Fictiunea juridica (de Cristian Pirvulescu)
Dar pentrua nu crea confuzii Bossi a adaugat ca "in privinta magistratilor Berlusconi are dreptate", sustinandu-l astfel pe seful guvernului in acuzatia ca acestia sunt subversivi in raport cu democratia. Ceea ce era de demonstrat. si ceea ce incearca sa probeze si Comisia juridica din Camera Deputatilor, cand, pornind, probabil, de la presupunerea ca justitia nu mai functioneaza in tara noastra, si-a asumat rolul acesteia, audiind persoane si analizand probe in deja celebrul caz Nastase. si ce mai ramane din separatia puterilor in stat? Mai nimic! Dar, daca se poate si la case mai mari, de ce nu s-ar putea si aici. Mai ales ca, in cazul italian, alaturi de Sua Emitenza Berlusconi il regasim si pe Franco Frattini, acum ministru de Externe, dar pana mai ieri comisar pentru justitie al Uniunii europene.
Pentru politicieni, de oriunde ar fi acestia, justitia e doar o fictiune. O conventie buna pentru public larg si putin cam naiv, dar nefunctionala intr-o lume in care profitul e obiectivul principal. Aflandu-se, vorba lui Nietzsche, "dincolo de bine si de rau", autonomi fata de o morala pe care nu o inteleg si nici nu o pot practica, politicienii nu sunt dispusi sa raspunda in fata vreunei instante independente, ci doar in fata egalilor lor. Doar acestia pot intelege rolul "benefic" al coruptiei in sistemele noastre politice.
Vechile institutii democratice care asigurau controlul guvernarii prin intermediul separatiei puterilor in stat sunt atacate mai peste tot in numele "democratiei". Asa ca degeaba protesteaza Uniunea Nationala a Judecatorilor impotriva "transformarii statului de drept intr-o notiune fara fond", pentru ca in numele democratiei se intampla toate acestea. Comisia de justitie apara dreptul democratic al unor alesi de a se situa deasupra legii, fara sa se mai piarda in consideratii abstracte despre dreptate.
Si in acest sens Italia e un bun exemplu. Acum cativa ani Curtea Constitutionala invalida imunitatea juridica pe care Berlusconi si-o asigurase printr-o lege, dar, iata, astazi a gasit o alta solutie: o lege de amnistie generala. Sa ne miram atunci ca un fost fascist a devenit primarul Romei? si, daca toate drumurile inca mai duc la Roma, atunci viitorul democratiei este in mare primejdie. Transformand justitia intr-o fictiune, politicienii se joaca cu democratia. Dar cand mari parti ale societatii se lasa prinse intr-un astfel de joc nu mai e loc pentru un spatiu public in care cetatenii sa mai fie egali. si fara existenta unui spatiu public protejat de o justitie independenta nici democratia construita cu migala in interiorul statului-natiune si nici democratia supranationala a Uniunii Europene nu au vreun viitor.
Romania Libera

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Nu e adevarat.
Se intampla in Italia, da
Se intampla in Romania, da
Traiesc in Australia, in care se pregatesc sa dea afara un parlamentar pentru ca a avut comportament indecent intr-un restaurant.
In Germania, politicienii dispar de pe scena politica pentru abateri mult mai marunte decat pacatele lui Nastase.
De ce nu incercam o comparatie cu tarile nordice, unde coruptia e o notiune aproape necunoscuta.
Daca pornesti din start cu ideea ca asa e peste tot, nu te astepta sa dispara.
Stai ca ciobanul mioritic si asteapta-te la ce e mai rau fara sa iei vreo masura de prevenire.
http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-3319643-judecator-cere-guvernului-britanic-amane-ratificarea-tratatului-lisabona.htm
si veti vedea ce inseamna totusi justitia in alte parti. E o stire care a trecut destul de discret (poate intentionat?), dar care ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit. Eu nu cred ca justitia noastra va ajunge vreodata la acest nivel.