O simetrie de-a dreptul lugubra face ca inchiderea redactiei in limba romana a BBC si incetarea transmisiei in Romania a Radio Europa Libera sa coincida cu un nou asalt al elitei postcomuniste asupra mass-media romanesti, in vederea controlarii totale a presei – recent prin intermediul unei legi grotesti care dorea sa constranga jurnalistii la difuzarea de fel de fel de trivialitati in detrimentul punctarii necontenitelor faradelegi ale politicului.

BBC si-a motivat decizia prin nevoia maximizarii ponderii emisiunilor pentru regiunea Orientului Mijlociu, desi costurile pentru mentinerea redactiei in limba romana erau unele reduse, cifrandu-se la doar 1,3 milioane de lire sterline – cam cat face o casa modesta situata intr-un cartier londonez relativ decent. Decizia demonstreaza ca rationamentul managerilor Corporatiei se va fi bazat strict pe recomandarile contabililor, necum insa pe o intelegere a situatiei reale din Romania sau a rolului pe care BBC l-a jucat prin intermediul acestui program intr-o tara care, din nefericire, a fost prea putin libera in decursul deceniilor ce au trecut de la infiintarea programului in limba romana, in 1939.

Avand in vedere ca legiuitorii damboviteni s-au dovedit capabili sa blagosloveasca fara retinere un proiect de lege ce viza ponderea egala a stirilor bune si rele – desi ma tem ca nu prea exista vreunele bune despre succesul UE obtinut la capitolul reorientarii institutiilor statului roman in cadrul procesului de integrare al tarii –, momentul deciziei inchiderii redactiei in limba romana pare cu atat mai bizar. In plus, ramane de neinteles de ce acum cateva luni redactia inca mai recruta – cu binecuvantarea Londrei, fireste – personal, BBC World Service investind, pe parcursul ultimilor ani, sume considerabile in retehnologizarea si reutilarea redactiei locale. Ma intreb cand anume, respectiv cat de tarziu va fi fost informat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, despre iminenta inchidere a redactiei. Domnia sa, precum si alti ambasadori ai unor tari care contribuie disproportionat la fondurile postaderare destinate Romaniei depun eforturi asidue pentru a se asigura ca sumele ajung intr-adevar la destinatie, ca sunt cheltuite corect si cu folos, intru binele public, si nu jecmanite. Iar in situatia data, vigilenta mass-media a fost si ramane vitala.

Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, postul Radio Europa Libera a anuntat aproape simultan incetarea emisiei sale in Romania. Dintre cele doua programe, a fost, indubitabil, cel mai apropiat sufletului romanilor, deoarece a fost mereu fidel menirii initiale a posturilor de radio occidentale cu servicii externe – de spargere a blocadei informationale a autoritatilor comuniste printr-o oferta ampla si de o constanta calitate. Macar la Washington s-a decis mentinerea transmisiunii pentru Republica Moldova, in timp ce BBC a gafat considerabil, renuntand sa mai acopere zona in cauza prin intermediul programului in limba romana. Decizia survine intr-o perioada in care Vladimir Voronin promoveaza deschis ideea formarii unei uniuni cu Transnistria – o regiune aflata in mainile unor gangsteri preocupati, de ani buni, de traficarea de armament in varii zone de conflict ale lumii –, in vremuri in care UE recurge la intregul ei instrumentariu politic si economic pentru a mentine Moldova pe orbita occidentala. Date fiind numarul redus si pozitia extrem de dificila a presei independente din Republica Moldova, mentinerea redactiei in limba romana a BBC pentru deservirea ascultatorilor moldoveni ar fi fost nu doar un pas logic, ci si unul de sustinere a dezideratelor UE.

Managerii media precum cei londonezi care i-au informat, cu putine saptamani in urma, pe cei 46 de salariati ai redactiei in limba romana a BBC World Service despre soarta programului lor sunt niste functionari postmoderni fara simt al istoriei. In perioada anilor ’90, accesul la emisiunile BBC si Radio Europa Libera a determinat nenumarati romani sa reziste tentativelor autoritariste ale lui Ion Iliescu, dat fiind ca ampla oferta informationala le permitea ascultatorilor comparatii cu evenimentele si viziunile caracteristice restului regiunii est-europene si, in consecinta, concluzii despre metodele si mentalitatile retrograde dominante in tara. Bosii londonezi autorizati sa decida asupra modului optim de utilizare a instrumentului BBC – pus, intai de toate, in slujba valorilor democratice ale Occidentului – s-au dovedit, cu blandete fie spus, niste naivi cand au presupus ca aderarea Romaniei la UE a facut ca programul in limba romana sa fie, de-acum, superfluu. Aceasta retragere aureliana survenita in anul de gratie 2008 pe calea undelor dintr-o Dacie inca prea putin fericita va fi regretata, cu destula probabilitate, cat se poate de curand – atunci cand fortele tenebroase ale tarii isi vor inteti eforturile de scoatere a tarii de pe orbita occidentala, cautand fatis o "solutie transnistreana" indigena.

Romania libera.