Imaginile capturate de televiziuni la Craiova descriu un oras timorat, aflat sub asediul lumii interlope in fata careia organele de ordine par niste forte de mentinere a pacii neimplicate in conflict si care ar putea reactiona doar aparandu-se. Nu pasivitatea politiei m-a uluit privind imaginile panoramate de la inmormantarea unui lider al respectivei lumi interlope. Ci banii care se miscau ostentativ sub ochiul curajos al camerelor de luat vederi. Zeci de bolizi de peste 50.000 de euro bucata, ochelari de soare de fite, lanturi groase de aur, in general o sfidatoare prosperitate a unei mase de oameni in contrast brutal cu cei cativa craioveni care au avut curajul sa critice, pentru telespectatori, desfasurarea de forte a lumii interlope. La inmormantarea unuia dintre liderii sai, o parte a lumii interlope a iesit la rampa. Nu e singura ocazie, de altfel.

Constat ca, sub diferite forme, lumea interlopa iese aproape zilnic la rampa. Ziarele de scandal relateaza zilnic cum diverse asa-zise "vedete", de altfel, lipsite de talent, isi procura jeepuri, isi cumpara locuinte scumpe, pleaca in vacante exotice si sparg mii de euro pe haine. Nimeni nu intreaba cum castiga toata aceasta "lume buna" banii, daca sunt impozitati sau nu. Sub ochii nostri intelegatori si uneori obsedati de detalii picante, se bataie o Romanie a evaziunii fiscale asa-numita economie gri, care ameteste statisticile. Asta pentru ca in Romania nu exista nici o lege care sa dea posibilitatea Fiscului sa confiste averile care nu pot fi justificate prin venituri impozabile. Nu sunt naiva, viata multor politicieni si chiar a unor magistrati ar fi devenit un iad. Exista totusi o lectie in istoria luptei autoritatilor cu Mafia. In urma cu 77 de ani, Departamentul de Stat al Trezoreriei SUA, adica ministerul lor de finante, l-a rapus pe Alphonse Caponi, zis Al Capone.

Cu acea ocazie autoritatile au izbit Mafia si au speriat evazionistul de rand, care de atunci incoace se gandeste ca, daca Fiscul a ingenunchiat lumea interlopa, el n-are vreo sansa de evaziune. Totusi, scoaterea din circulatie a lui Capone a fost rezultatul efortului combinat al autoritatilor locale si federale, cu serviciile secrete si Departamentul de Stat al Trezoreriei. Ele s-au folosit in razboiul cu Mafia de o lege clara, corecta, care cere si la ora asta oricui sa justifice pana la ultimul cent provenienta banilor. Autoritatile ar trebui sa citeasca atent dosarul Al Capone, plin de pildele lui, sa invete lectia colaborarii si sa creeze o lege antievaziune.

Romania libera