Primul care s-a lansat ca independent a fost Cozmin Gusa. Constient ca partidul sau PIN nu are notoritatea necesara, tanarul politician a ales sa candideze independent la functia de primar general al Capitalei.

In plus, gurile rele sustin ca Gusa a pus mana pe un studiu facut pe bani grei de niste super-creiere de peste Ocean. Aceasta analiza demonstra ca un independent are sanse mari de a castiga, tocmai pentru ca bucurestenii s-au saturat de clica partidelor politice. Votanti anti-PSD si total atipici, bucurestenii ar fi perceput ca orice candidat ar sustine si oricat de profesionist, harnic si onest ar fi acesta va deveni prizonier al partidului care l-a sustinut. Iar in orice partid exista retele oculte financiare, precum panzele de paianjen. Odata ales, omul partidului va sti sau va fi obligat sa intoarca ajutorul primit... Gusa a mirosit oportunitatea si s-a lansat.

Al doilea care joaca pe cartea independent ilor este doctorul Sorin Oprescu. Sunt convins ca i-a convenit faptul ca nu a fost desemnat drept candidat oficial al PSD. Neoficial, chirurgul este sprijinit de partid, precum „independentul“ Vanghelie de odinioara. Iar partea buna este ca public se delimiteaza de greselile comise de social-democrat i si de Ion Iliescu. Bucurestenii simt si acum pe spinarea lor florile plantate de minerii chemati de „el lidero maxim“. Aruncat in valtoarea electorala, Oprescu a copiat discursul lui Traian Basescu. Este antisistem, deranjeaza toate gastile, e singur impotriva tuturor. Pana acum, acest mod de campanie a dat rezultate. Plus ca incercarea de a-l impiedica sa candideze i-a venit ca o manusa. S-a victimizat neaparat, iar romanii, atat de sensibili la telenovele si scenarita, l-au indragit.

Ceilalti candidati merg pe o campanie clasica, in care se folosesc de brandul partidelor. Mai mult, Vasile Blaga i-a reprosat doctorului Oprescu ca mimeaza independenta si ca nicaieri in Europa un independent nu conduce o primarie. Candidatii PDL continua sa se sprijine pe popularitatea partidului si, evident, pe cea a presedintelui Traian Basescu. Mai mult, l-au cooptat si pe Liviu Negoita in aceasta batalie, pentru ca altfel nu se explica un slogan precum „Un Negoita pentru sectorul 2“. Nu stiu daca e destul pentru a castiga sectoarele si Bucurestiul, iar Vasile Blaga, un ardelean autentic, este un candidat redutabil, dar care se incalzeste mai greu.

Cert este ca intoarcerea independentilor sau reinventarea candidatilor independenti este un semnal ca partidele politice pierd din popularitate, ca „sistemul ticalosit“ pare acum identificat de votanti fiind apanajul partidelor. Varianta independentilor pusi pe treaba, fara mama, fara tata, este din ce in ce mai gustata de o parte a electoratului. Ce nu inteleg multi este ca un primar independent nu va reusi sa se impuna in fata unui Consiliu General, in care voturile - precum in parlament - sunt impartite pe partide. Fara sprijin politic, un independent in fruntea Capitalei ramane un basm. Sau un sinucigas politic ce se va multumi sa intre in istorie pentru ca a stat si el cu fundul pe scaunul lui Pache Protopopescu, Dem I. Dobrescu sau Barbu Stefanescu-Delavrancea.

Evenimentul Zilei