Intronizarea doctorului la Primaria Capitalei le-a dat aripi autorilor scenariului Oprescu, presedinte independent al Romaniei.

Basescu e pe duca, potrivit aceluiasi scenariu. Se mai da ca sigur ca pana la toamna doctorul le va lua ochii bucurestenilor cu faceri de bine sustinute de PSD si de liberali, incat va deveni un fel de dr. Raed Arafat al Capitalei. Ceea ce va duce la infrangerea PD-L la parlamentare. Iar anul viitor, la cererea generala, Oprescu va candida la Presedintia Romaniei. Ca bucurestean, chiar daca nu-mi place personajul, as fi nebun sa ii doresc sa-si rupa gatul ca facator de bine. Dar se va circula mai bine in oraselul asta balamucat, la ordinul lui Oprescu? Va scadea intretinerea la bloc si vor fi mai ieftine locuintele? Si va mai conta, emotional, ca pentru bucuresteni, independenta descantata cu care doctorul a ajuns primar la a treia incercare?

Pana una-alta, de dragul majoritatii in Parlamentul Bucurestiului, PD-L a facut alianta la consilierii primariei mari cu PNG-ul lui Gigi, ceea ce mi se pare, citez din Basescu, o “solutie imorala”, chiar daca, zice-se, in chestiuni de administratie ar fi mai putin importanta culoarea politica a aliatului.

Dorinta pedelistilor de a fi vioara intai la primaria condusa de Oprescu o fi de inteles, dar cu siguranta ca violeaza convingerile celor care i-au votat si care nu se simt confortabil cu sustinerea oamenilor lui Gigi in consiliul de intelepti ai primariei. Daca asta a fost ideea lui Basescu de pe urma unor eventuale nostalgii ale intalnirilor sale cu Gigi pe stadion si la restaurant, politic mi se pare o grava eroare. Cand te lupti cu PSD-ul coruptilor Nastase si Mitrea, nu dai mana cu Gigi, fiindca poti nimeri o valiza cu bani sau vreun schimb de terenuri cercetat de DNA. Si chiar daca nu se intalnesc cu valiza lui Gigi, pedelistii vor fi acuzati ca l-au ajutat s-o piteasca. Incat la impresia etica si Basescu, si PD-L au pierdut un punct printre sustinatorii lor din principiu.

Daca voia sa dea un semn clar si spectaculos ca a inteles ce i s-a intamplat, Basescu i-ar fi trimis la plimbare pe cativa dintre consilierii care l-au sustinut in ideea perdanta de a face pe agentul electoral la Bucuresti si la Iasi. Nu e timpul pierdut. Dar probabil ca marinarul caruia i s-a miscat puntea de sub picioare la alegerile locale a simtit nevoia ca mai intai sa astupe gaura din bordul PD-L-ului cu spinarea lui Gigi Becali.

De aici incolo Basescu isi poate specula din nou singuratatea si, asa cum a mai facut-o, poate folosi elanurile celor care vor sa-l doboare pentru a-i pune jos. Daca insa si la parlamentare va incerca sa presteze in locul candidatilor PD-L, cum a facut la alegerile de primari, s-ar putea ca omul care cu impetuozitatea lui a salvat, in ultima clipa, situatii care pareau pierdute, sa aiba nevoie de cineva care anul viitor sa lacrimeze langa el, “Base!”, dar sa nu-i ia locul. Fiindca daca Sorin Oprescu va accepta sa candideze la presedintie, anul viitor, ca independent impins de la spate de partidele celor 322 din actualul Parlament, nu m-as mira daca doctorul ar aduna, fara frauda, semnaturile necesare. Totusi, daca Basescu ar ajunge intr-o noua confruntare personala cu Sorin Oprescu, de asta data pentru Cotroceni, n-am atata imaginatie incat sa-l vad invins.

Cotidianul