O decizie a partidului, care prevede sanctionarea filialelor cu rezultate sub media pe tara, i s-ar putea aplica, in premiera, lui. Desi peste liberali a mai trecut un rand de alegeri, europarlamentarele, nici un presedinte local nu a platit cu functia in baza hotararii luate anul trecut. Asa cum nici un alt liberal, cu exceptia Monei Musca, n-a mai fost pus la zid pentru colaborarea cu fosta Securitate. Pentru a inabusi comentariile suspicioase, inamicii sai vor gasi probabil si un Ioan Ghise de sacrificiu.

Executiile publice in Bucuresti au inceput deja cu prietenul lui Ludovic Orban, prefectul Catalin Deaconescu, amenintat ieri de Calin Popescu-Tariceanu cu demiterea din functie. Pentru ce va fi sanctionat Ludovic Orban? Pentru procentele nedrept de mici obtinute in alegerile din Bucuresti? Sau pentru schimbul de replici cu Dan Radu Rusanu, surprins de televiziuni inaintea anuntarii exit-pollurilor de la primul tur de scrutin? As paria ca raspunsul dat lui Rusanu la indemnul acestuia de a-si anunta public sustinerea pentru Sorin Oprescu il va costa cel putin sefia organizatiei Bucuresti. Cu acel „pe Oprescu sa-l votezi tu!“ si-a semnat sentinta.

Ludovic Orban isi exprimase inainte de alegeri preferinta, in turul al doilea, pentru un candidat cu program si formarea unei majoritati doctrinare. Opinia impotriva curentului dominant din partid i-a cazut greu la stomac inclusiv magnatului Dinu Patriciu. Patriciu s-a simti probabil ofensat ca tocmai unul dintre fostii sai protejati ii spulbera fantasma marii guvernarii PSD-PNL si ii pune in pericol investitia in Sorin Oprescu. Apropierea liberalilor de PDL nu trebuie nici macar gandita, cu atat mai putin rostita.

Multi vor spune ca ne-am trezit sa-l compatimim pe Ludovic Orban, dupa ce l-a laudat Traian Basescu. Adevarul este ca Ludovic Orban a fost revelatia acestor alegeri. Si nu doar el: Cristian Adomnitei a avut o prestatie mai mult decat onorabila la Iasi. Polemic si coerent, cu argumente si program, ministrul educatiei a obtinut, asemenea colegului sau de guvern din Bucuresti, un procent nemeritat de mic.

Asa cum candidatul Adomnitei s-a comportat diferit, Ludovic Orban a fost un alt Ludovic Orban. A demonstrat ca e mai mult decat un trubadur si un hartuitor al lui Traian Basescu, ca e inzestrat cu viziune, decenta si spirit critic. Ludovic Orban nu a primit in campania electorala nici sprijinul liderilor liberali, nici macar pe al prietenilor. Nu a avut la dispozitie instrumentele baronului Relu Fenechiu, iar mandatul la Ministerul Transporturilor a fost prea scurt pentru a finaliza vreun proiect. Si inca o piesa la dosar: PNL a crescut in mediul rural, nu in marile orase.

De partea lui Ludovic Orban stau alegatorii si analiza la rece a rezultatelor. Impotriva lui, pretentia lui Bogdan Olteanu de a decide numele viitorilor parlamentari liberali si ambitia premierului de a conduce partidul si dupa alegeri. Nici daca s-ar apuca astazi de constructia autostrazii suspendate a lui Sorin Oprescu, Ludovic Orban n-ar mai scapa de soarta ce i-a fost pregatita de Calin Popescu-Tariceanu. Si asa va face cunostinta si cu institutia demisiei.

Evenimentul Zilei