O nunta PNL-PSD ca in povesti a avut loc recent pe Coasta de Azur, la Cap Martin, unul dintre locurile favorite ale lui Nicolae Titulescu. Dupa vreo doua decenii de lupta, cu semnificative intreruperi, iata ca se realizeaza impacarea istorica dintre Montagues si Capuleti, dintre liberali si pesedei, astfel ca, la nunta lui Dan Andronic – baiat destept, cu o pregatire neidentificata, dar consultant politic de mare succes –, s-au intalnit ca cei mai buni prieteni premierul Tariceanu si fostul premier Adrian Nastase, cu nas dl Dan

Ioan Popescu, ajuns intre timp la PC, din motive de imagine, intr-o criza trecatoare de curatat imaginea social-democrata. Impacarea a fost mai vasta, astfel ca la pupat Coasta de Azur au fost si oamenii lui Emil Constantinescu, Dorin Marian si Catalin Harnagea, si Miron Mitrea, si Dumitru Nicolae, precum si figuri-cheie ale elitei de prada liberale, gen Vlad Moisescu, si au socializat frumos cu totii, la umbra unui hotel cinci stele.

Asta da, o umbra productiva. Acesta e adevaratul PSD, nu acela cu transparenta si guvernul din umbra, care, ramas acasa, a mai luat un sut undeva de la dl Ion Iliescu, ca sa-si ocupe timpul liber. Cred mult mai mult in guvernul informal schitat la nunta de la Coasta de Azur, care aliniaza, pe scurt, pe cei care au avut cheile de la buzunarele statului in diferite epoci ale istoriei noastre recente, care au format o vasta retea transpartinica, decat in cel proiectat pe fata de Geoana si ai sai. Am eu o presimtire ca nu o sa il vad pe Geoana premier.

Nu am avea nimic de obiectat, in principiu, daca s-ar forma un guvern cu Geoana, Diaconescu, Tanasescu, Dancu, Puscas, ca doar si stanga trebuie sa mai vina la putere. Dar ei sunt acolo doar ca sa tina umbra, in care sa ridice iarasi capsoarele Mitrea, Dan Nica, Alin Teodorescu, acesti oameni fara culoare politica sau, daca vreti, de culoarea umbrei. Inca presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a grabit, de altfel, sa declare ca nu e adevarat ca ambasadorii UE sunt nemultumiti de coruptia la varf de la noi. Sunt sigura ca, dimpotriva, sunt multumiti, nu? Trist, trist, daca asa crede Geoana ca va ajunge presedinte UE, facand propaganda pentru Mitrea si Nastase...

Nici anuntarea unui guvern din umbra al PD–L nu mi-ar displacea. Macar sa transformam toate talk-show-urile, care au depasit orice limita a superficialitatii, intr-o discutie intre ministrii din umbra, sa mai vorbim un pic si despre subiecte, ca de politica ne-am saturat – vezi audientele catastrofale. E cazul sa ne lamurim daca doamna strateg Udrea va fi ministrul Apararii si daca Mihai-Razvan, reciclat pe la SIE, va fi din nou la MAE. Sa fie Ioan Oltean la energie, eventual cu amicul Mantog, deja DNA, ca ei cunosc domeniul? Boureanu la finante?

Hai, copii, vrem inainte de alegeri lista completa, altfel sa nu va mirati ca lumea nu iese din casa sa va voteze numai pe baza de promisiuni ca o sa guvernati bine. Spuneti-ne si cu cine si o sa va credem!

Oricat imi plac mie guvernele din umbra, ele sunt inutile cata vreme avem Guvernul Tariceanu, care reuseste, fiind la putere, sa fie cel mai la umbra. Premierul nostru, nuntas in Ferrari, l-a scapat din tarc pe liberalul Ghise, gasit de CNSAS ca fost informator Secu, si legea lui cu obligativitatea a jumatate din stiri pozitive, care ne va duce de la somaj 5% la somaj zero – pentru ca-i vom lua si pe pensionarii sa monitorizeze stirile de pe toate canalele, precum si pe cele din realitate, ca sa facem planul la stiri bune, ba poate chiar si la rele, in zilele nefavorabile raului.

Tot premierul nostru din umbra a respins de doua ori o hotarire semnata de toti ministrii de resort, prin care capata si oropsita Agentie Nationala de Integritate echipamentul electronic necesar pentru verificarea declaratiilor de avere. Probabil dl Tariceanu ii considera pe ministrii sai de Finante si Justitie complet in umbra, astfel ca nu are de ce sa dea bani buni pe o hotarare semnata de ei si promisa doar Uniunii Europene.

ANI, saraca, puteri nu are, de pus au pus oricum liberalii si pesedeii pe cine au vrut pe acolo, dar iata ca premierul oricum considera ca are potential sa iasa din umbra, ca atare nu vrea sa ii dea bani de computere pana la anul, cand poate s-or tine alegeri.

Lasa baietii sa numere populatia de pisici de pe fostul garaj al Ambasadei Libiei, unde au fost cazati, pana la timpuri mai bune; nu are sens sa-i inoportunam pe nasul DIP sau pe ceilalti nuntasi cu eventuale verificari ale multelor lor milioane din umbra.

Umbra ii acopera pe multi ministri ai cabinetului Tariceanu, anchetati serios de DNA, nu pentru vreo fapta politica, ci pentru fapte pe care le stim cu totii, voturi care au adus pagube statului in consiliile de administratie, telefoane de interventie pentru firmele copiilor care nu pot trai daca nu sug bugetul public si asa mai departe. Hai sa vedem guvernele din umbra ale tuturor, ca macar sa avem spectrul complet.

Unde vad eu atata umbra, cand pe Coasta de Azur e asa frumos, ba chiar si la noi arde soarele de vara? si oi fi singura care o vede?

Romania Libera