Dezamagitoare decizia lui Sever Voinescu si Catalin Avramescu de a incerca sa intre in parlament pe listele PDL. Ani intregi, cei doi au pozat in postura de analisti independenti si neutri. Voinescu a fost chiar realizatorul unei emisiuni la televiziunea publica. Acum, dupa decizia de a se inregimenta politic, oricine va fi indreptatit sa spuna ca, prin pozitiile exprimate in calitate de comentatori, cei doi nu faceau decat sa-si cumpere fotoliile de parlamentari. Viteza cu care partidul le-a gasit colegii in care sa candideze - in Prahova, un fief democrat - intareste suspiciunea ca erau de multa vreme intelesi cu liderii PDL.

S-a mai intamplat ca jurnalistii sa schimbe taberele. Corina Cretu era ziarista in 1992, inainte de a ajunge, oficial, in slujba lui Ion Iliescu. In 1996, mai multi angajati ai „Romaniei libere“ au trecut cu arme si bagaje in guvernul Ciorbea. O intreaga serie de purtatori de cuvant ai executivului - Adriana Saftoiu, Gabriela Vranceanu Firea, Camelia Spataru sau Claudiu Lucaci - au lucrat in presa.

Dar situatia este diferita in 2008 pentru Voinescu si Avramescu. Cei doi nu au acceptat niciodata titulatura de ziaristi, ei plutind in sfera superioara a formatorilor de opinie. Oameni care dau lectii de etica si le indica maselor largi populare care este drumul bun. Este dezarmant cand cei care-si asuma o astfel de pozitie se napustesc asupra primului ciolan de parlamentar care li se ofera. Sa spera m ca Voinescu si Avramescu vor schimba imaginea dezastruoasa a legislativului? Sa fim seriosi. Dimpotriva, ei nu au facut decat sa se amestece in troaca porcilor. Iar PDL, oricat s-ar ascunde in spatele lui Basescu, nu este tocmai locul cel mai neprihanit din sfera politicii. Si aici conteaza doar banii si relatiile. Tipi unsi cu toate alifiile, precum Cosmin Gusa si Aurelian Pavelescu, nu au rezistat nici macar 12 luni. Dupa patru ani in parlament, cei doi naivi care pleaca din presa pentru a schimba parlamentul vor fi fie exclusi din partid, fie vor demisiona.

Ceea ce, sincer, ma enerveaza cel mai tare este insa suspiciunea pe care cei doi o arunca asupra tuturor ziaristilor care, intr-o masura mai mare sau mai mica, au fost mai critici cu Tariceanu decat cu Basescu. Practic, nu poti sa mai spui nimic despre premier fara sa fii intrebat: vrei si tu sa ajungi ambasador, consilier prezidential sau deputat, ca Voinescu si Avramescu? Cum poti sa le mai spui „tonomate“ slujbasilor lui Felix, fostul turnator al Securitatii, cand partea cealalta isi cumpara editorialistii cu posturi in parlament?

Din toate aceste motive, nu pot sa le urez succes lui Sever Voinescu si Catalin Avramescu in noua lor cariera. Dimpotriva, imi doresc ca macar unul dintre ei sa ajunga sa se bata, in colegiul din Mizil, cu Adrian Nastase. Acolo, in fieful unui obscur partid democrat-crestin, unde formatiunea romilor „Pro-Europa“ a obtinut mai multe voturi decat PNL, piata va decide daca pune mai mult pret pe un intelectual specializat in studii constitutionale sau pe un politician dubios si uzat, precum fostul premier PSD.

Evenimentul Zilei.