Soc si groaza! PSD a ajuns sa se laude ca omul politic cel mai reusit pe care l-a dat partidul este baronul de Vrancea, Marian Oprisan, baiatul "sarac si cinstit". Potrivit telenovelei, baronul de azi facea schimb de ghete cu frate-sau de sarac ce era, dar a reusit "prin forte proprii" sa creasca asa, ca un "adevarat barbat politic", devenind "cel mai bun presedinte de consiliu judetean"… Ce sa ne mai miram ca Mitrea acuza implicarea DNA in lupta politica si il linguseste pe Oprisan? Doar suferinta comuna vine din partea aceleiasi institutii de combatere a coruptiei. Osanalele ridicate lui Oprisan sunt simbolul politicii romanesti actuale.

Toti imbuibatii postrevolutionari ar vrea ca acum oamenii sa creada ca ei sunt prigoniti politic. Spalare a imaginii greu de obtinut. Mitrea si altii ca el cu dosare penale isi imagineaza insa ca ar ajunge sa-si lipeasca pe frunte eticheta draga sufletului ex-presedintelui Ion Iliescu, de "sarac si cinstit" si, gata, lumea ii crede pe toti. Va imaginati cat de mare este gradul de insolenta! Pai, daca PSD e gata sa-l reprimeasca pe Iacobov cu bratele deschise, si nu oricum, ci direct, impovarandu-l cu o functie de conducere in partid, daca Sever Muresan primeste si el sustinere social-democrata, nici n-ar trebui sa ne mai mire ca pesedistii il vad pe Oprisan in chip de ingeras.

Seful campaniei PSD, Miron Mitrea, l-a declarat, practic, pe baronul de Vrancea simbolul electoral al partidului. Acelasi Mitrea l-a ajutat substantial in campanie, pomenindu-l si indicandu-i coordonatele electorale, pe "independentul" Sorin Oprescu. Atat Mitrea, cat si Oprescu sunt fidelii lui Ion Iliescu. Acelasi care, pe vremea cand era presedintele tarii, i-a cocolosit pe toti coruptii partidului, inchizand ochii la matrapazlacurile lor. Sorin Oprescu, cu toate lebedele lui cu care vrea sa populeze lacurile Capitalei, nu are cum sa fie altfel perceput decat ca fiind candidatul baronilor PSD. Iliescu, Mitrea, Nastase, Serban Mihailescu, cu totii s-au incolonat in spatele lui Oprescu. Frica de DNA sa fi generat un asemenea candidat? In noua lumina, incepe sa se mai lamureasca inclusiv aspectul financiar al campaniei "independentului".

Efectul perfid al strategiei cu doi candidati din aceeasi fibra politica umfla procentul consilierilor generali ai PSD, aducandu-l aproape de acela al PD-L. Mai mult, diversi analisti le-au sugerat liderilor aplicarea terapiei de soc prin retragerea unuia dintre cei doi in ultimul moment pentru riscanta incercare de castigare a Capitalei din primul tur de scrutin. Idee care a sunat placut auzului taberei Iliescu.

Hotarat lucru: PSD se comporta de parca toti controversatii sai sunt personaje ale telenovelei "Inima de baron", cu DNA pe post de personaj negativ. Si, ca orice telenovela, are si happy-end. Pentru baronii saraci-bogati si cinstiti. Insa toti romanii sufera fara voia lor consecintele acestui scenariu de prost gust. Si numai ei pot sa-i puna capat. Cand se vor trezi…

Integral in Romania libera.