Odrasla rasfatata a presedintelui este Partidul Democrat Liberal. El, partidul, n-a fost niciodata pus la punct in public. Fiica naturala, Elena Basescu, da. La centenarul Uniunii Scriitorilor, Traian Basescu a clasat-o, fara mila parinteasca, in categoria de politicieni „Marian Vanghelie“ pentru celebrul si mult comentatul „succesuri“. PDL n-a primit o asemenea palma de la Traian Basescu, dar ar putea sa o incaseze, usturator, de la alegatori. A intrat in campania electorala precum o beizadea cu ghiul, casa de vacanta si jeep, asteptandu-se la o victorie din oficiu. Doar pentru ca e partidul lui Basescu si i se cuvine. Numai ca si protectorul si-a ciobit din aura si si-a pagubit contul electoral cu „dulcegarii“ misogine si rasiste ca „pasarica“ si „tiganca imputita“. Era randul PDL sa demonstreze, prin propriile forte, ca este ceea ce pretinde: un partid mare, responsabil, promotor al reformei clasei politice. Ori falanga democrat-liberala a Palatului Cotroceni nu si-a depasit conditia de partid de tranzitie.

PDL ar trebui sa-si faca Biblie din fabula „Broasca si boul“. Nu e destul sa vrei, sa ai ambitie, sa te umfli si sa te intinzi pentru a te preface „din mic, mare dobitoc“. Un partid puternic, responsabil, promotor al reformei clasei politice si-ar fi selectat candidatii pentru alegerile locale din timp, si nu oricare candidati, ci unii care sa corespunda criteriilor de integritate ale societatii. PDL a facut exact pe dos: candidatii au fost hotarati in al doisprezecelea ceas, multi dintre ei recrutati din vecini, in special de la PSD, partid mult criticat pentru proaste obiceiuri ca trafic de influenta, conflict de interese sau abuz in serviciu. Coalitia pentru un Parlament Curat a depistat noua candidati PDL cu pete (noua cu indulgenta!). A doua patura de candidati este formata din viceprimari si consilieri in functie, care s-au remarcat prin nimic in patru ani de mandat. Ca onor Cezar Ionescu si Radu Silaghi de la sectoarele 2 si 4 din Bucuresti, care exploateaza electoral aspiratia alegatorilor de a trai precum concitadinii lor din sectorul lui Liviu Negoita. Adica mai civilizat.

Partidul pro-prezidential descopera cu surprindere ca trebuie sa lupte si chiar ca poate pierde alegerile. Cel putin in Capitala, unde candidatul Vasile Blaga nu reuseste sa-si calibreze discursul: la proba de mesaj politic, Sorin Oprescu e mai bun, iar la cea de administratie, Ludovic Orban pare mai stapan pe materie. Asta dupa ce si-a imaginat, probabil, ca apartenenta la PDL si mandatul de ministru de interne ii vor fi suficiente sa-i castige pe bucuresteni. Aruncat cu aroganta in competitia electorala si complet nepregatit pentru rolul de candidat, Vasile Blaga nu este perceput ca o alternativa.

PDL nu a invatat nimic din lectia PSD. Nereformat suficient, fara proiect, PDL risca sa plesneasca de cat s-a umflat, chiar inaintea alegerilor generale. Exact ca-n fabula.

Integral in EvZ.