Ar fi superb ca Romania sa arate asa cum se vede ea prin ochii mijiti a zambet ai sefilor de partide: o tara de invingatori. Daca stai si pierzi vremea ascultandu-i pe liberali, pesedisti si democrati, votul de duminica a fost o colectie de victorii electorale fara precedent. Pentru PD-L, scorurile lui Boc si Negoita, rezultatele de la Consiliul Capitalei si cele din judete sunt suficiente pentru a se declara marele castigator al localelor.

PSD isi alimenteaza automultumirea din voturile castigate de Mazare, Nichita si Ontanu, din numarul dublu al primariilor adjudecate din primul tur fata de cel obtinut de democrat-liberali si din egalitatea de la CJ-uri.

Liberalii au o gandire simpla: per total, e cel mai bun scor scos de partid din '90 incoace. Pana si conservatorii se cocoata pe burta lui Piedone ca sa trambiteze de acolo o victorie de palmares.

De fapt, nimeni n-a obtinut un castig decisiv din aceste alegeri. Desi instalat sus pe podium, PD-L a demonstrat ca visul lui Traian Basescu de a avea un partid care sa dea singur o majoritate e o iluzie pe care, pana in toamna, nu prea are cum sa o mai concretizeze. In plus, latraii partidului, Boureanu, Berceanu, Preda, se intorc cu cozile jumulite din teritoriu. PSD, redresat in tara dupa ce cazuse cu piciorul in groapa matusii Tamara, nu are cum sa evite decontarile interne dupa aventura aberanta de la Bucuresti. Vanghelie, care nu mai este, cel putin dupa calculul hartiei, va fi gasit probabil unic raspunzator pentru esecul pe Capitala.

Ca doar el a fost primul care s-a opus candidaturii lui Oprescu! Nici Ion Iliescu, care duminica seara se facuse si mai rosu, de satisftactie, la auzul exit poll-ului nu poate sa se laude cu o victorie totala in PSD. Planurile sale de razbunare si descapatanare a lui Geoana ar putea fi puse in asteptare, pe de-o parte de rezultatul surprinzator obtinut de PSD in judete si, pe de alta parte, de compromiterea la urne a posibilului inlocuitor, Cristian Diaconescu. Alta mare infrangere in PSD: grupul de la Cluj, ideologii-reformisti, vezi Doamne, care au reusit sa scoata partidul de pe harta judetului. Nici in PNL, cei cativa lideri vocali care mizau pe un scor bun al lui Orban pentru o inlocuire treptata a lui Tariceanu nu vor mai avea glas dupa ce se va fi incheiat numaratoarea finala in Capitala.

Chiar daca nu va duce la vreun mare deranj prin partide sau la inmormantarea vreunui lider (cel mult doar in PRM, daca dezastrul de la locale se va repeta la legislative), rezultatul scrutinului din 1 iunie redeseneaza tabloul politic pentru toamna. Votul pentru consilierii judeteni – urna cea mai politizata dintre cele folosite duminica – readuce PSD la joc umar la umar cu PD-L si, in plus, prefigureaza imputinarea partidelor parlamentare.

Fara ca insa cineva sa aiba sansa de a mobiliza jumatate din optiunile votantilor, configurarea unei majoritati in Senat si in Camera devine, teoretic, o sarcina mai usoara in patru partide, dar, practic, va fi mult mai greu de montat folosind piese mari. Orice mariaj – PD-L cu PSD, PD-L cu PNL, PSD cu PNL si UDMR – devine posibil. Si, atunci, singurul fericit – din nou dirijorul Traian Basescu, care iarasi va da tonul la cantec.

Cotidianul