Nici o critica, nici o acuzatie, nici o insinuare nu se prind de el. In ciuda insistentelor PDL, imaginea lui nu s-a suprapus peste aceea a lui Ion Iliescu. Evita cu iscusinta dezbaterile dificile, isi alege cu grija contraopinentii, paseaza intrebarile incomode. In timp ce candidatii se lupta in solutii pentru Bucuresti, Sorin Oprescu sta ascuns.

Tace ca sa nu scada. Inca un basm ca autostrada de 24 de km suspendata deasupra orasului i-ar lamuri pe bucuresteni ca „doctorul Capitalei“ e doar o poza bine retusata, ca nu e adevarat. Sau poate ca bucurestenii traiesc atat de urat in viata reala, incat au nevoie de o supradoza de iluzii. Dintre gropi, gunoaie, claxoane, injuraturi si manele vor sa creada in autostrada suspendata si in destinul Bucurestiului de a fi o statiune balneoclimaterica.

Daca nu stiati, un alt proiect al lui Sorin Oprescu, demn de Epoca de Aur de unde-si trage si obarsia, este „valorificarea potentialului geotermal din subsolul orasului“. Cineva i-a soptit pesemne ca prin anii ’70-’80 administratia comunista a orasului Bucuresti, probabil in ambitia paranoida de a concura cu Budapesta bailor turcesti, a forat, fara suces, la Otopeni si in Piata Scanteii. Existenta izvoarelor geotermale n-a fost validata stiintific, ceea ce nu-l impiedica pe candidatul Oprescu sa resusciteze ideile grandomane ale regimului Ceausescu.

De altfel, intregul sau program este de inspiratie comunista, atat in limbaj, cat si in spirit, un amestec de propaganda si planuri fantasmagorice. Numai ca nimeni nu-i poate cere candidatului Sorin Oprescu detalii in privinta planului de implicare a pensionarilor in activitati de voluntariat ca ghizi turistici sau asupra „complexului de masuri“ pentru fluidizarea traficului, in absenta acestuia.

Alegatorii percep acuzatiile si atacurile la Sorin Oprescu ca o confirmare a convingerii lor ca Doctorul e bun si ca e victima partidelor. Vor ignora orice dovada care sa le contrazica opinia favorabila candidatului, chiar daca aceasta vine de la seful statului, Traian Basescu. Paradoxal, dar se afla chiar in situatia lui Basescu: atacurile il intaresc. Sorin Oprescu nu poate fi decredibilizat decat de propria-i superficialitate. Face alergie la intrebare „cum“?

Chestionat asupra solutiilor, o da in batjocura balcanica: „Pa cuvantul meu c-o fac in doi ani“, „Pa cuvantul meu ca sap pe langa metrou si-i zic Sorin Oprescu“. Mistoul poate tine o data, de doua ori, dar nu la nesfarsit. Stie si Sorin Oprescu, care nu se expune mediatic si-si intretine la cote mult prea ridicate popularitatea si procentele, cu un singur mesaj politic: nu am stapan si sunt victima partidelor. Candidatura ca independent a lui Sorin Oprescu este o farsa pe cale sa se transforme intr-un horror, ca o povestire cu final neasteptat.

As tine un pariu ca nu-l vom mai vedea intr-o confruntare televizata inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor pentru functia de primar general.

Evenimentul Zilei