Armata lui Putin se plimba nestingherita in jurul capitalei Tbilisi, iar singurul lucru pe care-l poate face presedintele Saakasvili este sa-i parasca pe rusi la americani. Presedintele Bush cere de doua ori pe zi respectarea suveranitatii Georgiei, dar Kremlinul nu-l baga in seama. In Gori, rusii au distrus emitatorul televiziunii georgiene si au instalat unul care permite receptionarea posturilor de la Moscova. Pentru locuitorii din zona, se pare ca urmeaza o lunga perioada de indoctrinare.

Si totusi, s-ar putea ca Putin sa plateasca scump demonstratia de forta din Georgia. Rusii au reusit sa faca opinia publica din Europa Occidentala, inclusiv pe cea din Germania, sa-i fie ostila. Relatarile despre epurarea etnica si jafurile comise pe teritoriul georgian amintesc de abuzurile Armatei Rosii, atunci cand, in 1945, a patruns in estul Europei. O carte publicata recent relata ca pana si femeile eliberate de la Auschwitz au fost violate de ostasii sovietici. Acum, chiar si “Der Spiegel” - orientat, in mod traditional, catre stanga si cu puternice accente anti-Bush - titra, ieri, sub poza lui Putin: “Vecinul cel primejdios”. Printre foarte putinele personalitati care sustin ca Saakasvili este vinovat pentru criza din Caucaz se afla Gerhard Schroeder, un tip care a fost bine platit de cei de la Gazprom.

Ofensiva Kremlinului a mai avut un efect: i-a convins pe polonezi sa accepte protectia oferita de scutul american antiracheta si pe germani sa fie de acord cu aderarea Georgiei la NATO. Multi comentatori se intreaba retoric: se va bate NATO pentru o tara atat de indepartata? Eu cred ca adevarata problema este daca rusii vor mai avea curaj sa invadeze o tara membra a acestei aliante. In cei aproape 60 de ani de existenta, o singura data a fost ocupat teritoriul unui stat din NATO: in 1982, cand Argentina a debarcat in insulele Falkland, atacand astfel Marea Britanie.

Evenimentul Zilei