Mostenirea lui Becali (de Ioana Lupea)
Ca si Gigi, pretinde ca lupta cu sistemul malefic, desi primul a fost inventat de Viorel Hrebenciuc, iar cel de-al doilea de Ion Iliescu. Practica deliberat un limbaj neaos, colorat. Vorbeste pe limba oamenilor cu „pa cuvant“, „ba“, „mai“, „baiat de baiat“, „iti dau un cap in gura“. Mimeaza sinceritatea absoluta, sustinand ca nu are nimic de ascuns. Povesteste fara inhibitii despre copilaria sa din cartierul potentatilor comunisti, despre prietenia cu Sorin Ovidiu Vintu si despre interventiile pe langa acesta, in favoarea lui Marian Vanghelie. Il invoca pe Dumnezeu, in toate interventiile publice. Nu uita sa-l pomeneasca, pios, cel putin odata: „Dumnezeu sa-l odihneasca“, „multumesc lui Dumnezeu“, „daca o vrea Dumnezeu“.
Ca si Gigi, evita discutiile sustragandu-si argumentele de sub controlul prezentului si afirmand ca numai viitorul le poate confirma: „La 71-72 de ani o sa ma aduleze astia“. Livreaza miracole perdantilor tranzitiei care vor sa scape din haosul cotidian, unde totul este accidental si nimic sigur. Proiectul autostrazii suspendate, neplauzibil si lipsit de bun-simt, nu a aparut din putul gandirii. Insista asupra lui tocmai pentru ca satisface nevoia acestui electorat de a crede ca fictiunea, coerenta in sine, este realizabila. Optiunea pentru solutii stiintifico-fantastice este revolta lui impotriva realitatii.
Bucurestiul era unul dintre bazinele din care Gigi Becali pescuia voturi in 2006. A colectat dupa 2004, asa cum arata un studiu realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, noi votanti si alegatori de la Traian Basescu, Adrian Nastase, Corneliu Vadim Tudor, care s-au adaugat nucleului format din suporterii Stelei.
In martie 2007, Gigi Becali ajungea la o cota de incredere de 39% la nivel de tara, a doua dupa Traian Basescu. Referendumul pentru suspendarea presedintelui a polarizat electoratul, iar cel al lui Gigi Becali nu a mai revenit la matca din cauza conflictului public cu Gica Hagi si a scandalurilor de coruptie. A ramas, practic, suspendat in asteptarea unui personaj providential.
Care sunt opiniile si valorile acestor alegatori? Cred ca tara merge intr-o directie gresita. Sunt nemultumiti de felul in care traiesc. Manifesta o neincredere cronica in institutiile statului. Sunt de parere ca ideologia comunista a fost o idee buna. Prefera un sistem politic cu cel mult doua partide.
Apreciaza la un lider politic capacitatea de a face ordine si de a lupta impotriva coruptiei, credinta in Dumnezeu, limbajul accesibil oamenilor, firea caritabila. Un candidat „fara stapan“, exponent al protipendadei comunist- securiste, care promite imposibilul, vorbeste pe limba oamenilor si mai este si doctor le satisface pe deplin asteptarile.
Defectul acestui electorat este ca nu se prezinta la urne. Asemenea lui Gigi Becali, Sorin Oprescu are intentii de vot, nu voturi. Este mereu simpatizat si niciodata ales.
Evenimentul Zilei

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate