La inceputul saptamanii, dupa ce a fost trimisa sa pacifice filiala Constanta a PDL, Elena Udrea a intrat in coliziune cu presa: la televizor, stirea cu privire la situatia descrisa a fost ilustrata cu fotografii ale cunoscutei blonde in costum de baie.

Udrea a ripostat pe blog, acuzand Realitatea TV si Antena 3 de tabloidizare si cerand ajutorul sau, daca nu, demisia membrilor CNA. Are dreptate blondul si atragatorul secretar executiv al PDL sa se planga?

A ilustra o stire despre PDL Constanta cu o blonda in costum de baie este o chestiune care poate fi pusa in discutie intr-o redactie ca a Antenei 3 sau a Realitatii TV, dar in niciun caz nu e de resortul CNA. Acesta nu are cum reactiona la tabloidizarea unor televiziuni sau caracterul intrinsec tabloid al altora, pentru ca, in sine, barfele si pozele un pic decoltate nu au cum sa fie interzise intr-o tara democratica. CNA se poate pronunta doar in privinta unor chestiuni mult mai grave, cum ar fi discriminarea, incitarea la ura, imagini cu minori prezentati in posturi defavorabile. E deci de mirare ca un jurist ca Elena Udrea cere ajutorul instantei audiovizuale intr-o astfel de situatie.

Totusi, nu putem nega faptul ca ilustratia in costum de baie a dat o nota de deriziune stirii. De ce a procedat presa asa? Pentru ca Elena Udrea nu este luata in serios. Sau nu in masura in care si-ar dori-o.

Secretarul executiv al PDL, o persoana care stie sa-si combine impecabil taiorul cu poseta, nu stie sa-si asorteze imaginea cu discursul. Culorile pastel si prezenta glamour pe care le cultiva blonda doctoranda in stiinte militare nu au nicio legatura cu discursul dogmatic, repetitiv si incisiv, pe care il etaleaza in studiourile TV. Discursul, la randul lui, e asemanator cu cel al altor lideri PDL - si mai ales cu al altor blonde PDL, ca Raluca Turcan sau Roberta Anastase - intr-un grad in care te lasa sa presupui ca e o lectie invatata. Moderatorii TV si, in general, ziaristii sunt alergici la astfel de mesaje luate de-a gata; pentru ca aceasta retorica presupune agresivitate si a-ti intrerupe adversarii si gazdele, Elena Udrea a pierdut simpatia presei.

Intr-o emisiune a Danei Grecu de la Antena 3, unde a fost invitat si autorul acestor randuri, s-a pus problema decentei Elenei Udrea. Nu e vorba de indecenta, ci de optiune. Fara a avea frumusetea epatanta a romancei, femeile care conteaza in politica lumii, ca Angela Merkel sau Condoleezza Rice, prefera culorile inchise, taietura clasica, un pic severa si o anumita obnubilare a propriei feminitati. Chiar si lipsita de prejudecati (si adesea de haine), Carla Bruni e cu totul alta de cand e doamna Sarkozy. Stilistic, Udrea e mai apropiata de o prezenta exotica precum a lui Mehriban Aliyeva, sotia presedintelui azer, care a facut furori la Summitul NATO de la Bucuresti. Doamna Aliyeva a aparut pe toate posturile TV, dar a facut ea, oare, vreun serviciu Azerbaidjanului?

Intr-o insemnare publicata miercuri pe blogul propriu, Elena Udrea se plange ca nu trece zi fara sa apara o stire despre ea. Cum se spune, fereasca Dumnezeu sa ti se indeplineasca visele. Pana la un punct, nu exista, e drept, publicitate negativa, dar problema Elenei Udrea e in alta parte. Pentru a ajunge acolo unde doreste, trebuie sa-si aminteasca faptul ca rozul vestimentar nu se asorteaza cu portocaliul verbal.

EvZ.