Sorin Oprescu insulta ratiunea alegatorilor. Insusindu-si toate locurile comune in privinta mineriadei din 14-15 iunie, candidatul aliantei PSD-PRM pretinde ca ar considera-o „reprobabila“. Dar cum poti sa crezi sincer ca mineriada a fost o actiune „care nu a facut decat rau Romaniei si Bucurestiului“, cand tu te-ai alaturat autorului Ion Iliescu, dupa ce raul a fost facut? Sorin Oprescu a avut posibilitatea sa se delimiteze de actiunile fostului presedinte la alegerile locale din 1998 si la cele din 2000.

Ca sa nu mai amintim ca in 1999, cand trupele mineresti se indreptau vijelios spre Bucuresti pentru a-l alunga de la Cotroceni pe Emil Constantinescu, era alaturi de chibitul lui Miron Cozma, Ion Iliescu. In final, cum poti sa convingi ca aceasta este cu adevarat parerea ta, avand pentru turul al doilea de scrutin suportul public al lui Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor?

Sorin Oprescu comite crime impotriva logicii, in serie si cu sange rece. Deplange mineriada, dar il apreciaza pe Iliescu pentru ca a pastrat „echilibrul social“. Construieste o autostrada suspendata pentru ca a visat-o si un inel circular paralel cu autostrada. Mizeaza probabil pe faptul ca se adreseaza nu gandirii, ci emotiilor, ca posesorii spiritului critic, daca se vor prezenta la urne pe 14 iunie, oricum nu vor vota pentru el.

Luni, nici nu s-a straduit sa-si ascunda intentiile manipulatoare intr-un discurs ceva mai subtil. Vorbind despre situatia din Bucuresti, l-a ignorat pe Traian Basescu, considerat inca de multi cel mai bun primar al orasului. Si l-a flatat ostentativ pe Ludovic Orban - intr-o maniera chiar ofensatoare pentru liderul liberal - pentru a-i ademeni votantii. Oprescu are o singura grija in aceasta campanie electorala: sa comunice alegatorilor sai si potentialor votanti doar ceea ce ei asteapta, livrandu-le nimic altceva decat propriile lor opinii.

Cat conteaza pentru acest tip de electorat informatia ca Sorin Oprescu nu mai este practic independent, candidatura sa fiind sustinuta de PSD si de PRM? Campania electorala se desfasoara intr-o camera cu ecou, votantii vor lua in seama doar stirile care le intaresc convingerile preexistente. Alegatorul care l-a votat pe Oprescu cu credinta ca e independent va prefera probabil sa ignore informatia ca in turul al doilea este sprijinit de PSD si de PRM. Pentru cel care s-a identificat cu limbajul si comportamentul acestuia nu va conta.

Pe fond, Sorin Oprescu este reprezentarea bucuresteanului care te claxoneaza bezmetic cand, blocat in trafic, nu poti face nici stanga si nici dreapta. Al celui care-ti taie calea si te mai si insulta pentru ca nu esti atent. Al celui care intra in metrou cu tupeu, lovindu-i cu sete pe calatorii care se pregatesc sa iasa. Al bucuresteanului care pretinde adulatia gastii pentru ca e mai smecher si da mai bine capete-n gura. Bucurestiul nevrotic are nevoie de un stapan, care se trezeste cand vrea, injura cand vrea si face ce vrea, nu de primar.

Neajunsul populistilor este ca invoca dorintele oamenilor doar pentru a castiga functia de dragul functiei, si nu pentru a le implini. Cei care-l stiu nu mai vin la vot.

Evenimentul Zilei