De la politicianul viguros din 2000, intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale, Tribunul a ajuns un cadavru politic ambulant, care se plimba pe holurile spitalului tinand in mana o perfuzie pe sfarsite. Desi tipa ca din gura de sarpe, nicio asistenta nu se grabeste sa-i schimbe rezerva, iar colegii de salon isi fac planuri cum sa-i scoata acul din vena.

In doar opt ani, C.V. Tudor s-a prabusit de la 25% la 3,7%. Cauzele sunt numeroase si cvasicunoscute. Cele mai importante sunt: cresterea economica si a nivelului de trai, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (fapt care i-a constrans pe politicienii autohtoni sa duca o politica de marginalizare a extremistilor) si gestionarea inteligenta a relatiilor cu minoritatea maghiara de catre autoritatile de la Bucuresti.

Cu un Corneliu Vadim Tudor tarandu-se muribund pe scena politica, nu este de mirare ca si-au facut aparitia si necrofagii dornici de ospat. Partidul Conservator abia asteapta sa danseze pe mese la parastasul politic al PRM. Oferta de fuziune prin absorbtie pe care liderii sai au facut-o PRM este o tentativa de a-l deconecta pe C.V. Tudor de la aparate, in speranta ca va sucomba inainte de alegeri. Tribunul a inteles acest lucru, de unde si reactia vehement-injurioasa cu care a respins propunerea. Fuziunea prin absorbtie este un mod ocolit de a-i hipnotiza pe parlamentarii PRM si a-i face sa creada ca mai pot spera la un loc in viitorul parlament sau la alte functii dupa alegeri. Speriati ca vor ramane pe dinafara, este foarte posibil ca multi dintre fidelii Tribunului, atatia cati au mai ramas, sa cedeze tentatiei.

Cred insa ca PRM-istii care-si fac planuri sa defecteze la PC se imbata cu apa rece, daca-si imagineaza ca li se vor da functii cu nemiluita. Cu siguranta ca PSD, daca va guverna cu PNL dupa alegerile din toamna, nu va accepta sa imparta putinele posturi si cu PRM-istii. Deja au ales sa le imparta cu PC-istii pentru a beneficia de protectie mediatica in campania electorala. De patru ani, PSD lustruieste bancile opozitiei, financiar a ajuns la fundul sacului, iar, daca va fi din nou la putere, functiile de impartit vor fi prea putine pentru social-democrati si conservatori, daramite pentru PRM-isti.

Daca PC-istii isi imagineaza ca, odata cu eventuala absorbtie a PRM, vor confisca bruma de procente a partidului, se insala amarnic. Gheorghe Funar si restul locotenentilor lui Vadim sunt personaje politice prea invechite pentru a contribui la cresterea consistenta a scorului PC.

In aceste conditii, singura sansa a lui C.V. Tudor de a se mai salva este invalidarea legii votului uninominal, ca urmare a contestatiei depuse de PRM. Revenirea la votul pe lista, in care fosta locomotiva a PRM va fi doar o mocanita electorala, coroborata cu o prezenta foarte scazuta la vot, l-ar putea ajuta pe Tribun sa sara pragul electoral de 5%. Va fi doar o prelungire a letargiei cu inca patru ani.

EvZ.