La prima vedere, curtea intensa pe care Valeriu Stoica o face PNL pare o tentativa sincera a PDL (in pericol de a nu avea cu cine sa faca guvernul dupa alegerile din toamna) de a resuscita defuncta Alianta Dreptate si Adevar, in speranta ca mortul se poate intoarce de la groapa, ba chiar poate fi atragator pentru electorat.

In urma cu cateva zile, Valeriu Stoica a insistat ca dreapta trebuie sa-si reintre in matca ei fireasca, prin recuperarea PNL. Fiind unul dintre cei mai fini strategi, e greu de crezut ca Stoica nu realizeaza ca, in momentul de fata, acest lucru este la fel de utopic precum viata pe planeta Pluto. PDL nu-si poate permite reactivarea ADA renuntand la conditia eliminarii lui Tariceanu. Dupa mai bine de trei ani in care una dintre tintele predilecte ale campaniei anti-PNL a fost Calin Popescu-Tariceanu, sa te aliezi din nou cu cel pe care l-ai terfelit atata amar de vreme este un gest sinucigas politic.

In plus, mazilirea lui Tariceanu nu se poate face decat din interiorul PNL, iar acest lucru este imposibil, acum cand premierul si-a intarit pozitia gratie rezultatului nesperat obtinut de PNL in alegerile locale. Ca Tariceanu este pe cai mari este dovedit de faptul ca si-a anuntat deja intentia de a candida la un nou mandat de presedinte al partidului. Si are sanse mari de castig daca PNL va obtine un scor la fel de bun in alegerile parlamentare, care sa le permita liberalilor continuarea guvernarii. In aceste conditii, este greu de crezut ca Tariceanu va accepta o impacare cu cei care s-au straduit din rasputeri sa-l decredibilizeze.

In politica, daca cineva iti da o palma, este contraproductiv sa-i intorci si obrazul celalalt. Este o dovada de slabiciune si te face sa pierzi voturi. Mai ales ca scorul ridicat al PNL din alegerile locale se datoreaza si radicalizarii electoratului liberal in fata tentativelor lui Basescu&Co. de a ingropa formatiunea lui Tariceanu. O eventuala buna- vointa afisata de premier in fata PDL-istilor l-ar face sa piarda procente importante.

In consecinta, este greu de crezut ca PDL este manat de o dorinta sincera de impacare cu partidul lui Tariceanu. O mostra de ipocrizie este si trimiterea pe post de sol tocmai a lui Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, adversar consacrat al lui Tariceanu, artizan principal al ruperii PNL prin plecarea aripii Stolojan.

Vicepresedintele PDL plange cu lacrimi de crocodil dupa liberali, mimeaza bunele intentii ale PDL, pentru ca PNL sa para principalul responsabil pentru dezbinarea Dreptei, care prefera un concubinaj impotriva naturii cu PSD decat o fireasca poveste de dragoste cu PDL.

Cred ca lipirea PNL de PSD va fi un argument puternic pentru Traian Basescu, care va trebui sa-i explice electoratului de dreapta de ce refuza sa numeasca un premier sustinut de coalitia liberalo-social-democrata.

Involuntar, Valeriu Stoica face un serviciu de imagine PNL. Repetatele oferte de reactivare a Aliantei D.A. creioneaza PDL imaginea unui partid slab, care admite ca destructurarea PNL a fost o strategie gresita si se intoarce spasit, sarutand mana pe care a muscat-o.

Evenimentul Zilei