De ce sa investesti mult intr-o victorie improbabila, in loc sa investesti putin intr-o infrangere profitabila? Sub acest motto ar putea sta alegerile locale din 2008, care se desfasoara in zodia duplicitatii. Avem candidati de sacrificiu, iepuri, non-combat, penali intr-o campanie electorala mimata. Tactica e simpla si brevetata chiar in zilele Revolutiei prin istoricul indemn adresat de Ion Caramitru lui Dinescu: „Mircea, fa-te ca lucrezi“. Candidatii se fac ca sunt in competitie de ochii alegatorilor, pentru ca partidele lor sa obtina, la schimb, functii si bani publici de la invingatori. Primari si sefi de consilii judetene sunt hotarati deja prin intelegeri intre partidele politice si, uneori, de comun acord cu oligarhia locala. Votul cetatenilor este doar o formalitate.

Traian Basescu are dreptate in privinta blaturilor pe care le practica, fara jena, chiar Partidul Democrat Liberal. Nu la Bucuresti, unde autorul blatului este PSD cu doi candidati in cursa electorala: unul de sacrificiu, Cristian Diaconescu, si celalalt sub acoperire de independent, Sorin Oprescu. „Metoda Oprescu“ este testata de PSD si in alte doua mari orase: Bacau si Targoviste. Candidatul oficial PSD pentru Primaria Bacau, Catalin Mardare, colecteaza voturi in favoarea „independentului“ PSD Sergiu Sechelariu, impotriva liberalului Romeo Stavarache. Iar la Targoviste, „independentul“ PSD, viceprimarul Dumitru Barbu, are rolul de proptea pentru candidatul oficial Teodor Vasiliu (ex-PD) impotriva lui Gabriel Boriga, nominalizat de PDL.

Partidele au depus armele in fata lui Gheorghe Ciuhandu la Timisoara (sustinut de PNTCD si de PNL) si a lui Klaus Johannis (sustinut de Forumul Democrat German si de PNL) la Sibiu. Si nu pentru ca Ciuhandu si Johannis ar fi sfinti. Daca ar fi fost, s-ar afla nu in politica, ci pictati pe peretii manastirilor. PDL si-a insultat alegatorii propunandu-l pentru primarie pe Gheorghe Ciobanu, supranumit „nasul vamilor din vest“ sau „Ghita Spagaru’“, desi Timsoara, in stagnare de cativa ani, merita o alternativa. Nici PSD nu a gasit un candidat pe masura taranistului: in loc de Ilie Sarbu, din marea echipa socialdemocrata, s-a itit un soricel, Ion Raducanu.

La Sibiu, candidatii PDL la primarie, Constantin Trihenea, si la consiliul judetean, Ion Ariton, se comporta de parca ar juca „nu te supara frate“ cu Klaus Johannis. Initial, organizatia locala a PDL nici nu avea de gand sa-l concureze pe Johannis, primarul care nu deranjeaza deloc grupului de interese transpartinic, patronat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Undeva PDL trebuia sa fie marele beneficiar: la Valcea, nici un partid nu a gasit un contracandidat pentru primarul exonerat penal Mircia Gutau. Ion Nicolae (PNL) si Gigi Matei (PSD) sunt non-candidatii care vor prelungi domnia lui Gutau inca patru ani.

Se vorbeste despre blaturi si in Vrancea, Vaslui, Botosani, Cluj. Alegatorii vad doar ca nu au cu cine vota, ca nu exista variante. De parca intreaga clasa politica ar fi lovita de seceta. Efectul e devastator: absenteism, si scaderea increderii in institutiile locale. Candidatii iepuri, penali, non-combat, de sacrificiu vor ingropa si idealul reformei prin alegeri uninominale.

Integral in EvZ.