroiu. Miron Mitrea, sef de campanie al PSD, a anuntat ca, daca Diaconescu nu intra in turul doi, PSD il va sustine pe fiul ratacitor Sorin Oprescu. Unii dintre sponsorii traditionali ai social-democratilor si-au redirectionat, discret, fondurile.

Singurii care par ca il mai sprijina fara rezerve pe candidatul oficial al PSD la functia de primar al Capitalei sunt presedintele partidului si „grupul de la Cluj“. Explicabil. Pentru ca si Geoana, si Rus, si Dancu pot sa-si puna capetele pe butucul calaului, daca Diaconescu pierde si, eventual, nici macar nu intra in turul doi al alegerilor. Grupul de la Cluj va avea oricum viata grea in PSD dupa aceste alegeri locale, in conditiile in care, in teritoriul de care raspund pe linie de partid, nu au nicio sansa in fata lui Emil Boc.

Mircea Geoana se autoiluzioneaza cand afirma ca PSD este o formatiune politica mare, in care au loc si mancatorii de hamburgeri, si consumatorii de mici. Poate ca este mare, dar asta nu inseamna ca a devenit si toleranta. PSD este inca urmasul fostului partid comunist, iar daca ex-secretarul PCR Ion Iliescu va reveni la putere - direct sau prin intermediari - nu va uita si nu va ierta pe niciunul dintre cei care, in ultimii trei ani, i-au contestat autoritatea. Dupa anarhia si razboiul civil din epoca Geoana nu va veni democratia, ci dictatura de tip stalinist.

Cat despre lupta micilor cu hamburgerii, eu cred ca primii vor avea mult timp de acum incolo castig de cauza. Pur si simplu, aceasta este preferinta unei bune parti din electorat: mici de proasta calitate, dar gratuiti. Politicienii care cred ca, dupa un an si jumatate de la aderarea la UE, masele largi populare sunt dispuse sa cheltuiasca trei, patru lei pentru o doza de cola in ambalaj reciclabil de aluminiu sau pentru un hamburger asortat cu branza Cheddar, vor primi o lectie dura la alegerile din 1 iunie.

Evenimentul Zilei