Felix, modelul unui turnator de bine
Prima reactie la scuzele imbecile si puerile ale fostului lider conservator a fost sa rad. Individul pare a fi un caraghios. Nici macar nu stie sa minta frumos, asa cum te-ai astepta de la unul care face politica inca din anii ’70. Colegii sai turnatori il descriu, in notele lor catre Securitate, ca fiind „peltic, atat fizic, cat si psihic“.
Dar zambetul iti ingheata atunci cand realizezi ca acesta este unul dintre cei mai bogati si puternici oameni din Romania. Posturile sale de televiziune functioneaza ca niste adevarate tribunale inchizitoriale care stabilesc cine sunt politicienii dezirabili si cine sunt cei care trebuie eliminati din viata publica. Angajati ai lui Voiculescu au detinut pozitii importante in doua guvernari. In acest timp, una dintre firmele sale cumpara curent ieftin de la stat si apoi il revindea scump la o alta companie publica. Acordul incheiat cu PSD le-ar putea permite conservatorilor sa se intoarca, din 2009, la cufarul cu bani publici.
Dan Voiculescu a fost si cel care a reusit desfiintarea CNSAS. Este adevarat, nu singur, ci cu ajutorul unor judecatori de la Curtea Constitutionala, care se temeau ca trecutul lor ceausist ar putea deveni public. CNSAS a fost reinfiintat, dar mai toata lumea se asteapta la o noua contestare, pe care Curtea Constitutionala sa o accepte din nou.
Acest portret al lui Felix, un turnator de bine ajuns, dupa decembrie ’89, om de afaceri si politician, se poate suprapune peste imaginea a nenumarate figuri publice. Un numar necunoscut de dosare ale fostei Securitati - la un moment dat se scria ca ar fi aproape 200.000 - se afla inca in custodia serviciilor secrete. Daca luam in calcul faptul ca numarul alesilor - de la consilieri locali la primari si parlamentari - ar fi de aproximativ 50.000, putem banui ca, de fapt, in pofida tuturor promisiunilor, suntem inca departe de deconspirarea fostei Securitati. Lumea politica, presa si zona afacerilor sunt, probabil, pline de fosti prozatori care si-au castigat o paine la fel ca si Felix. Spre deosebire de Dan Voiculescu, ale carui legaturi cu Securitatea au fost, cel putin partial, dezvaluite, acesti oameni sunt santajabili si supusi influentei celor in fata carora au turnat. Cata vreme nu vom sti trecutul celor care ne conduc - inclusiv al celor care nu-si gasesc fostul dosar de Securitate - ramanem cu suspiciunea ca Securitatea (fosta?) este inca omniprezenta si omnipotenta in Romania.
EvZ.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
- Dan Voiculescu: Nu cunosc.
- Mircea Dinescu: Aţi semnat vreodată vreun angajament?
- Dan Voiculescu: Doamne iartă-mă. Nu există nici un fel de document, de angajament, semnat de mine.
- Mircea Dinescu: Este olografă. V-aţi recunoscut scrisul acolo?
- Dan Voiculescu: Daţi-mi vă rog să văd. Referitor la cetăţeanul străin Lihlau este cetăţean străin, german domiciliat… nu are nimic cu poliţia politică.
- Claudiu Secaşiu: Dar acel document vă aparţine, scrisul e al dvs.?
- Dan Voiculescu: Sigur că da.
- Mircea Dinescu: Dar aţi semnat cu Felix. Ziceaţi că nu ştiţi ce e cu Felix.
- Dan Voiculescu: Păi aşa mi-au dat ei numele probabil, Felix.
- Mircea Dinescu: Dvs. aţi semnat cu Felix?
- Dan Voiculescu: Da.”
(Extras din stenogramele audierilor dlui Dan Voiculescu la CNSAS)