Inevitabil, dezmatul militar rus din Georgia va arbitra, in noiembrie, alegerile prezidentiale din Statele Unite. Rezultatul va imprima caracterul politicii externe americane si, prin asta, va intari sau va slabi stabilitatea Europei de Est.

Insa ora iluziilor s-a risipit, sfaramata de succesul neingradit al banditismului de stat rus. Confortul legalist al ordinii occidentale s-a demonetizat.

Viitorul Europei de Est se va decide in Europa de Est. El va inceta sa fie doar derivatul bunei plasari in UE sau in NATO si va fi totuna cu vocatia suverana a natiunilor est-europene. Statele Estului vor fi testate in cel mai intim punct al alcatuirii lor: capacitatea de a afirma autonomia politica a popoarelor pe care le conduc.

In consecinta, alegerile generale din Romania se vor incarca, tot in noiembrie, cu o miza poate neclara in acest moment, dar cruciala pe termen lung. Alegerile pot pilota Romania spre un regim de subordonare tacita sau spre o guvernare constienta de noua raspundere nationala a politicii de stat in Europa de Est.

Integral in Cotidianul