Pragmatismul: editie revizuita 2008
Dupa ciclurile „ideologice“ care au imprimat o oarecare dinamica campaniilor electorale din 1992, 1996 si 2004, ba chiar si referendumului din 19 mai 2007, dupa reactia de ostilitate care a caracterizat situatia din 2000, in 2008 apatia electoratului a dat ocazia „pragmaticilor“ sa puncteze. Nu stiu insa daca William James, parintele teoriei pragmatismului clasic, ar avea vreun motiv sa fie incantat de aceasta stranie evolutie, dar „pragmatismul“ e la putere.
Doar ca pentru pragmaticii romani adevarul, fie el si adevarul-utilitate, nu are nici o semnificatie, pe cand pentru pragmatismul clasic adevarul avea totusi o functie, chiar daca relativa, care varia de la o comunitate la alta, de la o epoca istorica la alta, ba chiar si de la un context la altul.
Pentru adeptii lui James adevarul nu mai era nici o proprietate inerenta unui enunt (ca la adeptii adevarului - corespondenta pentru care adevarat era ceea ce se dovedea conform realitatii), nici a vreunui eveniment, ci definea ceea ce devenea avantajos pentru cel care il exprima.
Ba chiar, in formula lui James, adevarat e ceea ce aduce „bani gheata“. Parca plecand de la aceasta ultima formula, „pragmaticii“ politicii romanesti si-au impus viziunea. Pentru aceasta au fortat dezideologizarea si defeminizarea politicii, au cumparat voturile si, in final, au compromis si politica. Si, odata ce au ajuns sa impuna ritmul politicii locale, nu au ezitat sa intervina si in politica de la centru. „Pragmaticii“ vor sa defineasca guvernarea pe termen mediu, dar nu sa schimbe lumea, ci, din contra, sa prezerve actuala situatie care le este favorabila.
Deoarece rezultatul incert al alegerilor locale muta pe toamna rezolvarea conflictului politic si institutional, „pragmaticii“ s-au grabit sa-i inlature sau doar sa-i marginalizeze pe „ezitantii ideologici“ pregatindu-se pentru negocierea formulelor de guvernare de dupa alegerile parlamentare. Pesedesti, pedelisti, penelisti sau udemeristi, „pragmaticii“ au folosit fara scrupule criterii arbitrare de evaluare a competentei politice si a rezultatelor la locale, dar au neglijat orice perspectiva politica de lunga respiratie.
Aliati conjunctural cu „conservatorii“, „pragmaticii“ reconfigureaza partidele romanesti, facandu-le inapte pentru reforma. Victoria lor nu doar ca elimina firavele urme de democratie interna de partid, ci si compromite reforma electorala abia adoptata si pune in discutie capacitatea partidelor de a proiecta vreo politica in Romania.
Cotidianul.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
nu stiu cum au reusit hotzomanii astia sa caricaturizeze cuvinte ca presedinte, politica, pragmatic, democratic...un dictionar intreg de cuvinte mici.
cine o fi cel mai sarac om din romania??
o fi interesat sa ne imbogateasca??
o fi ungur?;)