Acum, la primele alegeri la care vom avea un soi de vot zis „uninominal“, fostul premier PSD, febletea procurorilor de la DNA, s-a grabit sa-si depuna dosarul de candidat in Prahova. Colegiul pare a fi special decupat pentru Nastase, fiind format din cateva comune pesediste si o periferie a interesantului oras Mizil.

Ce l-a determinat pe liderul PSD sa lase asfaltul Capitalei si sa plece la cules de voturi pe drumurile prafuite ale comunei Colgeag? Votul uninominal este, oricum, o pacaleala. Va functiona si in 2008 sistemul redistribuirii, asa ca Nastase nu este obligat sa iasa pe primul loc. Noua lege electorala permite ca un candidat care se afla pe a treia pozitie, ca numar de voturi obtinute, sa fie declarat castigator, prin redistribuirea voturilor.

Adrian Nastase a fugit insa de Bucuresti fiindca in acest oras electoratul il percepe ca fiind cel mai corupt politician din Romania. Potrivit studiilor sociologice, Capitala este unul dintre foarte putinele locuri din Romania in care alegatorii sunt inca sensibili la acuzatiile de coruptie. In schimb, in comunele din Prahova, unde lumea nu prea citeste ziare si se uita doar la televiziunea condusa de Alexandru Sassu, fostul premier mai are, poate, o bruma de credibilitate. Oamenii de acolo sunt indiferenti la disputele abstracte provocate de activitatea procurorilor de la DNA. In plus, departe de ochiul vigilent al presei centrale, PSD poate folosi metode consacrate pentru a-si asigura votul satenilor: mici pungi cu cadouri, cu orez, faina sau ulei.

Totusi, as spune, poate cu un pic prea mult optimism, ca fuga lui Nastase la Mizil este prima victorie majora a luptei cu coruptia. Individul a zbughit-o pur si simplu din Capitala, fiindca stia ca aici risca sa obtina un numar jalnic de voturi. Adversarii sai politici nu ar fi trebuit decat sa organizeze mici excursii la vila lui Nastase din Zambaccian si sa le citeasca alegatorilor din referatul DNA - cum si-a construit liderul PSD piscina la etaj si buncar infoliat in cupru la subsol.

Unde sa mai candideze atunci sarmana victima a procurorilor asmutiti de diktatorul Basescu? Poate in Ferentari, in fieful lui Vanghelie, dar cred ca si acolo ar fi avut de purtat o lupta dura cu oamenii lui Becali, cel care a dat curent la tot cartierul. Nu este vorba de faptul ca Nastase nu va reveni in parlament, ci de infrangerea politica a fostului premier. Ce cuvant va mai fi avea in partid acest lider PSD daca, in colegiul in care ar fi fost ales, se va situa abia pe locul patru, urmare a faptului ca ar fi colectat un numar jalnic de voturi?

Evenimentul Zilei