O face parte din noua strategie postaderare de mediu ca diverse gunoaie sa umple la orice ora ecranele noastre? In singura mea zi din luna asta petrecuta in Bucuresti, am cazut peste o emisiune a lui Razvan Dumitrescu la care participau Andrei Alexandru (staff Vacaroiu, PSD, gasit securist de CNSAS), primarul Aradului, dl Falca (PD-L, dosar DNA), dl Codrut Seres (baiat de mingi Voiculescu, dosar DNA) si dl Bogdan Chireac (comentator independent, a scris rapoarte la Secu, pe langa alte afaceri). Nu e o problema, putea fi o emisiune despre securisti si anchetati de DNA – e normal, de exemplu, cand faci emisiuni despre pompieri sa inviti pompierii. Dar strategia emisiunii era cu totul naucitoare, pentru ca fiecare din aceste personaje era distribuit pe rand in rolul de analist si judecator al celeilalte parti, ca si cum ai aduce un grup de lupi si de ursi si i-ai intreba ce cred unii despre altii. Emisiunea avea ceva umor involuntar (alte calitati nu avea) si se afla la concurenta cu una mai modest organizata, dar de aceeasi factura, in care Adrian Nastase era invitat de Gabriela Firea ca analist principal intr-o emisiune al carei titlu ar fi putut fi "Adrian Nastase despre epoca Adrian Nastase, trecuta si viitoare", iin vreme ce titlul celei dintai ar fi putut fi "Banalitatea vietii de corupt si securist".

Stati putin, ma iinsel eu sau aceste personaje se lafaie la ore de varf nu pentru ca asa a dictat poporul sau audienta (ii invit pe realizatori sa se laude cu ea, daca au curajul, pentru seara aceea), ci realizatorii insisi? Nu alegerile locale cu noul trend politic i-au propulsat in fata pe acesti indivizi. Dl Nastase nu a castigat nimic iin aceste alegeri locale, nici domnii seres sau Alexandru. Primarul Aradului mi se pare ca a castigat, desi, daca avea bun-simt, nu ar mai fi candidat si, oricum, asta nu justifica aducerea lui la Bucuresti ca sa comenteze ce face dna Udrea la Constanta. (Ca sunt amandoi cumva relationati cu Basescu? Care e logica?) Personajele astea, inclusiv dl Chireac, nu se bucura nici de simpatie, nici nu fac audienta, sunt acolo doar pentru ca producatorii de la aceste posturi au decis ca ei sunt reprezentativi pentru elita noastra.

Imi pare rau sa o spun, dar cei care gandesc asa nu pot fi decat corupti ei insisi – daca de patroni sau din initiativa personala, nu stiu; treaba lor, sa se justifice. Nu e nici o scuza sa inviti oameni dubiosi, alaturi de care nici un fel de oameni onorabili nu ar aparea, si sa ii tratezi nu ca pe niste cercetati penal, ci ca pe niste analisti de profil national. Nimeni nu o face la televiziunile din tari civilizate; nu poti aduce nici argumentul actualitatii, nici pe cel al calificarii, nici pe cel al relevantei, nici pe cel al audientei. Asemenea emisiuni sunt doar forme toxice de diseminat gunoiul peste tot si toate, menite sa induca ideea ca toti suntem o apa si un pamint, ca toata Romania e deopotriva de corupta si jegoasa, cand, slava Domnului, tara e plina de oameni care nu iau mita si care nu au turnat la Securitate si nu au de ce sa asculte opiniile pretins analitice ale unor asemenea personaje.

Efectul important al acestei toxicitati la ore de varf este deprimarea generala pe care am simtit-o la Bucuresti, unde s-a insinuat temeinic ideea ca orice am face, tot in cloaca vom trai. Acum, dati-mi voie mie – care vin dupa ce am calarit Ucraina, Basarabia, Kosovo si Macedonia in ultima luna, cu alte cuvinte, cele mai prapadite si mai fara de speranta regiuni din zona noastra – sa fiu ceva mai detasata de pesimismul general de la Bucuresti. Restauratia care domneste pe ecrane nu e vreun efect inevitabil, nici restauratia de la urne. Nesimtirea celor care taie colegii electorale ca sa iasa ei, ca si a celor care fac din emisiuni candva respectabile o cloaca nu e o fatalitate, e o alegere si daca se intampla e din cauza apatiei si a indolentei care domnesc la noi. Parca romanii au intrat in vacanta complet dupa Campionatul European de fotbal sau s-au transformat in spectatori distanti si plictisiti ai circului mediatic de la noi.

Fratilor, indiferent cu cine tineti in politica, exista niste norme ale bunei-cuviinte care fac ca Occidentul sa fie Vest si Ucraina, Est. Trebuie o reactie mai puternica, mai prompta si mai decisa a societatii civile la asemenea mizerii, daca nu vreti ca occidentalizarea noastra sa fie o simpla fictiune. Cati va indignati zilnic de asemenea lucruri si nu faceti absolut nimic? V-ati ostenit macar sa scrieti pe un forum? V-ati dus in grup sa protestati la poarta unor asemenea televiziuni? Pai cine v-a oprit, ca aici nu va taie de la butelii, ca in Republica Moldova? Caldura?

Perioada eroica a societatii noastre civile, cand trei oameni faceau tot ce se vedea,

s-a incheiat. Tara norocoasa, suntem iin Europa, cu o clasa mijlocie in crestere; depinde numai de noi daca iin paradisul in care ne-am strecurat vom sta la masa cu printii sau n cocina cu porcii. Altii n-or sa ne respecte daca noi ne plasam zilnic atat de jos pe scara respectului nostru.

Romania libera