Autorul Imnului golanilor a fost aruncat in strada. Nici unul dintre cei care si-au facut cariere politice profitand de acest cantec nu pare dornic sa-l ajute pe Cristian Paturca.

Pare o cumplita ironie a sortii sa te declari anticomunist, dar sa locuiesti, ca inocent chirias la stat, intr-o casa al carei proprietar de drept e o victima a comunismului. Chiriasul Cristi Paturca nu si-a cumparat locuinta de la ICRAL, folosind smecheria bunei credinte, pe vremea cand ar fi putut deveni proprietar al ultimului etaj dintr-o vila din Cotroceni, pe mai nimic si te miri ce. Nu pot baga mana in foc ca proprietarul de drept, care l-a scos in strada pe Cristian Paturca, l-a luat pe nepregatite, dar felul in care a facut-o mi se pare murdar, indiferent cate explicatii de bun simt ar oferi proprietarul in favoarea sa.

Cu ani in urma, Octavian Paler, chirias intr-o vila din Cotroceni, a trebuit sa plece de acolo tot in urma unei revendicari. Am discutat atunci cu Octavian Paler.In timpul comunismului avusese destui bani ca sa-si cumpere o casa. Nu o facuse, pentru a nu putea fi acuzat de chiverniseala, dar si pentru ca, in calitatea sa de chirias la ICRAL, nu-si pusese intrebarea daca vila in care statea avea si alt proprietar. Din cate stiu, Octavian Paler si-a petrecut ultimii ani din viata tot in calitate de chirias, in casa unui admirator de-ai sai.

Chiar daca asa pare, nu compar aici cazul lui Paler cu cel al lui Paturca.Cel de-al doilea e un folkist care intr-un moment de gratie compune un cantec inspirat din atmosfera din Piata Universitatii. Cantecelul sau se transforma in imn, dar o data cu mineriada din 13-15 iunie 1990, acest imn va intra in subterana sperantelor pe care golanii care n-au plecat din Romania o frecventeaza, recunoscandu-se dupa cantarea lui Paturca.In aceeasi subterana intra si Paturca insusi, cel care dupa imnul golanilor nu va mai compune nimic deosebit si va ajunge in conul de umbra al uitatilor care au trecut prin Piata Universitatii.

Daca s-ar plati drepturi de autor pentru piesele cantate de public din 1990 incoace, Cristian Paturca ar fi unul dintre cei mai bogati cantautori din Romania.Ghinionul lui e ca dupa Imnul golanilor n-a mai compus nimic care sa-l tina in atentia opiniei publice, incat a devenit doar ala, cum il cheama, de la Piata Universitatii. Sau nici macar atat. Astfel ca fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, caruia i s-a cantat acest imn dupa ce a fost ales, n-a parut catusi de putin incantat de acest memento.

Multi ani dupa aceea, suspendatul presedinte Basescu le da intalnire suporterilor sai la Piata Universitatii si in ritmul cantecului lui Cristi Paturca.Si totusi, azi, nici fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, nici Basescu, actualul, nu sar in apararea lasatului pe drumuri Cristian Paturca. Nu sa-l ia la ei acasa, dar cel putin sa se declare contrariati ca acest om, care a scris cantecul unei epoci, a ajuns in strada.