Mircea Marian: "Ma tem ca seful statului ar dori ca oficialii europeni sa tolereze starea jalnica a justitiei din Romania si blocarea luptei cu marea coruptie".

Romania vrea ca, din iulie 2009, sa fie intarcata. Presedintele Traian Basescu a cerut, ieri, tuturor liderilor partidelor parlamentare, ca, de anul viitor, sa iesim de sub monitorizarea Comisiei Europene. Potrivit lui Basescu, aceasta monitorizare este „relativ umilitoare“ si „da dreptul oricarei entitati a Uniunii Europene sa faca comentarii care nu ne plac la adresa oricarei institutii“. Mai pe scurt, seful statului s-a saturat ca oficialii europeni sa ne ameninte ca ne lasa fara biberon daca nu suntem cuminti.

Intrebarea pe care mi-o pun este: crede cineva ca oficialii romani vor reusi sa rezolve, in circa 11 luni, deficientele semnalate de cei de la Bruxelles? Si asta in conditiile in care in noiembrie avem alegeri parlamentare, dupa care urmeaza procedurile pentru formarea noului guvern - care vor dura, in cel mai bun caz, pana prin decembrie -, iar din primavara incepe nebunia viitorului scrutin pentru alegerea presedintelui.

Imi este insa teama ca ceea ce sugereaza presedintele Traian Basescu este demararea unei ofensive politice care sa determine Comisia Europeana sa inchida ochii la situatia din Romania. Partidele ar urma sa se coalizeze nu pentru a rezolva problemele din justitie, ci pentru a opri dezbaterea publica legata de amploarea coruptiei. Aceasta este o tema mai veche a politicienilor romani, care sugereaza ca Romania nu este mai corupta decat alte state europene. Presa exagereaza insa fenomenul - gazetarii „fac rau“ fiindca speculeaza „in detrimentul Romaniei“, spune chiar Basescu - si, din acest motiv, oficialii europeni se tin de capul nostru. Teoria lui Geoana despre „fortele din Romania“ - „cercurile“ lui Nicolae Ceausescu - care, la Bruxelles, „joaca un joc (sic!) impotriva interesului national“ este si ea exemplara.

Este clar ca ultimul raport al Comisiei Europene nu i-a impresionat pe demnitarii romani. ANI nu are nici macar site, procurorul-sef al DNA este pe cale sa fie concediat, iar ministrii-parlamentari continua sa beneficieze de protectia legislativului. Ce s-ar putea schimba in urmatoarele 11 luni? Poate vom avea si la conducerea DNA un personaj caldut, care sa iasa din somnolenta doar in momentul in care in tara isi face aparitia inspectia de la Bruxelles. Uitati-va la cei de la ANI: au facut valuri exact atunci cand Comisia isi pregatea forma finala a raportului, dupa care - tacere totala. Ce au inteles magistratii din CSM din criticile oficialilor europeni? Ca pot pleca linistiti in concediu, exact atunci cand ar trebui sa avizeze noul procuror-sef al DNA.

Nu stiu ce minuni spera Basescu sa se intample atunci cand isi propune sa scoata Romania de sub monitorizare. Personal, mi se pare ca o evaluare corecta a justitiei din aceasta tara ar justifica oricand declansarea clauzei de salvgardare. In urmatoarele luni, doua vor fi elementele care ne vor lamuri mai bine asupra intentiilor presedintelui: hotararea cu care acesta se va lupta pentru mentinerea lui Morar la conducerea DNA si rolul pe care Monica Macovei il va avea, prin intermediul PDL, in structura de putere rezultata din alegerile parlamentare.

Evenimentul Zilei