Potrivit declaratiilor pe care le-a dat in Colegiul CNSAS, era obligat si el „sa castige o paine“. Pentru aceasta paine alba, Voiculescu le transmitea celor de la Securitate daca un anume cetatean strain era „preocupat“ de „atragerea spirituala“ a cetatenilor romani sau de „defaimarea politicii noastre“. „Politica noastra“ insemna, bineinteles, politica regimului Ceausescu. Dar, spune Voiculescu, nici pe acel cetatean strain „nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau“. Drept exemplu, fostul lider PC le-a prezentat-o celor de la CNSAS pe verisoara Paraschiva, pe care o turnase, dar nu suferise.

Prima reactie la scuzele imbecile si puerile ale fostului lider conservator a fost sa rad. Individul pare a fi un caraghios. Nici macar nu stie sa minta frumos, asa cum te-ai astepta de la unul care face politica inca din anii ’70. Colegii sai turnatori il descriu, in notele lor catre Securitate, ca fiind „peltic, atat fizic, cat si psihic“.

Dar zambetul iti ingheata atunci cand realizezi ca acesta este unul dintre cei mai bogati si puternici oameni din Romania. Posturile sale de televiziune functioneaza ca niste adevarate tribunale inchizitoriale care stabilesc cine sunt politicienii dezirabili si cine sunt cei care trebuie eliminati din viata publica. Angajati ai lui Voiculescu au detinut pozitii importante in doua guvernari. In acest timp, una dintre firmele sale cumpara curent ieftin de la stat si apoi il revindea scump la o alta companie publica. Acordul incheiat cu PSD le-ar putea permite conservatorilor sa se intoarca, din 2009, la cufarul cu bani publici.

Dan Voiculescu a fost si cel care a reusit desfiintarea CNSAS. Este adevarat, nu singur, ci cu ajutorul unor judecatori de la Curtea Constitutionala, care se temeau ca trecutul lor ceausist ar putea deveni public. CNSAS a fost reinfiintat, dar mai toata lumea se asteapta la o noua contestare, pe care Curtea Constitutionala sa o accepte din nou.

Acest portret al lui Felix, un turnator de bine ajuns, dupa decembrie ’89, om de afaceri si politician, se poate suprapune peste imaginea a nenumarate figuri publice. Un numar necunoscut de dosare ale fostei Securitati - la un moment dat se scria ca ar fi aproape 200.000 - se afla inca in custodia serviciilor secrete. Daca luam in calcul faptul ca numarul alesilor - de la consilieri locali la primari si parlamentari - ar fi de aproximativ 50.000, putem banui ca, de fapt, in pofida tuturor promisiunilor, suntem inca departe de deconspirarea fostei Securitati. Lumea politica, presa si zona afacerilor sunt, probabil, pline de fosti prozatori care si-au castigat o paine la fel ca si Felix. Spre deosebire de Dan Voiculescu, ale carui legaturi cu Securitatea au fost, cel putin partial, dezvaluite, acesti oameni sunt santajabili si supusi influentei celor in fata carora au turnat. Cata vreme nu vom sti trecutul celor care ne conduc - inclusiv al celor care nu-si gasesc fostul dosar de Securitate - ramanem cu suspiciunea ca Securitatea (fosta?) este inca omniprezenta si omnipotenta in Romania.

EvZ.